Tarttuvatko pöpöt muovipullosta?

Juomapulloa ei kannata turhaan lainata kavereille, neuvoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juomapulloa ei kannata turhaan lainata kavereille, neuvoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.
Teksti: Hanna Vilo

Pesemätön juomapullo on vaarallinen.

Tarua. Pesemätön juomapullo on hyvin harvoin vaarallinen, jos siitä juo vain itse. Omassa pullossa bakteerit ovat omia, ja siksi niistä on harvoin vaaraa. Varsinkin jos pullosta kaataa juomaa lasiin, bakteerien määrä jää vähäiseksi.

Pullon suusta juodessa sinne kulkeutuu kuitenkin aina pieniä määriä sylkeä ja sen mukana erilaisia bakteereita ja viruksia. Kun pullo on pitkään lämpimässä, bakteerit lisääntyvät. Periaatteessa iholla yleisten stafylokokkibakteerien tuottamat myrkyt, voivat aiheuttaa oksennus- ja ripulitaudin.

 

Juomapullon lainaaminen on haitallista.

Totta. Jos juomapulloa lainaa kaverille, toisen suussa olevat taudinaiheuttajat voivat tarttua.

Suomalaiset ovat nykyään kuitenkin varsin terveitä. Yleisimpiä pullon suusta tarttuvia tauteja ovat ylempien hengitysteiden infektiot, kuten flunssa ja nielurisatulehdus. Lisäksi pullosta voi tarttua myös mikrobeja, jotka aiheuttavat huuliherpestä ja hammasmätää. Siksi pulloa ei kannata turhaan lainata kavereille.

 

Juomapullo on syytä pestä viikoittain.

Tarua. Pullo on hyvä pestä ja kuivata päivittäin. Jos juodaan pullon suusta, viikko pesemättömällä pullolla on pitkä aika. Jos on monta päivää pesemättä pulloa, siinä alkaa kasvaa bakteereja, ja vesi alkaa helposti maistua pilaantuneelle.

X