Uusi teknologia avuksi! Hammasremontti helpottuu kolmiulotteisen kuvantamisen ansiosta

Hammaslääkärin tuolissa vietetty aika vähenee. Kolmiulotteisen kuvantamisen ansiosta hampaat voidaan hoitaa jopa kerralla kuntoon.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hammaslääkärin tuolissa vietetty aika vähenee. Kolmiulotteisen kuvantamisen ansiosta hampaat voidaan hoitaa jopa kerralla kuntoon.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Millainen korjaus sopii erilaisille hammaslääkärin potilaalle?

Kun hampaissa tarvitaan laajaa korjausta, keraamiset paikat ovat usein paras ratkaisu. Niitä suositellaan erityisesti potilaille, joiden paikat tahtovat lohkeilla ja irrota.

Muovi on hyvä paikkamateriaali pienissä kohteissa, mutta laajoissa, kovalle kuormitukselle alttiissa paikoissa se ei tahdo kestää. Muovi taipuu, kuluu ja siihen tulee lohkeamia. Kontaktipinnan muotoilu viereiseen hampaaseen on useista kerroksista koostuvalla muovipaikalla hankalaa.

Suuhun hyvin istuva hammas on helpompi rakentaa keramiasta suun ulkopuolella.

Mitä eroa on keraamisella ja perinteisellä kruunulla?

Vastaanotolla valmistettu keraaminen kruunu on usein edullisempi kuin hammaslaboratariossa valmistettu perinteinen kruunu. Rahan lisäksi potilas säästää aikaa, koska väliaikaisia ratkaisuja ei tarvita.

Keramia on kestävä materiaali, joka ei kellastu. Siitä ei irtoa mitään, ja allergiset reaktiot ovat harvinaisia. Keramia ei voi reikiintyä, mutta sen saumoihin voi tulla karies.

Miten skanneri toimii?

Hiusten muotoiluraudalta näyttävä suuskanneri korvaa perinteisesti käytetyt jäljennösmuotit ja -massan. Se kuvantaa potilaan hammaskaaren digitaalisesti muutamassa minuutissa. Laite ei kosketa hampaita, eikä sen käyttö tunnu potilaasta miltään.

Skannerin välittämän kuvan ansiosta valmistettu hammas ja pinta istuvat paikoilleen ja purentaan välittömästi.

Koska uusi teknologia on käytössä?

Kolmiulotteista kuvantamista ja siihen pohjautuvia suunnitteluohjelmia ja niiden avulla rakennettavia malleja käytetään jo monilla hammaslääkäriasemilla.

Kun markkinat avautuvat uusille laitevalmistajille, hoidon arvellaan halpenevan.

Juttu on julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 2/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X