Tästä syystä ruttoa ja lepraa ei voida hävittää maailmasta - Mihin tarkoitukseen USA ja Venäjä säilyttävät isorokkovirusta?

Entisaikojen kulkutaudit rutto ja lepra voidaan parantaa antibiooteilla ja polio on nujerrettu rokotuksilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lepra on yksi väärin ymmärretyimpiä kulkutauteja ja erityisesti köyhimpien maiden vitsaus. Lepraa aiheuttavaa bakteeria tavattu myös Yhdysvalloissa eläviltä vyötiäisiltä, ja se voi periaatteessa tarttua eläimestä ihmiseen.

Entisaikojen kulkutaudit rutto ja lepra voidaan parantaa antibiooteilla ja polio on nujerrettu rokotuksilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Euroopan historiaan kuuluneet kulkutaudit ovat kadonneet kartalta tai harvinaistuneet hygienian parantumisen ja modernin lääketieteen keksintöjen myötä.

Polio, lepra, rutto ja isorokko ovat hävinneet Euroopasta. Kolmesta ensin mainitusta on tullut kehitysmaiden vitsauksia, joiden tärkeimmät leviämismekanismit ovat köyhyys, tietämättömyys ja sota.

Poliota ja isorokkoa yhdistää se, että molemmat ovat virustauteja, joihin on olemassa ennaltaehkäisevä rokote mutta ei parantavaa hoitoa. Kumpaakaan ei esiinny eläinkunnassa vaan ne leviävät ainoastaan ihmiseltä toiselle.

Rutto ja lepra taas ovat bakteerin aiheuttamia sairauksia, jotka on mahdollista hoitaa nykylääketieteen keinoin, antibiooteilla.

Bakteereita luonnossa

Jyrsijöissä loisina elävien kirppujen välityksellä leviävä rutto on vähentynyt maailmasta hygienian parantumisen myötä. Vuonna 2013 diagnosoitiin WHO:n mukaan 783 ruttotapausta ja joista 126 johti kuolemaan.

Jyrsijöissä loisina elävien kirppujen välityksellä leviävä rutto on vähentynyt maailmasta hygienian parantumisen myötä. Vuonna 2013 diagnosoitiin WHO:n mukaan 783 ruttotapausta ja joista 126 johti kuolemaan.

Rutto on vähentynyt maailmasta hygienian parantumisen myötä. Vuonna 2013 diagnosoitiin 783 ruttotapausta ja joista 126 johti kuolemaan.

Ruton lopullinen hävittäminen on mahdotonta, koska bakteeria esiintyy luonnossa. Hävittäminen edellyttäisi tautia levittävien jyrsijöiden ja niiden kirppujen tuhoamista.

Nykyaikana ruttoa esiintyy lähinnä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Yhdysvalloissa diagnosoidaan keskimäärin seitsemän tartuntaa vuodessa. Suurin osa löydetään sadannen leveyspiirin eli niin kutsutun ruttolinjan länsipuolelta, Kalifornian, Arizonan, Coloradon ja New Mexicon osavaltioiden alueelta.

Yhdysvaltojen eläinkunnassa ruttoa tavataan erityisesti preeriakoirilla. Ne ovat sosiaalisia eläimiä, joiden tiiviissä yhteisöissä bakteeria kantavat kirput leviävät tehokkaasti eläimestä toiseen.

Valtaosa Yhdysvaltojen ruttotartunnoista todetaankin kesäisin, jolloin ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkoilmassa ja altistuvat kontakteille jyrsijöiden ja niiden kirppujen kanssa.

Myös lepra voi levitä eläinperäisenä tartuntatautina eli zoonoosina. Yhdysvaltojen kaakkoisosista lepraa on löydetty nisäkkäisiin kuuluvilta vyötiäisiltä. Vaikka lepra ei tartu helposti ihokosketuksesta, viranomaiset ovat suositelleet välttämään kontaktia vyötiäisten tai niiden jätösten kanssa.

Poliosta tuli painostuskeino

Poliota eli lapsihalvausta esiintyy tällä hetkellä vain kahdessa maassa. WHO:n mukaan Pakistanissa on diagnosoitu tänä vuonna 11 ja Afganistanissa viisi tartuntaa. Viime vuonna Ukrainassa löydettiin kaksi polioon sairastunutta, Euroopan ensimmäiset vuoden 2010 jälkeen.

Keskushermostoon edennyt polio voi aiheuttaa hermovaurioita, halvauksia ja lihasten surkastumista. Kuva Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Poliosta on tehty myös poliittinen lyömäase. Pakistanissa ja Afganistanissa ääriliikkeet ovat tappaneet poliorokotuksia jakaneita terveystyöntekijöitä. Ääriliikkeet ovat syyttäneet rokotuksia salaliitoksi islamilaista maailmaa vastaan. Rokotteiden on epäilty sisältävän lääkeaineita, jotka vähentävät hedelmällisyyttä.

Pakistanin Taliban ilmoitti pari vuotta sitten hyväksyvänsä poliorokotukset sillä ehdolla, ettei niiden avulla yritetä myrkyttää sen taistelijoita. Ehdoksi asetettiin, että Yhdysvaltojen lopettaa Talibaniin kohdistetut lennokki-iskut. Iskut puolin ja toisin jatkuivat puheista huolimatta.

Virallista Pakistanin hallintoa tukevat uskonoppineet ovat johdonmukaisesti kannattaneet poliorokotuksia, joista on tullut poliittinen ja sotilaallinen painostuskeino. Viimeksi tammikuussa 15 ihmistä kuoli poliokeskukseen tehdyssä itsemurhaiskussa Pakistanin Quettassa.

Rokotevastaiset ääriliikkeet ovat saaneet lisää lyömäaseita myös länsimaisen lääketeollisuuden kyseenalaisesta toiminnasta.

Pohjois-Nigerian Kanoa kuritti vakava polioepidemia 1996, kun amerikkalainen lääkeyhtiö Pfizer ryhtyi testaamaan alueella uutta poliorokotustaan. Kokeeseen osallistui 200 lasta, joista 11 kuoli. Yhtiö haastetiin oikeuteen lasten käyttämisestä ihmiskokeisiin ja siitä, ettei vanhempia informoitu kunnolla. 15 vuoden käräjöinnin jälkeen yhtiö maksoi 175 000 dollarin korvaukset jokaisen uhrin perheelle.

Isorokko aseena

Kaikkien aikojen tuhoisin kulkutauti isorokko on hävitetty luonnosta, mutta rokotetta sitä vastaan säilytetään edelleen monissa eri maissa.

Vielä 1970-luvun alussa isorokkoon vuosittain menehtyneiden määrä oli parin miljoonan luokkaa, mutta rokotukset tepsivät. WHO julisti isorokon hävitetyksi koko maailmasta vuonna 1980.

Vielä 1970-luvun alussa isorokkoon vuosittain menehtyneiden määrä oli parin miljoonan luokkaa, mutta rokotukset tepsivät. WHO julisti isorokon hävitetyksi koko maailmasta vuonna 1980.

Isorokkoa aiheuttavaa Variola-virusta säilytetään enää kahdessa turvalaboratoriossa, Yhdysvaltojen Atlantassa ja Venäjän Novosibirskissa. Viruksen säilömisen ja hävittämisen välillä on käyty kädenvääntöä vuosikymmenten ajan.

Yksi huolenaiheita on, että virusta voitaisiin käyttää biologisen aseena. Viruksen säilyttämistä puoltaa se, että näin pystytään paremmin varautumaan siihen, että virus lähtee leviämään tuntemattomasta lähteestä.

Atlantan laboratorion varastoissa on näytteitä 229 eri isorokkokannasta ja Novosibirskin laboratoriossa 120 eri viruskannasta. Valikoiman monipuolisuus viittaa siihen, että säilyttämisen tarkoituksena on todellakin tutkimus ja lääkkeiden kehittäminen mahdollisten tulevien epidemioiden varalle.

Hävittämistä taas puoltaa se, että kaksi WHO:n hyväksymää virusvarastoa ovat jo itsessään turvallisuusriski. On mahdollista, joskin epätodennäköistä että virus lähtisi vahingossa leviämään juuri näistä laboratorioista.

Huoli on kuitenkin aiheellinen. Isorokon viimeinen uhri oli vuonna 1978 menehtynyt brittiläinen valokuvaaja, jonka saama virus oli karannut laboratoriosta.

Rutto puolitti Euroopan väestön

Rutto on Yersinia pestis -bakteerin aiheuttama herkästi tarttuva tauti. Tunnetuin epidemia, 1300-luvun musta surma tappoi arviolta 50 miljoonaa ihmisiä eri puolilla maailmaa. Euroopassa tauti tappoi noin 25 miljoonaa noin puolet maanosan tuolloisesta väestöstä.

Taudin oireita ovat kuume, pahoinvointi, päänsärky, lihaskivut ja imusolmukkeiden turpoaminen, jotka ilmenevät 2-8 päivän kuluttua tartunnasta, jonka ihminen saa usein eläinten välityksellä.

Hoidossa käytetään antibiootteja, kuten strepromysiiniä ja tetrasykliiniä, joilla kuolleisuus on saatu laskemaan 60 prosentista noin 15 prosenttiin sairastuneista.

Paiserutto voi muuttua keuhkorutoksi, jolloin tartunta leviää ihmisestä toiseen yskäspisaroiden mukana. Keuhkorutto muodostui epidemiaksi Intiassa syksyllä 1994.

Lepra on köyhimpien vitsaus

Raamatun kertomusten spitaali on yksi väärinymmärretyimpiä tartuntatauteja. Sitä tavataan paikallisina epidemioina Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Lepratartuntojen määrä on laskussa koko maailmassa. Vuonna 2013 tartuntoja todettiin 216 000 ja 2014 noin 180 000. Nepalin eteläisellä Terain alangolla on alueita, kuten Janakpurin ympäristö, jossa paikallisten lepratartuntojen määrä on lisääntynyt.

Historiallisen uskomuksen mukaan lepra tarttuu kosketuksesta ja saa ruumiinosat mätänemään irti. Kumpikaan ei pidä paikkaansa.

Lepra on hengitysteiden välityksellä pisaratartuntana leviävä sairaus, jonka aiheuttaa tuberkuloosille sukua oleva Mycobacterium leprae -bakteeri. Hitaasti etenevän taudin itämisaika vaihtelee parista kuukaudesta useisiin vuosiin. Tartunnan saaminen on vaikeaa ja edellyttää pitkäkestoista altistusta.

Lepra aiheuttaa ääreishermojen liikakasvua ja ihon tunnottomuutta. Nämä altistavat potilaan haavaumille ja kroonisille tulehduksille, joiden yksi hoitokeino on amputointi. Pitkälle edennyt hoitamaton lepra johtaa nivelten ja muiden ruumiinosien epämuodostumiin.

Tartuntoja hoidetaan antibioottien ja steroidien yhdistelmähoidolla. Lepran aiheuttamia epämuodostumia voidaan korjata leikkauksin, mutta tunnottomuutta aiheuttavat hermovauriot eivät parane.

Polio on petollisen vähäoireinen

Polion eli lapsihalvauksen aiheuttaa enteroviruksiin kuuluva poliovirus. Tartunta on mahdollista saada joko suun tai hengitysteiden kautta. Suurin osa tartunnan saaneista on oireettomia tai saa vain lieviä, flunssaa muistuttavia oireita.

Jos virus etenee keskushermostoon, se voi aiheuttaa hermovaurioita, halvauksia ja lihasten surkastumista. Kehitysmaissa halvaantuneista joka kymmenes menehtyy ensimmäisen vuoden aikana. Syynä on yleensä hengityslihasten halvaantuminen.

Parantavaa hoitoa polioon ei ole, mutta rokotukset ovat osoittautuneet tehokkaiksi tartuntojen ennaltaehkäisyssä. Suomessa poliorokotukset aloitettiin 1957, ja tauti hävisi 1960-luvulla. Vuosina 1984‑85 Suomessa koettiin epidemia, joka saatiin kuriin suun kautta annettujen rokotusten avulla.

Haastavaa polion torjunnassa on, että oireeton taudin kantaja voi levittää virusta ulosteidensa välityksellä. Tampereen jätevesistä löydettiin poliovirusta 2008. Levittäjää ei saatu selville, mutta viruksen epäiltiin olleen peräisin 1984‑85 rokotuskampanjasta, jossa käytettiin elävää virusta.

Isorokko – pahin kaikista

Isorokko on Variola-viruksen aiheuttama infektiotauti. Pisaratartuntana ja ihokosketuksesta leviävän taudin itämisaika on noin kaksi viikkoa. Kuumetta, päänsärkyä ja uupumusta seuraa ensimmäisten punertavien näppylöiden ilmestyminen suun limakalvoille ja muualle kehoon.

Jo tarttuneeseen virustautiin ei ole olemassa hoitoa, ja sen kuolleisuus on 30 prosentin luokkaa. Tauti on ihmiskunnan historian aikana tappanut satoja miljoonia ihmisiä. Maailman terveyssäätiö WHO käynnisti 1966 maailmanlaajuisen rokotuskampanjan.

Vielä 1970-luvun alussa isorokkoon vuosittain menehtyneiden määrä oli parin miljoonan luokkaa, mutta rokotukset tepsivät. WHO julisti isorokon hävitetyksi koko maailmasta vuonna 1980.

X