Tunnetko nämä vinkit: Näin lyhennät flunssan kestoa huomattavasti

Alkuvaiheessa olevaa flunssaa voi lyhentää ainakin parilla päivällä nauttimalla runsaasti C-vitamiinia ja imeskelemällä sinkki-imeskelytabletteja. Paras apu flunssaan on lepo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Flunssan paras hoito on lepo.

Alkuvaiheessa olevaa flunssaa voi lyhentää ainakin parilla päivällä nauttimalla runsaasti C-vitamiinia ja imeskelemällä sinkki-imeskelytabletteja. Paras apu flunssaan on lepo.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Auttavatko ravintolisät tai lämpivät juomat flunssan hoidossa? Miten lyhentää flunssan kestoa? Asiantuntija vastaa 10 kysymykseen flunssasta.

1. Mitä tehdä, kun flunssan ensioireet ilmaantuvat?

Heti kun flunssan ensimmäiset oireet ilmenevät, kannattaa ottaa sekä imeskeltävää sinkkiä että C-vitamiinia. Ne kannattaa ottaa erillisinä valmisteina eri aikoihin, koska ne vaikuttavat kehossa eri paikoissa. Apteekeissa myydään myös valmisteita, joissa on yhdistettynä molempia. Ne eivät ole teholtaan yhtä hyviä, koska C-vitamiini heikentää sinkin vaikutusta. Lisäksi C-vitamiinin määrä niissä on hyvin alhainen.

Parhaiten toimivat sinkki-imeskelytabletit, joissa sinkki on asetaatti- tai glukonaattimuodossa. Sinkkisitraattitabletit ovat tehottomia.

Sinkin sopiva päiväannos on noin 100 milligrammaa. Se vaikuttaa nielun alueella ja estää flunssaviruksen leviämistä. Tutkimuksissa sen on havaittu lyhentävän flunssan kestoa jopa 30–40 prosenttia.

C-vitamiinia voi ottaa jopa yli 10 grammaa päivässä aivan flunssan alussa, jos vatsa sen kestää. Suurina määrinä nautittu C-vitamiini saattaa aiheuttaa ripulia, mutta muita haittavaikutuksia siitä ei ole havaittu. Tutkimuksissa 6–8 gramman päivittäisillä C-vitamiiniannoksilla flunssan on havaittu lyhentyneen noin 20 prosentilla.

2. Mitä kannattaa ottaa huomioon kotihoidossa, jos flunssa pääsee kunnolla iskemään?

Flunssan paras hoito on lepo. Kaikkia oireita kannattaa tietysti lievittää ja huolehtia siitä, että yöllä pystyy nukkumaan mahdollisimman hyvin.

Levon aikana valkosolut pääsevät paremmin taistelemaan viruksia vastaan. Mitä fyysisempää työtä tekee, sitä tärkeämpää on ottaa sairauslomaa ja jäädä kotiin lepäämään, jos flunssan oireet ovat voimakkaita. Lepo on tärkeää varsinkin, jos flunssaan liittyy myös kuumetta ja lihaskipua. Fyysinen ahertaminen tai kuntoilu sen aikana voi aiheuttaa jopa sydänlihastulehduksen. Toimistotyötä tekevä voi kuntonsa mukaan tehdä kotona etätöitä, mutta hänenkin kannattaa levätä tarpeeksi.

3. Miten nenän tukkoisuutta kannattaa lievittää?

Sierainten huuhtelu nenäkannulla on hyvä tapa lievittää nenän tukkoisuutta päiväaikaan. Nenäkannu täytetään vedellä ja siihen lisätään puoli teelusikallista merisuolaa. Liuoksella huuhdellaan molemmat sieraimet vuorotellen. Nenäkannua kannattaa käyttää varsinkin, jos räkä on paksua.

Kaikille nenähuuhtelu ei kuitenkaan sovi, sillä joillakin se ärsyttää nenän limakalvoja. Apteekista saatavia nenän tukkoisuutta avaavia suihkeita sopii käyttää erityisesti yöllä, jotta voi nukkua kunnolla. Jotkut kokevat saavansa apua myös höyryhengityksestä, mutta yleensä nenäkannu ja suihkeet lievittävät tukkoisuutta paremmin.

Sairastunut tartuttaa flunssaa herkimmin, kun tauti vasta itää. Siksi se, että työntekijä tartuttaisi flunssan työtovereihinsa tullessaan sairaana töihin, ei ole keskeinen ongelma. © Colourbox

4. Miten kipeää kurkkua kannattaa hoitaa?

Apteekista saatavat kurkkukipua lievittävät lääkkeet ovat yleensä hyödyllisiä. Niiden lisäksi kannattaa kokeilla tavallisia kurkkupastilleja, joita voi ostaa apteekista tai ruokakaupasta. Niiden vaikutus perustuu syljen erittymiseen.

Sylki auttaa huuhtelemaan kurkussa olevaa limaa ja tekee suojakerrosta limakalvon päälle. Jos kurkkupastilleista ei tunnu olevan apua, niitä ei tarvitse käyttää, mutta niitä kannattaa kuitenkin kokeilla.

 

5. Miten yskää kannattaa hoitaa?

Yskää kannattaa hoitaa kipeän kurkun tapaan imeskelytableteilla. Nielussa limakalvon alla on yskänreseptoreita. Yskä syntyy, kun flunssavirus ärsyttää reseptoreita. Kun hengitetään kuivaa ilmaa sisään, reseptorit ärtyvät vielä entistä enemmän. Sylki auttaa luomaan reseptorien päälle suojakerroksen, jolloin ne eivät käynnistä yskimistä.

Jos yskä haittaa nukkumista, illalla ennen nukkumaanmenoa kannattaa ottaa jotakin voimakasta yskänlääkettä eli kolmioyskänlääkettä. Ne lievittävät yskänärsytystä tehokkaasti mutta sisältävät myös aineita, jotka saattavat väsyttää. Siksi niitä ei kannata ottaa päivällä.

 

6. Mitä lääkettä kannattaa ottaa kuumeen alentamiseen ja lihaskipujen lievittämiseen?

Flunssaan liittyvän kuumeen ja lihaskipu- jen hoitamiseen voi käyttää sekä parasetamoli- että ibuprofeiinilääkkeitä. Niiden vaikutustapa elimistössä on erilainen, joten ääritapauksessa niitä voi käyttää myös yhdessä, jolloin saa tehokkaamman vaikutuksen.

Jos flunssan oireet, kuten lihaskipu tai kuume, haittaavat nukkumista, kannattaa niitä helpottaa lääkkeillä. Levon aikana kehon omat parantavat prosessit pääsevät liikkeelle. Sen takia oireita kannattaa hoitaa, jotta saa nukuttua paremmin.

Jotkut ovat epäilleet, että kuumelääkkeen ottaminen pidentäisi taudin kestoa, mutta se ei pidä paikkansa. Lääkkeitä ei sen takia tarvitse välttää.

 

7. Miten lämmin juoma auttaa flunssan hoidossa?

Syljen tapaan lämmin juoma huuhtelee nielun aluetta ja tekee sinne suojakerrosta. Lämmin juoma solahtaa kurkusta kuitenkin huomattavasti sylkeä nopeammin, joten teho ei kestä kovin kauan.

Lämpö itsessään voi tehdä myös hyvää kurkulle. Kylmä ilma voi ärsyttää äänihuulitasoa, ja lämmin juoma voi lievittää ärsytystä.

Perinteisesti flunssaisena on juotu paljon lämmintä mustaherukkamehua sen C-vitamiinipitoisuuden vuoksi. Todellisuudessa sen C-vitamiinimäärä ei ole kovin suuri, mutta lämmin juoma voi helpottaa oloa. Flunssaan tehoavat C-vitamiinimäärät ovat paljon suurempia kuin mitä mehusta saa.

 

8. Mitkä ravintolisät tai luontaisrohdot auttavat flunssan hoidossa?

Tutkitusti tehokkaita flunssan lyhentäjiä ovat imeskeltävät sinkkitabletit ja C-vitamiini suurina annoksina. Lisäksi echinaceasta eli auringonhattu-uutteesta on jonkin verran näyttöä. Sitä voi myös kokeilla flunssaoireiden hoitoon. Sen sijaan muista ravintoaineista, kuten D-vitamiinista, ei ole näyttöä.

 

9. Miksi antibiootteja ei käytetä flunssan hoidossa?

Jos flunssa jatkuu pitkään, monelle voi tulla mieleen, että täytyy mennä lääkäriin hakemaan antibioottikuuri. Flunssat ovat kuitenkin virusten aiheuttamia tauteja, ja antibiootit tehoavat vain bakteerien aiheuttamiin tauteihin. Siksi tavallista flunssaa ei koskaan hoideta antibiooteilla.

Eri asia on, jos flunssan jälkitautina tulee jokin muu tauti, kuten poskiontelotulehdus tai keuhkokuume. Ne ovat usein bakteerien aiheuttamia, ja sen takia antibiooteista voi olla niihin apua. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myös virusten aiheuttamat taudit voivat oireilla pitkään, eikä aina ole kyse jälkitaudista, vaikka taudin pitkittyminen saattaakin tuntua harmittavalta.

 

10. Missä vaiheessa kannattaa lähteä flunssan takia lääkäriin?

Jos vointi muuttuu koko ajan vain huonommaksi, kannattaa lähteä lääkäriin. Lisäksi jos on niin kova kurkkukipu, ettei saa syötyä kunnolla, lääkäri voi määrätä joko voimakasta kipulääkettä tai kurkun puudutetta.

Joskus myös yskä voi valvottaa yöllä niin pahasti, ettei saa nukutuksi ollenkaan. Silloin lääkäri voi arvioida, olisiko lyhytaikaisesta astmalääkkeestä apua.

Asiantuntijana dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta.

Lue myös:

Flunssakausi jatkuu – Näin hoidat flunssaa kotona

Totta vai tarua? Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa jopa kolmella päivällä

Lue myös: Mikä auttaa flunssaan oikeasti? Otimme siitä selvää

X