Uskallanko mennä yläluomien leikkaukseen?

Saaralla on raskaat, näköä haittaavat silmäluomet. Niiden leikkaus kuitenkin arveluttaa. Mihin leikkauksessa saa varautua?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saaralla on raskaat, näköä haittaavat silmäluomet. Niiden leikkaus kuitenkin arveluttaa. Mihin leikkauksessa saa varautua?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Silmäluomeni painavat enkä näe yhtä laajalle kuin ennen. Vetääkö maan vetovoima luomiani alaspäin?

”Ikääntyessä ihon kimmoisuus vähenee. Se yhdessä turvotuksen kanssa venyttää ihoa ja tekee yläluomista raskaat ja roikkuvat, niin sanotut lippaluomet. Mutta on painovoimallakin osuutta asiaan. Se laskee otsaa ja kulmakarvoja, ja pahentaa lippaluomia entisestään. Roikkuva yläluomi voi painaa ripsiä ja aiheuttaa ihohaavaumia. Luomien nostelu otsaa kohottamalla aiheuttaa päänsärkyä.Suomalaisilla otsa laskeutuu voimakkaasti, mikä lisää lippaluomia. Vaiva kulkee vahvasti perimässä.”

Supistuuko näkökenttäni entisestään?

”Lippaluomet tekevät katseesta surullisen ja haittaavat myös näköä. Kun yläluomi laskeutuu lähelle mustuaisen tasoa, näkökenttään tulee haittaava varjo. Suomalaisilla se tulee silmän ulkosyrjään. Sivulle katsominen ei onnistu, ellei käännä päätä sivulle tai nosta otsaa. Arjessa tämä voi aiheuttaa kolhuja ja liikenteessä vaaratilanteita.”

Miten luomet korjataan?

”Lippaluomet hoidetaan leikkauksella, jossa poistetaan ihoa, hieman lihasta ja osalla potilaista rasvaa. Molemmat silmäluomet leikataan samalla kertaa. Jos otsa on laskeutunut hyvin voimakkaasti ja kulmakarvat seuranneet perässä, otsaa ja kulmakarvojakin pitää operoida. Lippaluomileikkauksia tekevät plastiikkakirurgit ja silmälääkärit. Plastiikkakirurgeilla on enemmän kokemusta otsan ja kulmakarvojen leikkaamisesta. Esikäynnillä selviää, millainen toimenpide olisi juuri sinulle paras. Kovimmilla kesähelteillä en ehkä luomiasi leikkaisi, sillä helle lisää hikoilua ja turvotusta. Se hidastaa paranemista.”

Pelkään leikkausta. Olenko sen aikana hereillä?

”Olet, sillä lippaluomileikkaus tehdään paikallispuudutuksessa. Luomen lisäksi myös silmän pinta puudutetaan. Et tunne kipua, mutta aistit paineen ja venytyksen. Moni jännittää silmän päällä tehtävää leikkausta. Potilas ei kuitenkaan näe mitään, sillä hän pitää silmänsä suljettuina. Voit lievittää jännitystä kuuntelemalla musiikkia. Koska olet tajuissasi, pystyt juttelemaan leikkauksen aikana kirurgin kanssa, ja jutustelu rentouttaa. Pelosta kannattaa kertoa lääkärille ennakkoon. Jos haluat, saat rauhoittavaa lääkettä. Aikaa leikkaukseen menee tunnin verran. Sen jälkeen luomesi peitetään kylmägeelipakkauksilla ja lepäilet vastaanotolla toisen tunnin. Kylmä vähentää mustelmia ja turvotusta. Mukaan on hyvä pyytää saattaja, sillä autoilu on leikkauspäivänä kielletty.”

Kuinka pian silmäni ovat siinä kunnossa, että kehtaan mennä ulos?

”Painovoima tuo yläluomileikatulla mustelman usein alaluomelle ja silmien ympärykset voivat olla pari viikkoa mustelmaiset ja turvoksissa. Saat varautua parin viikon sairauslomaan. Ensimmäinen viikko sinun pitää ottaa rauhallisesti, sillä hikoilu ja fyysinen rasitus pahentavat turvotusta ja hidastavat haavojen paranemista. Pari ensimmäistä päivää on hyvä olla sisätiloissa ja jatkaa kylmähoitoa: asettaudut puoli-istuvaan asentoon ja laitat luomien päälle muutaman kerran päivässä kylmäpakkauksen tai pyyhkeeseen kietaistun pakastevihannespussin. Haavakipua voit hoitaa tarvittaessa apteekista ilman reseptiä saatavilla kipulääkkeillä. Toisella viikolla tekee jo mieli piipahtaa pihalla. Ellet halua kerätä katseita, käytä aurinkolaseja. Kesällä niitä tarvitaan myös suojaamaan leikkausarvet, jotteivät ne pigmentoidu tummiksi. Haavoja ei saa peittää meikillä ennen kuin ompeleet on poistettu. Ne poistetaan 6−7 päivän kuluttua. Joskus silmät voivat luomileikkauksen jälkeen kuivua ja tarvitaan kostutustippoja. Tämä on kuitenkin väliaikaista.”

Huomaavatko tutut, että luomeni on leikattu?

”Lippaluomileikkaus virkistää ulkonäköä, ja siinä mielessä tuttujen kommentointi varmasti lämmittää. Saatat ajatella, että sinua pidetään turhamaisena. Lippaluomista on kuitenkin paljon toiminnallista haittaa eli kyse ei ole pelkästään esteettisestä haitasta. Leikkaus on ainoa keino hoitaa lippaluomia: mikään voide tai seerumi ei luomia kohota.”

Voiko vaivani uusia ajan 
mittaan?

”Useimmat tulevat lippaluomileikkaukseen 40−60-vuotiaana, mutta olen leikannut 30-vuotiaidenkin luomia. Heillä vaiva on yleensä vahvasti perinnöllinen, ja se saattaa alkaa vaivata myöhemmin uudelleen. Kulmakarvojen ja ripsien välistä ei voi poistaa määrättömästi kudosta tai otsa ja kulmat laskeutuvat entisestään.
Joskus lippaluomia voi kevyesti leikata uudelleen, mutta usein on tarve korjata myös otsaa ja kulmia.”

Asiantuntijana plastiikka-kirurgian erikoislääkäri Minna Kääriäinen, Medilaser Tampere.

Viva 3/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X