Uimataito voi ruostua

Onko ihminen uimataitoinen, kun hän pysyy pinnalla? Uimaopetuksen suunnittelija Tero Savolainen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onko ihminen uimataitoinen, kun hän pysyy pinnalla? Uimaopetuksen suunnittelija Tero Savolainen Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta vastaa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Ihminen on uimataitoinen, kun hän pysyy pinnalla.

Tarua. Pohjoismaisen määritelmän mukaan ihminen on uimataitoinen, kun hän syvään veteen pudottuaan pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Vesiturvallisuuden näkökulmasta olennaista on se, että uimari pystyy toimimaan yllättävissäkin tilanteissa veden alle jouduttuaan. Yllättäviä tilanteita ovat esimerkiksi putoaminen laiturilta tai veneestä. Kokematon uimari voi hätääntyä, kun kasvoille tulee yhtäkkiä vettä.

Uimataito säilyy, kun sen on kerran oppinut.

Totta. Uimataitoa voi verrata polkupyörällä ajoon. Uimataitoon voi kuitenkin luottaa vain, jos sitä on pitänyt yllä. Myös fyysinen kunto vaikuttaa. Vuosia sitten suoritettu primusmaisterin uimamerkki ei takaa hyvää uimataitoa.

Uimataito on hankittava lapsena.

Tarua. On todettu, että noin 5–7-vuotiaat lapset oppivat helposti uimaan, kun innokkuus yhdistyy riittäviin motorisiin taitoihin. Kuitenkin uimataidon voi yhtä hyvin omaksua aikuisena. Aikuisen haasteita voivat olla veden pelko sekä uimataidon puutteesta johtuva häpeä.

On löydettävä rohkeutta haastaa itsensä. Aikuisten uimakouluja ja myös yksityisopetusta järjestetään monilla paikkakunnilla. Kun uintia heittäytyy harjoittelemaan lapsenmielisen innokkaasti, oppiminen nopeutuu.

Seura 25/2013

X