Uusi testi tuo apua terveysongelmiin - Veritesti ennustaa sydänkohtauksen ja diabeteksen

Mitä aiemmin terveysongelmat havaitaan, sitä paremmin niihin voidaan vaikuttaa. Uusi veritesti paljastaa, onko lähivuosina vaara saada sydänkohtaus tai diabetes.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä aiemmin terveysongelmat havaitaan, sitä paremmin niihin voidaan vaikuttaa. Uusi veritesti paljastaa, onko lähivuosina vaara saada sydänkohtaus tai diabetes.
Teksti: Virve Järvinen

Isolla osalla suomalaisista on sukurasitteenaan diabetes sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Moni sairastaa niitä tietämättään.

Näitä sairauksia ja niiden kohtalokkaita seurauksia voidaan ehkäistä elintavoilla. Verinäytteestä tehtävä CERT- eli Hertta-riskitesti paljastaa diabetes- ja sydänkohtausriskin, mikä motivoi elintapamuutokseen.

”Toisin kuin käytössä olevat muut laboratoriotestit, Hertta-riskitesti paljastaa erityisen hyvin vakavan sydäntapahtuman vaaran. Kolesteroliarvot voivat olla normaalit, ja silti henkilön sydänkohtausriski voi olla kohonnut”, sanoo Zora Biosciences oy:n lääketieteellinen johtaja, professori Reijo Laaksonen.

Kotimainen riskitesti mittaa verestä keramidi-rasvoja eli -lipidejä ja antaa tulokseksi riskiluvun välillä 0–12.

Luku 10–12 osoittaa korkeaa sydänkohtausriskiä seuraavan kymmenen vuoden aikana, ja luku tulee tutkituista noin kymmenelle prosentille. Diabetesriski mitataan asteikolla 0–100, eli se kertoo riskin suoraan prosentteina.

”Geenitestit paljastavat perinnöllisen riskin. Keramidi-testi kertoo tämän hetkisen tilanteen, johon voi vaikuttaa ravitsemuksella, liikunnalla, painonhallinnalla ja tarvittaessa lääkityksellä”, Laaksonen sanoo.

Kenelle erityisesti?

Testiä suositellaan sepelvaltimotautipotilaille sydäninfarktiriskin ja infarktin jo saaneille uusintariskin selvittämiseen sekä henkilöille, joilla on sukurasitteena sydän- tai verisuonitaudit, diabetes tai niiden riskitekijöitä.

Testi sopii hyvin osaksi 45–60-vuotiaan henkilön terveydentilan selvittelyä. Diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit kehittyvät hitaasti, ja tuossa iässä ehtii tehdä paljon niiden ehkäisemiseksi. Mitä aiemmin vaara sairastua tunnistetaan, sitä paremmin sitä voi pienentää.

Moni sydänriskitesti pohjaa miehillä tehtyyn tutkimukseen, mutta CERT-testi ennustaa erityisen hyvin molempien sukupuolten terveysriskit.

Mitä hyötyä?

Riskitesti voi säästää inhimilliseltä kärsimykseltä ja ennenaikaisilta kuolemilta. Myös valtion terveysmenoihin

saadaan säästöjä. Noin 300 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta. Lisäksi arviolta 150 000 kansalaista sairastaa sitä tietämättään. Joka vuosi noin 25 000 suomalaista saa sydäninfarktin. Se aiheuttaa maassamme noin 13 000 kuolemaa vuodessa. Sydänkohtaus on myös diabeetikoiden yleisin kuolinsyy.

Koska käytössä?

CERT-testiä (Coronary Event Risk Test) on käytetty Yhdysvalloissa Mayo-klinikalla noin kahden vuoden ajan. Suomessa se on ollut käytössä yksityisillä lääkäriasemilla puolitoista vuotta, ja maaliskuusta alkaen myös julkisella sektorilla Fimlabissa.

Testiä ei käytetä vielä rutiinisti kolesterolitestien tavoin, vaan lääkäri arvioi sen tarpeen ja ehdottaa sitä potilaalle. Yksityisillä lääkäriasemilla testiin pääsee ilman lähetettä.

Missä kehitetty?

Hertta on kotimainen keksintö, jota on tutkittu ja testattu laajalti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Testiä kehitetään edelleen. Tavoitteena on lisätä siihen uusia ominaisuuksia sydän- ja diabetesriskin tunnistamisen lisäksi.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X