(Päivitetty: )
Teksti:
seura.admin

Herkuttele ihosi heleäksi superruuilla. Näistä herkuista saat oikeat aineet myös ikääntymisen ehkäisyyn. Helposti, edullisesti ja luonnollisesti.

1. Mahtavat marjat

Miksi? Marjat ovat täynnä polyfenoleja, jotka ovat voimakkaita, ikääntymistä ehkäiseviä antioksidantteja.

Käytä näin: Eri marjoissa on eri määrä erilaisia polyfenoleja. Koko palettia ei ole mahdollista saada vain yhtä marjaa syömällä. Vaikka mustikkaa kehutaan ”ihomarjaksi”, pääset parhaille polyfenoliapajille syömällä mahdollisimman monenlaisia marjoja. Syö marjoja mieluiten joka päivä, ja täydennä palettia hedelmillä. Hedelmissäkin on polyfenoleja, joskaan ei yhtä paljon kuin marjoissa.

Tiesitkö? Marjojen eduksi lasketaan myös niiden siemenöljyt, joissa on ihoa hoitavia rasvahappoja ja E-vitamiinia. Etenkin tyrnin siemenöljyä käytetään kosmetiikkateollisuudessa ja jopa sädehoidon haittavaikutusten ehkäisyyn.

2. Rasvainen kala

Miksi? Iho saa ravintonsa tiheästä hiussuonistosta, ja sydämen ja verenkiertoelimistön hyvinvointi näkyy peilikuvassa. Välttämättömien rasvahappojen puute voi oireilla myös suoraan iho-ongelmina. Muikku, sardiini, lohi ja makrilli sisältävät runsaasti sydämen ja verenkiertoelimistön hyvinvoinnille tärkeitä omega-3-rasvahappoja.

Käytä näin: Syö kalaa ainakin kaksi kertaa viikossa.

Tiesitkö? Kalassa on myös seleeniä, joka suojaa ihoa auringon vanhentavilta vaikutuksilta.

3. Vanha tuttu porkkana

Miksi? Mitä oranssimpi kasvis, sitä enemmän se sisältää karoteenia. A-vitamiini ja sen esiaste karoteeni ovat rasvaliukoisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat ihon ja limakalvojen hyvinvointiin muun muassa ylläpitämällä epiteelisolujen kuntoa ja suojaamalla solukalvoja. A-vitamiini toimii antioksidanttina ja tärkeänä osana immuunijärjestelmää.

Käytä näin: Kaikista kasviksista porkkana on tutuin ja eniten käytetty. Porkkana on terveellistä iholle sekä raakana että kypsänä. Porkkanaraaste on myös loistava keino laimentaa ruuan kaloreita: raasta porkkanaa lihapullataikinaan, keitetyn riisin joukkoon ja kastikkeisiin.

Tiesitkö? Erinomaisia karoteenin lähteitä ovat myös bataatit, paprika, persimoni sekä tummanvihreät kasvikset.

4. Tumma suklaa

Miksi? Mitä tummempi suklaa, sitä enemmän siinä on ikääntymismuutoksia ehkäiseviä antioksidantteja.

Käytä näin: Tummassa suklaassa on voimakas maku, ja sitä on helpompi syödä kohtuudella. Vaikka se sisältää kaloreita kuten mikä tahansa suklaa, voit surutta sallia itsellesi palan tai pari joka päivä kahvin kanssa tai jälkiruuaksi. Valitse vähintään 60 prosenttia kaakaota sisältävä suklaa.

Tiesitkö? Kaakaon flavonoidien on havaittu parantavan myös aineenvaihduntaa ja valtimoiden laajentumiskykyä.

5. Hyvät rasvahapot

Miksi? Hyvät rasvahapot ylläpitävät ihon normaalia toimintaa, kosteustasapainoa ja terveyttä. Pähkinöissä on myös monia antioksidantteja. Mantelit sisältävät runsaasti ihovitamiini E:tä.

Käytä näin: Täydennä hyvien rasvojen saantia näillä ruuilla vaikka päivittäin. Ripottele siemeniä ja pähkinöitä puuroon, salaattiin tai jogurttiin. Tee avokadosta herkullista guacamolea, pyöräytä trendikäs avokadopasta tai syö sellaisenaan sitruunan ja suolaripauksen kera.

Tiesitkö? Hyviä rasvahappoja sisältävät chia-siemenet imevät kymmenen kertaa painonsa verran vettä. Nauti ihon tuplakosteuttaja vaikkapa vanukkaana kuivattujen hedelmien kera.

6. Vihreät lehdet

Miksi? Tuoreissa, tummanvihreissä lehdissä on muun muassa C- ja E-vitamiineja, jotka ovat tunnetusti tehokkaita antioksidantteja.

Käytä näin: Valitse salaattilajikkeista tummimman vihreät. Täydennä aterioita lehtikaalilla, ja tee joskus pinaattiruokia tai pyöräytä terveellinen vihersmoothie. Voit idättää ikkunalaudalla talvisaikaan auringonkukanversoja, joista pyöräytät pastan kaveriksi herkullista viherpestoa.

Tiesitkö? Jos lisäät yhden annoksen vihreitä lehtivihanneksia päivittäiseen ruokavalioosi, voit saada jopa yhdeksän prosentin pudotuksen diabetesriskiin. Diabetes nopeuttaa kehon ikääntymistä ja lisää myös ennenaikaisen kuoleman riskiä.

7. Helppo tomaatti

Miksi? Tomaatit ovat loistava lykopeenin lähde. Lykopeeni on tomaatin väriainetta eli fytokemikaali, joka kuuluu antioksidantteihin.

Käytä näin: Tomaatti on loistava antioksidanttien lähde, koska sitä on helppo syödä paljon ja päivittäin. Syö tomaattia sekä leivän päällä, salaatissa että lämpimissä ruuissa. Tomaatin lykopeeni imeytyy tehokkaammin kypsennetystä tomaatista. Tomaattikeitto, pastakastike tai lasi tomaattimehua ovat lykopeenipommeja. Bloody Mary on siis terveystietoisen drinkkivalinta, sellerinvarsineen päivineen.

Tiesitkö? Toisin kuin joskus kuulee väitettävän, ketsuppia ei lykopeenin takia kannata tankata. Se on terveysruuaksi aivan liian suolaista.

Ikääntymisen merkit

  • Keho ikääntyy samaan tapaan kuin ruostuva auto. Elimistön normaalin toiminnan ja ulkoisten tekijöiden vaikutuksesta soluissa ja kudoksissa syntyy pieniä vaurioita, jotka aiheuttavat edetessään vanhenemista. Tätä sanotaan oksidatiiviseksi stressiksi tai hapettumiseksi.
  • Suurin osa muutoksista tapahtuu pinnan alla, mutta myös ennenaikaisesti rypistyvä iho on merkki oksidatiivisesta stressistä.
  • Hapettumista aiheuttavat tekijät ovat vapaita radikaaleja. Niitä vastaan taistelee elimistön antioksidanttipuolustus, joka vaimentaa oksidatiivista stressiä.
  • Antioksidantteja valmistuu elimistössä, mutta niitä saadaan myös ravinnosta. Kun ne ovat imeytyneet elimistöön, niistä tulee osa antioksidanttipuolustusta. Voit siis ehkäistä ennenaikaista ikääntymistä syömällä ruokia, joissa on paljon antioksidantteja.

Teksti: Nina Sarell
Kuvat: Colourbox, Getty Images ja 123RF

Kotilääkäri 1/2016.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X