Tällä uudella laihdutuslääkkeellä pudotettiin jopa 10 prosenttia painosta vuodessa – mihin teho perustuu?

Todellinen lihavuus on sairaus, ja siksi siihen haetaan kuumeisesti apukeinoja. Uusin lääke vaikuttaa keskushermostoon ja helpottaa kontrolloimaan mielihaluja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elintapamuutokset ovat laihdutuksen ytimessä.

Todellinen lihavuus on sairaus, ja siksi siihen haetaan kuumeisesti apukeinoja. Uusin lääke vaikuttaa keskushermostoon ja helpottaa kontrolloimaan mielihaluja.
Teksti:
Marja Aalto

Uuteen laihdutuslääkkeeseen kohdistuu paljon odotuksia. Tutkimuksissa puolet potilaista pystyi laihduttamaan sen avulla 10 prosenttia painostaan vuodessa. Jos tulos kuulostaa maallikon korvissa vaatimattomalta, on laihdutuslääkäri aivan eri mieltä.

”Se on erinomaisen hyvä tulos, sillä silloin suurin osa maksan rasvoittumisesta on hävinnyt ja kakkostyypin diabeteksen riski on alentunut dramaattisesti. Täytyy muistaa, että lihavuus on sairaus ja se aiheuttaa paljon muita sairauksia”, kertoo vastuulääkäri André Heikius Mehiläinen NEO -painonhallintaklinikalta.

Vuosien saatossa lihavuuslääkkeitä on jouduttu vetämään pois myynnistä niiden haittavaikutusten vuoksi. Ennen tätä uutta lääkettä Suomessa oli saatavilla reseptillä vain yhtä lihavuuslääkettä. Lihavuusleikkaukseen on päässyt vain pieni joukko potilaista, jäävuoren huippu ylipainoisista.

Uuden lääkkeen vaikuttavat aineet ovat naltreksoni ja bupropioni. Ne vaikuttavat keskushermostoon ja helpottavat kontrolloimaan mielihaluja. Naltreksonia käytetään myös alkoholismin hoidossa.

”Lääke vähentää näläntunnetta ja jossain määrin ruoasta saatua palkintoa. Syöminenkin voi olla addiktoivaa.”

Helppoa laihdutusta tämäkään ei lupaa.

”Elintapamuutokset ovat edelleen laihdutuksen ytimessä. Ei voi tuudittautua siihen, että lääke ratkaisee kaiken.”

Reseptilääkettä ei anneta kosmeettiseen laihdutukseen, vaan sitä saadakseen painoindeksin on oltava yli 30 tai lihavuuteen liittyvän liitännäissairauden, kuten diabeteksen tai verenpainetaudin, kanssa vähintään 27.

Lue myös:

Kotilääkäri: Katarina Trygg ”Laihduin, kun aloin syödä”

Lihavuusleikkaus pelasti

 

X