Mitä kuuluu? Suojaa kuulosi huippuunsa kehitetyillä kuulokeilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tällaisella piirroksella kuvitettiin Pentti Haanpään novelli Seurassa 37/1941.

(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Kuulon suojaamiseen ja vahvistamiseen kehitettyjen laitteiden uusi sukupolvi hämmästyttää hienouksillaan.

iStock_74417273_XXLARGE

Mitä tekemistä moderneilla musiikkikuulokkeilla on näyttelijä Eddie Murphyn kanssa? Oikea vastaus on elokuva 48 tuntia ja sen ikivihreä korvalappustereokohtaus.

Murphyn näyttelemä hahmo istuu bussissa kuulokkeet korvilla ja laulaa The Police -yhtyeen kappaletta Roxanne volyymilla, joka saa paikat irtoamaan hampaista.

Kohtaus kiteyttää sen, mikä vanhan ajan kuulokkeissa oli pielessä – äänenvoimakkuus piti säätää kovalle, jotta se peitti taustamelun.

Tämän ongelman vastamelukuulokkeet ovat ratkaisseet. Niiden ideana on vaimentaa ympäristön ääniä sähköisesti. Kuulokkeiden ulkopuolella on mikrofoni ja sisäpuolella kaiutin, joka tuottaa ympäristön hälinän ääniaallolle vasta-aallon. Se kumoaa ympäristön taustamelun ääniaallon samaan tapaan kuin kaksi lainehtivassa vedessä liikkuvaa aaltoa, kun ne osuvat sopivasti kohdalleen.

Vastamelukuulokkeilla musiikin voimakkuuden voi säätää pienemmälle kuin tavallisilla kuulokkeilla, koska sen ei enää tarvitse peittää ympäristön melua.

Niitä voi käyttää myös ilman musiikkia ja nauttia sähköisestä hiljaisuudesta vaikkapa silloin kun on lentokoneessa ja haluaa ottaa nokoset.

Mobiiliaikana suositaan kuulokkeita, joita voi käyttää myös hands free -laitteina. Vastamelukuulokkeiden pioneerin Bosen tuoreimmissa malleissa onkin mikrofoni, joka sopii puheluiden lisäksi myös mediasovellusten ääniohjaukseen.

Luihin ja ytimiin

Vastamelukuulokkeiden eräänlaisena vastakohtana voi pitää luujohdinteknologiaa hyödyntäviä kuulokkeita, jotka tuottavat äänen suoraan pääkallon luustoon. Näitä kuulokkeita voi käyttää turvallisesti myös liikenteessä: musiikin lisäksi kuulee ympäristön äänet.

AfterShokz-kuulokkeissa käytetty luujohdinteknologia mahdollistaa musiikkinautinnon myös monille kuulovammaisille, jotka eivät voi käyttää tavallisia kuulokkeita esimerkiksi korvakanavan sairauden vuoksi. Ääni välittyy kallon kautta suoraan kuuloluihin ja edelleen välikorvan simpukkaan, tärykalvon toimivuudesta riippumatta.

Vain laukaus vaimennetaan

Metsästäjillä kuulo-ongelmat ovat yleisiä. Kuppisuojaimet saattavat jahdin tiimellyksessä unohtua kaulalle roikkumaan, koska ne vaimentavat ikävästi ympäristön ääniä, kuten askeleita ja puhetta. Muun muassa Siemens ja Peltor valmistavat aktiivikuulosuojaimia, jotka vaimentavat vain aseen laukauksen äänen. Luonnon hiljaisten äänten ja puheen voimakkuutta taas on mahdollista säätää tarpeen mukaan.

360 asteen suuntakuulo

Kuulonalenemasta kärsiville tarkoitettujen kuulokojeiden haaste on ollut se, että ne keskittyvät käyttäjän edestä tuleviin ääniin ja vaientavat muita. Painajaismaisimpia tilanteita ovat illallispöytäkeskustelut, joissa on vaikea saada selvää äänen suunnasta eli puhujasta, samalla astioiden kilinä ja muut hälyäänet haittaavat kommunikointia. Viimeisimmillä uuden sukupolven laitteilla, kuten Oticon Opn -kuulokojeilla voi saavuttaa 360 asteen suuntakuulon sekä erottaa ihmisen puheen taustahälystä.

Näkymätön kuulolaite?

Sisäkorvaistutteet ovat kuulolaitteita, jotka asennetaan kirurgisesti korvan sisään. Ihon päälle jää mikrofoni ja virtalähde. MIT-yliopistossa kehitellään kokonaan ihon alle asennettavaa kuulolaitetta, joka ladattaisiin nukkumalla ”älytyynyllä”.

Kotilääkäri 11-12/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X