Hyvä uutinen: Sähköisen reseptin voi uusia nyt verkossa

Kaikki hoito- ja reseptitiedot löytyvät Omakanta-palvelusta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lääkäri laatii ja allekirjoittaa e-reseptin sähköisesti.

Kaikki hoito- ja reseptitiedot löytyvät Omakanta-palvelusta.
Teksti:
Virve Järvinen

1. Mikä sähköinen resepti on?

Se on lääkemääräys, jonka lääkäri laatii ja allekirjoittaa sähköisesti. Hän tallentaa reseptin keskitettyyn tietokantaan, jota kutsutaan Reseptikeskukseksi. Resepti säilyy siellä 2,5 vuotta.

Potilas voi noutaa sähköisen reseptin mistä apteekista tahansa. Reseptin voi lunastaa apteekista lääkäriltä saadulla tulosteella eli potilasohjeella sekä ajo-, Kela- tai vaikka kuvallisella henkilökortilla.

Potilaalle sähköinen resepti on helppo, sillä hänen ei tarvitse kuljettaa mukanaan erillistä reseptiä.

2. Miksi siihen siirryttiin?

Sähköinen resepti lisää potilasturvallisuutta. Jos potilas antaa suostumuksensa, Reseptikeskukseen talletetut tiedot ovat terveydenhuollon käytössä koko Suomessa, niin julkisella kuin yksityiselläkin sektorilla. Tästä on apua vaikkapa silloin, kun ihminen joutuu tapaturman vuoksi hoitoon, ja hoitopaikassa mietitään määrättävien lääkkeiden yhteensopivuutta jo käytössä olevien lääkkeiden kanssa. Sähköistä reseptiä ei voi myöskään väärentää.

Sähköinen resepti kuuluu samoihin Kansallisen terveysarkiston palveluihin kuin Potilastiedon arkisto ja Omakanta. Näihin Kanta-palveluihin kerätään kutakin potilasta koskevat hoito-, tutkimus- ja lääketiedot, ja ne seuraavat potilasta kuhunkin hoitopaikkaan. Potilas voi seurata niitä itse netin kautta.

Omakanta-palvelun käyttöä opastetaan muun muassa videon avulla www.kanta.fi -sivustolla. Palvelua voi käyttää 18 vuotta täyttänyt henkilö.

3. Miten voin itse tarkistaa reseptini voimassaolon?

Kaikki hoito- ja reseptitiedot löytyvät Omakanta-palvelusta. Sieltä näkyy muun muassa koska ja kuka lääkkeen on määrännyt ja paljonko sitä on vielä reseptissä jäljellä.

Omakantaan kirjautuminen onnistuu sivulta www.omakanta.fi tai www.kanta.fi verkkopankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

4. Kuinka sähköisen reseptin voi uusia?

Omakannassa on ominaisuus, jonka avulla potilas voi itse laittaa hoitavalle lääkärille reseptin uusimispyynnön. Aivan kaikki terveydenhuollon yksiköt eivät vastaanota uusimispyyntöjä.

Lääkäri ei myöskään uusi kaikkia lääkkeitä tapaamatta potilasta. Tällaisia lääkkeitä ovat pkv-lääkkeet, jotka ovat lähinnä keskushermostoon vaikuttavia ja huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä.

Tieto uusitusta reseptistä tulee potilaalle tekstiviestinä mutta vain, jos potilas on antanut sitä varten uusimispyynnön yhteydessä matkapuhelinnumeronsa.

5. Tallentuvatko puhelinreseptit Reseptikeskukseen?

Eivät tallennu. Lääkäri voi kirjoittaa puhelinreseptejä enää ensi vuoden. Sen jälkeen puhelinreseptiä ja paperista reseptiä voi käyttää vain, jos tekniset ongelmat estävät sähköisen lääkemääräyksen kirjoittamisen tai apteekki ei samojen ongelmien takia saa reseptin luovuttamiseen tarvittavia tietoa Reseptikeskuksesta.

6. Kuka näkee lääkitystäni koskevat tiedot netistä?

Lääkäri, sairaanhoitaja, hammaslääkäri ja apteekkihenkilökunta pääsevät asiakkaan resepteihin vain tämän luvalla. Jos asiakas antaa apteekissa henkilökunnalle paperisen potilasohjeen, farmaseutti näkee Reseptikeskuksesta vain viivakoodin takaa avautuvan lääkkeen määräämistä koskevat tiedot. Muita lääkkeitä hän saa tarkastella vain potilaan luvalla. Lääkäri saa tarkastella Reseptikeskuksesta ilman potilaan lupaa vain itse määräämiään lääkkeitä. Kiireellinen hoito on poikkeus: tällöin lääkäri ei tarvitse tietojen tarkasteluun potilaan lupaa.

Terveydenhuollon ammattilainen kirjautuu Reseptikeskukseen henkilökohtaisella varmennekortilla. Jokaisesta kirjautumisesta jää jälki lokitietoihin.

Potilas voi itse katsoa Omakanta-palvelusta, missä terveydenhuollon yksikössä hänen tietojaan on katseltu. Hän voi myös pyytää kirjallisesti rekisterinpitäjältä, kuten terveyskeskukselta, tiedon siitä, ketkä ovat käsitelleet ja katselleet hänen tietojaan.

7. Voiko e-resepti lisätä lääkkeiden yhteisvaikutuksia?

Se päinvastoin vähentää niitä. Reseptitietokeskukseen on tallennettu kriittisten riskitietojen osio. Lääkäri näkee tiedot lääkettä määrätessään ja osaa siten välttää lääkkeitä, jotka voisivat aiheuttaa potilaalle ongelmia esimerkiksi allergian tai muiden, jo käytössä olevien lääkkeiden vuoksi.

8. Voiko sähköisellä reseptillä hakea toiselle lääkettä?

Voi, kunhan hakijalla on mukanaan lääkärin tulostama potilasohje tai lääkkeen tarvitsijan Kela-kortti. Ilman niitä ei myönnetä myöskään Kelan maksamaa korvausta lääkkeestä.

Mutta esimerkiksi toisen ihmisen kokonaislääkityksen tarkasteluun tai muihin lääkitystä koskevien asioiden hoitoon tarvitaan asianomaiselta kirjallinen lupa. Tätä varten on tehty suostumuslomake, joka löytyy esimerkiksi apteekeista. Suostumuksen voi antaa joko yhtä käyntikertaa varten tai kolmeksi vuodeksi.

Huoltaja voi pyytää apteekista yhteenvedon alaikäisen lapsensa lääketiedoista, mutta ei tarkastella niitä Omakannan kautta.

Edunvalvojalla on samat oikeudet hoitaa valvottavansa lääkeasioita kuin asianomaisella itsellään.

9. Saanko sähköisellä reseptillä lääkkeitä myös ulkomailla?

Jos potilas aikoo ostaa lääkkeen muualta kuin Suomesta, hän tarvitsee paperisen lääkemääräyksen. Lääkemääräys lääkkeen ulkomailla ostoa varten on kirjoitettu vaikuttavan aineen mukaan, ja se on voimassa EU-alueella. Tämäkin resepti kirjataan Reseptikeskukseen, mutta se ei toimi sähköisenä reseptinä meillä eikä muualla. Pkv-lääkkeistä ei kirjoiteta ulkomailla kelpaavaa reseptiä.

Jos ottaa ulkomaille mukaan sähköisellä reseptillä toimitettuja lääkkeitä, kannattaa pyytää apteekista tai lääkäristä niistä tosite tullia varten. Tositteesta on apua myös silloin, jos joutuu kohdemaassa lääkärin hoitoon.

10. Koska vanhat paperireseptit ovat historiaa?

Yli 90 prosenttia resepteistä on jo sähköisiä. Ne otettiin ensin käyttöön julkisella sektorilla ja yksityinen terveydenhuoltokin siirtyi niihin viimeistään 1.1. 2015.

Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimivat lääkärit ja hammaslääkärit, jotka kirjoittavat alle 5 000 lääkemääräystä vuodessa, voivat laatia paperi- ja puhelinreseptejä vuoden 2016 loppuun saakka.

Asiantuntijana Pirjo Ikävalko, viestinnän asiantuntija, Kela, Kanta-palvelut.

X