(Päivitetty: )
Teksti: Miikka Järvinen

Joskus terveysuutiset ällistyttävät. Ne voivat julistaa terveellisenä pidetyn epäterveelliseksi ja päinvastoin. Mistä silloin voi olla kysymys?

iStock_80151405_XXLARGE

Miksi uutisankkoja usein terveydestä?

Epäonnistunut tiedeviestintä on usein monen kokin yhdessä keittämä soppa, todetaan Ulla Järven ja Tuukka Tammen uudessa kirjassa.

”Yksittäinen tutkimus tuottaa harvoin käänteentekeviä tuloksia, joten tutkijalle saattaa tulla kiusaus ”hieman” korostaa jonkin yksittäisen löydöksen merkitystä.”

Kun media vielä haistaa uutisen ja muovaa tutkimustuloksesta myyvän klikkiotsikon, uutisankka on syntynyt.

Monimutkaistuvassa maailmassa terveys on noussut tärkeäksi arvoksi. Ei ihme, että tutkimusten ja terveysuutisten määrä on suorastaan räjähtänyt. Perinteisten tiedotusvälineiden rinnalle on tullut netin loputon tarjonta.

 

Jäätelöllä ehkäistään diabetes?

Keväällä ihmisiä ilahdutti uutinen, jonka mukaan lusikallinen jäätelöä päivässä riittää pienentämään diabeteksen riskiä.

Taustalla: Virhetulkinta. Syy-seuraus-suhde on väärä, vaikka asiayhteys on olemassa.

On tutkitusti totta, että maitotuotteiden käytöllä on yhteys pienempään diabeteksen riskiin. Jäätelö voi siltä osin kuulua ruokavalioon, mutta ei se siitä diabeteksen ehkäisijää tee.

Olut hyvä palautusjuoma?

Alkuvuodesta 2015 suomalaiset riemuitsivat Jyväskylän yliopistossa tehdystä pro gradu -tutkimuksesta, joka ylisti olutta urheilun jälkeisenä palautusjuomana. Tutkimuksessa oli vertailtu 25 eri oluen ja kolmen palautusjuoman hivenainepitoisuuksia.

Media herkutteli aiheella, vaikka tiedotteessa vain kerrottiin oluen sisältävän joitakin hivenaineita enemmän kuin varsinaiset palautusjuomat.

Taustalla: Tutkimus oli saanut rahoitusta Panimoliitolta.

Hyttysmyrkystä kehityshäiriöitä?

Vuosi sitten Brasiliassa alkoi syntyä pienipäisiä lapsia. Kehityshäiriöistä syytettiin hyttysmyrkkyä, koska hyttysten esiintymisalueella käytetään paljon hyttysmyrkkyjä.

Hyttysmyrkyn ja pienipäisyyden välillä on yhteys, mutta erilainen kuin luultiin. Kehityshäiriö aiheutuu hyttysten levittämästä zikaviruksesta.

Tupakoinnin lopetus lisää kuolleisuutta?

Saksalais-brittiläinen psykologi Hans Ey-senck kyseenalaisti tupakan ja keuhkosyövän välisen yhteyden.

Aiemmat tutkimukset todistivat yksiselitteisesti, että tupakoinnin lopettaminen vähentää kuolleisuutta. Eysenck väitti, että nimenomaan tupakoinnin lopettaminen lisää kuolleisuutta.

Hän vetosi väestötutkimuksiin, joissa tupakasta luopuneiden kuolleisuus kohosi verrattuna tupakointia jatkaneeseen verrokkiryhmään. Sen Eysenck kuitenkin jätti kertomatta, johtuiko tupakasta luopuminen jonkin tupakkasairauden puhkeamisesta.

Taustalla: Independent-lehti paljasti Eysenckin saaneen noin 800 000 punnan rahoituksen tutkimuksiinsa kansainvälisiltä tupakkayhtiöiltä.

Riisi kypsennettävä kahvinkeittimellä?

Kesällä 2015 uutinen kehotti suomalaisia vaihtamaan riisiä keittäessä kattilan kahvinkeittimeen, koska se voi vähentää riisissä olevaa raskasmetallia arseenia.

Taustalla: Queen’s University Belfastin tutkijat tekivät kokeensa perkolaattorilla eli pulputuspannulla, eivät suomalaisten suosimalla kahvinkeitinmallilla. Perkolaattorin suodatinosassa arseenista huuhtoutui 85 prosenttia. Suomalaisuutisesta oli jätetty pois olennainen seikka: huolta ei ole, ellei riisiä syö pari kolme kertaa päivässä.

Lähde: Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia. Toimittaneet Ulla Järvi ja Tuukka Tammi, Vastapaino 2016.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X