Totta vai tarua – Kumpi palauttaa paremmin: useampi lyhyt irtiotto vai yksi pitkä lomapätkä?

Palautumisen kannalta on hyvä pitää monta lyhyttä lomaa vuodessa, kertoo työterveyspsykologi Annamari Heikkilä Terveystalosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Palautumisen kannalta on hyvä pitää monta lyhyttä lomaa vuodessa, kertoo työterveyspsykologi Annamari Heikkilä Terveystalosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Pitkä loma palauttaa paremmin kuin monta lyhyttä

Tarua. Tutkimusten mukaan palautumisen kannalta on paras, että ihmisellä on vuodessa yksi kahdesta kolmeen viikkoa kestävä loma ja sen lisäksi useita lyhyempiä irtiottoja.

Irtiotto voi olla esimerkiksi pidennetty viikonloppu, jonka aikana tekee jotain mukavaa ja rutiineista poikkeavaa. Silloin työn aiheuttamasta stressistä palautuu yleensä hyvin.

Yhtä pakettiratkaisua palautumiseen ei kuitenkaan ole. Jos nauttii koko loman pitämisestä putkeen, omaa toivetta kannattaa kuunnella.

Paikanvaihdos nopeuttaa palautumista

Totta. Uudessa ympäristössä on helppo ottaa etäisyyttä asioihin. Ihmisen aivot ovat paikkakoodatut, mikä tarkoittaa, että valtaosa arjen rutiineista tehdään ikään kuin automaattiohjauksessa. Aivot kuitenkin rakastavat oppimista.

Vieraassa ympäristössä rutiinit rikkoutuvat ja aivot heräävät tarkkailemaan ympäristöä uudella tavalla. Kaiken totutun kyseenalaistaminen tekee aivoille hyvää ja edistää palautumista. Samalla voi saada uutta, tuoretta perspektiiviä mieltä painaviin asioihin.

Työsähköposteja ei kannata lomalla lukea

Tarua. Riippuu sekä työtehtävästä että työntekijän persoonasta, miten työsähköpostia kannattaa seurata lomalla.

Jos ajan tasalla pysyminen on työn hoidon kannalta tärkeää, sähköpostit kannattaa tietenkin lukea myös lomalla.

Jotta työasioista ei tulisi ylimääräistä stressiä, on kuitenkin tärkeää päättää jo etukäteen, miten sähköpostiaan seuraa. Sille kannattaa varata tietty aika ja muuten keskittyä lomailuun.

Asiantuntijana työterveyspsykologi Annamari Heikkilä Terveystalosta.

X