(Päivitetty: )
Teksti:
seura.admin

Kotilääkäri testasi arkista liikuntaa aktiivisuusrannekkeen avulla.

Ranteessani oleva Polar A300 -aktiivisuusranneke värisee kesken työpäivän. Näytössä lukee ”Aika lähteä liikkeelle!”. No, kai sitä voi vesipullon käydä täyttämässä. Pian istun jälleen työpöydän ääressä. Kesken työpäivän ei niin vain lähdetä liikkeelle.

Olen käyttänyt tavallista sykemittaria, koska olen ollut kiinnostunut treenin tehosta ja sykkeistäni. Aktiivisuusranneke lupaa seurata aktiivisuuttani ja liikkumistani jatkuvasti.

Saan tietää, että niinä päivinä kun harrastan työpäivän päälle liikuntaa: käyn tekemässä kuntosalitreenin tai reippaan kävelylenkin, saavutan toimistotyöläiselle sopivan aktiivisuustason. Muina päivinä reputan. Sohvalla lepäilystä kun ei kerry askeleita.

En ehkä saa Polarista aivan kaikkia tehoja irti, sillä tunnen jo valmiiksi liikkuvani omiin tarpeisiini nähden riittävästi.

Suosittelisin ranneketta kuitenkin ehdottomasti henkilölle, joka haluaa parantaa omaa aktiivisuuttaan. Ranneke kertoo havainnollisesti esimerkiksi sen, kuinka paljon pitää kävellä, jotta päivän liikkumistavoite täyttyy.

Miinuspisteitä ranneke saa muotoilusta. Laite on omaan ranteeseeni liian suuri ja paksu. Useampi paidan hiha ei meinaa mahtua kellon yli eikä möhkäleen kanssa ole kiva nukkua – laite kun tarkkailisi uneni laatua yön aikana.

Mitä kaikkea voit seurata?

  • Yleistä aktiivisuutta päivän aikana. Tähän kuuluvat kävely- ja juoksuaskeleet sekä hypyt. Näyttää myös kulutetut kalorit.
  • Unen määrää ja laatua. Rannekkeen avulla voi seurata unen kestoa ja rauhallisuutta, havaitsee automaattisesti nukahtamisen ja heräämisen.
  • Sykemittariin liitettynä näyttää reaaliaikaisen sykkeen harjoituksen aikana. Rannekkeeseen voi ohjelmoida eri lajien profiileja, kuten voimaharjoittelun kuntosalilla tai pyöräilyn. Ne on käynnistettävä harjoituksen alkaessa.
  • Rannekkeen kuntotesti arvioi maksimaalisen hapenottokyvyn.

Terveysliikunnan määräksi suositellaan 1 000 kilokalorin energiankulutusta viikossa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi noin puolen tunnin reipasta kävelyä 5–7 päivänä.

Teksti: Aino Loikkanen
Kuva: Paula Kukkonen/Otavamedia

Kotilääkäri 9/2015.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X