Tiesitkö, että flunssakierteen taustalta voi löytyä suun tulehdus?

Suomalaisista miehistä vain 53 prosenttia harjaa hampaansa kahdesti päivässä, naisista 80 prosenttia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomalaisista miehistä vain 53 prosenttia harjaa hampaansa kahdesti päivässä, naisista 80 prosenttia.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja Aalto

Flunssakierteen taustalta voi löytyä tavallinen ientulehdus tai siitä kehittynyt pahempi, hampaan kiinnityskudossairaus eli paradontiitti. Näin siksi, että tulehdus kehossa vaikuttaa immuunipuolustukseen ja sitä kautta yllättäviin asioihin.

Suun bakteerit voivat vaikuttaa niin Alzheimerin, sydän- ja verisuonitautien kuin diabeteksenkin hoitotasapainoon.

Vakavimmillaan tulehdus voi johtaa verenmyrkykseen; joka vuosi noin 100 suomalaista joutuu teho-osastolle suun tulehdusten vuoksi.

Harmillista on, että suussa muhiva tulehdus ei aina oireile ennen kuin ollaan liian pitkällä. Eli suussa voi lymyillä hiljainen vaara.

Hammaslääkäriin vähintään joka kolmas vuosi

Oireettomalle riittää, että käy hammaslääkärin tarkastuksessa joka kolmas vuosi. Hammaslääkäri antaa ohjeet, kuinka usein kenenkin kannattaa käydä hammashygienistillä.

Jos kuuma vihloo hampaitasi eikä vaiva helpota, kannattaa mennä hammaslääkäriin parin kolmen viikon sisällä. Samoin jos ikenissä on arka kohta. Jos taas kylmä vihloo, riittää, kun vaihtaa vihlomista estävään hammastahnaan.

Jos suuhun tulee aftoja, vaihda hammastahnaan, jossa ei ole natriumlauryylisulfaattia. Se saa tahnan kivasti vaahtoamaan, mutta voi ärsyttää limakalvoja.

Hampaat kannattaa langoittaa ennen pesua; et vedä fluoria pois hammasväleistä.

Muista säännöllinen harjaus

Suomalaisista miehistä vain 53 prosenttia harjaa hampaansa kahdesti päivässä, naisista 80 prosenttia.

Pelkkä harjaus ei riitä vielä mihinkään – senhän valistunut kansalainen toki tietää.

Hammasvälit pitää puhdista langalla tai pienellä hammasväliharjalla ja kielikin kaapia päivittäin sen pinnalle kertyvästä bakteerikatteesta. Ja tässä oli vasta päivittäinen kotihoito.

Osalla syljen ominaisuudet vaikuttavat niin, että sama ruoka haittaa hampaita enemmän kuin toisilla. Heille voi olla tarpeen poistattaa hammaskivi hammashygienistillä jopa kolmen kuukauden välein.

Asiantuntijana hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Matti Pöyry ja Plus-Terveyden lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 11/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X