Suojaako vedenkestävä aurinkorasva varmasti?

Aurinkovoiteen vedenkestävyyteen ei pidä sokeasti luottaa, sillä sen suoja heikkenee uidessa ja hikoillessa, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Aurinkorasvaa on lisättävä uinnin, pyyhekuivauksen ja hikoilun jälkeen.

Aurinkovoiteen vedenkestävyyteen ei pidä sokeasti luottaa, sillä sen suoja heikkenee uidessa ja hikoillessa, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.
Teksti: Marika Saastamoinen

Aurinkovoide levitetään kerroksittain.

TOTTA. Ensimmäinen kerros aurinkosuojavoidetta sivellään iholle puoli tuntia ennen aurinko-altistusta, jotta tuote ehtii imeytyä kunnolla. Toinen kerros levitetään 1530 minuutin auringossaolon jälkeen. Jos auringossa aikoo viihtyä useamman tunnin, on aurinkosuojaa lisättävä muutaman tunnin välein.

Vedenkestävä UV-voide on varma.

TARUA. Hikoilu ja uiminen heikentävät aurinkotuotteiden antamaa suojaa. Rantapäivänä aurinkosuojavoidetta on lisättävä aina uinnin, pyyhekuivauksen tai hikoilun jälkeen. Jos auringossa oleskelu pitkittyy, on suojauduttava lisäksi vaatteilla ja päähineellä. Kannattaa myös ottaa tavaksi käydä välillä varjossa tunnustelemassa ihoa ja katsomassa, miltä se näyttää. Punoittava iho on jo lievästi palanut.

Suojakertoimen on oltava kesäisin 30.

TOTTA. Suojakerroin kertoo suojatuotteen tehon, eli sen, kuinka kauan aurinkosuojavoide suojaa ihoa palamiselta. Syöpäjärjestöjen suosittama suojakerroin aikuisille ja lapsille on 30. Etelänlomilla korkeammat suojakertoimet voivat olla tarpeen, sillä auringon UV-säteily on voimakkaampaa. Myös hyvin vaaleaihoisten, pisamaisten ja runsaasti luomia omaavien on oltava auringossa erityisen varovaisia.

X