Syöpähoidot: Uusilla hoidoilla syöpä satimeen – nykyisin lähes kaksi kolmesta syövästä paranee

Yhä useamman syövän kanssa voi elää laadukasta elämää niin, ettei syöpä johda kuolemaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yhä useamman syövän kanssa voi elää laadukasta elämää niin, ettei syöpä johda kuolemaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Lauri Seppälä

Syöpähoidot kehittyvät koko ajan. Ennen muinoin syöpä oli käytännössä lähes aina kuolematuomio, mutta nykyisin lähes kaksi kolmesta syövästä paranee. Rintasyöpään sairastuneista yli 90 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamisesta.

Syöpä ei ole yksi ja sama mötikkä, vaan jokaisen potilaan syöpä on erilainen. Itse asiassa syöpä on yleisnimitys noin 200 eri sairaudelle, mikä tarkoittaa, että syövillä on erilaisia alalajeja.

Syöpähoidot aiheuttavat sivuvaikutuksia

Monen levinneen syövän kohdalla voidaan jo tänään puhua kroonisesta sairaudesta, jota hoidetaan aktiivisesti, kertoo Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri Tom Wiklund.

”Hoidon ansiosta potilaat elävät sairautensa kanssa pitkään ja saattavat loppujen lopuksi menehtyä johonkin aivan muuhun sairauteen. Usein pystytään melko hyvin hallitsemaan syövän oireet, mutta valitettavasti syöpähoidot aiheuttavat edelleen monelle potilaalle sivuvaikutuksia.”

Wiklundin mukaan levinneen syövän hoito onkin usein tasapainoilua hoidon tehon ja sivuvaikutusten välillä.

”Esimerkiksi levinnyt rintasyöpä, levinnyt eturauhassyöpä ja osa verisyövistä ovat sellaisia syöpiä, joiden kanssa potilaat elävät melko hyvälaatuista, joskaan valitettavasti ei aivan oireetonta elämää pitkään.”

Mistä parantuneet hoitotulokset johtuvat?

Esimerkiksi molekyylibiologiset tutkimusmenetelmät laboratorioissa ovat kehittyneet niin, että nykyään saadaan muun muassa entistä nopeammin tietoa syöpäsolun geneettisistä ominaisuuksista, kertoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Riikka Huovinen.

”Syöpäsolussa saattaa olla kymmenittäin muuttuneita geenejä, joista useimmat muunnokset ovat merkityksettömiä, mutta joukossa voi olla keskeisesti solun jakautumiseen ja leviämiskykyyn vaikuttavia geenejä.”

Huovisen mukaan joihinkin muuntuneisiin geeneihin on vähitellen pystytty kehittämään kohdennettuja ja juuri potilaan syöpätyypin mukaan yksilöllisesti valittuja lääkkeitä, joita voidaan myös yhdistää perinteisempiin syöpälääkkeisiin.

Eri hoitomuotojen – uusien ja vanhojen – yhdisteleminen onkin monen syöpätyypin hoidossa tuottanut entistä parempia hoitotuloksia.

”Rintasyöpäpotilas voi esimerkiksi saada leikkauksen jälkeen yhteensä kuutta eri lääkettä mahdollisten piilossa olevien syöpäsolujen hoitamiseksi.”

Rintasyövän hoito koostuu usein leikkauksesta, sädehoidosta ja lääkehoidosta, kuten solunsalpaajista, hormonaalisista hoidoista ja erityistapauksissa vasta-ainehoidoista. Syövän ominaisuuksien ja levinneisyyden perusteella potilaalle suositellaan kaikkia hoitoja tai vain osaa.

Syöpähoidot räätälöidään potilaille yksilöllisesti.

Syöpähoidot räätälöidään potilaille yksilöllisesti. © ISTOCKPHOTO

Immuno-onkologiset syöpähoidot

Tällä hetkellä erittäin kuumia tutkimusalueita ovat immuno-onkologiset lääkkeet ja niiden yhdistäminen muihin syöpälääkkeisiin. Näiden lääkkeiden tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan ja auttaa näin immuunijärjestelmää tappamaan syöpäsolut. Nämä lääkkeet annetaan yleensä sairaalassa suoneen tiputuksessa.

Syöpäsolut ovat ”viekkaita”, sillä ne osaavat huijata immuunipuolustusta naamioitumalla niin, ettei puolustusjärjestelmä havaitse niitä tunkeilijoiksi. Tutkijat ovat kuitenkin onnistuneet kehittämään vasta-aineita, jotka estävät syöpäsolujen immuunijärjestelmää sammuttavaa vaikutusta ja auttavat siten immuunipuolustuksen soluja hyökkäämään syöpää vastaan.

Immuno-onkologisilla hoidoilla on saatu positiivisia tuloksia muun muassa melanooman, keuhkosyövän, munuaissyövän ja virtsateiden syöpien tapauksessa. Lisäksi alustavia tuloksia on julkaistu useassa muussa syöpäsairaudessa.

Toistaiseksi on vasta vähän tietoa immuno-onkologisista hoidoista levinneen rintasyövän hoidossa, ja ne luokitellaan vielä kokeelliseksi hoidoksi, kertoo Tom Wiklund. Hänen mukaansa näyttäisi kuitenkin siltä, että myös osa rintasyöpäpotilaista saa hoitovasteen.

Täsmälääkkeet eli biologiset lääkkeet

Täsmälääkkeet eli biologiset syöpälääkkeet ovat kohdennettua lääkehoitoa syöpää vastaan.

Täsmälääkkeitä ovat muun muassa syöpäkasvainten verisuontenkasvun estävät lääkkeet, vasta-ainelääkkeet ja lääkkeet, jotka estävät jonkin tietyn geenin toiminnan syöpäsolussa.

Täsmälääkkeiden etuna ovat monessa tapauksessa solunsalpaajia ja sädehoitoa vähäisemmät haittavaikutukset, koska lääkeaineen vaikutus kohdistuu pääasiassa syöpäsoluihin.

Hyvänä esimerkkinä on erittäin ärhäkän, niin kutsutun HER2-positiivisen rintasyövän hoito. Nimitystä käytetään syöpäsolusta, jossa on normaalia suurempi määrä HER2-proteiinia.

Vuonna 2005 tämän syöpätyypin hoidossa otettiin käyttöön täsmälääke, jonka vaikuttava aine on trastutsumabi. Sitä annetaan kolmen viikon välein pistoksena. Monet potilaista ovat saaneet lääkettä kymmenen vuoden ajan, ja tauti on pysynyt heillä koko ajan hiljaisena. Lääke ei myöskään aiheuta juurikaan sivuoireita.

Turun yliopiston syöpätutkija Johanna Ivaskan mukaan syöpä voi tulla vastuskykyiseksi tietylle lääkkeelle, mutta siinä vaiheessa voi olla jo toisen tai kolmannen sukupolven täsmälääkkeitä. Näin ollen syöpiä voitaisiin hoitaa lääkkeillä niin, että potilas voisi elää jopa kymmeniä vuosia syövän kanssa.

Rintojen tutkiminen

Rinnat kannattaa tutkia suihkussa, sillä tarkkailu helpottuu, kun ihon pinta on saippuasta tai vedestä liukas. © 123RF

Geenitesti rintasyövän hoidossa

Syöpäkasvaimista määritellään yhä enemmän tekijöitä, usein geenimuutoksia, joiden perusteella voidaan tehdä hoitovalintoja. Tästä erinomainen esimerkki on OncotypeDX-testi rintasyöpäpotilailla.

Wiklund kertoo, että testi esimerkiksi auttaa selvittämään aiempaa tarkemmin, onko sytostaatti- eli solunsalpaajahoito juuri kyseisessä syöpätapauksessa tehokasta. Näin merkittävä osa rintasyöpään sairastuneista naisista voi välttyä leikkauksen jälkeiseltä, heille tehottomalta, sytostaattihoidolta.

Kaikki potilaathan eivät hyödy sytostaattihoidoista. Uuden tutkimuksen mukaan vain alle kolmasosa varhaisvaiheen rintasyöpäpotilaita tarvitsisi sytostaattihoitoja, sillä samanlainen tulos saataisiin pelkällä hormonihoidolla.

Tulokset koskevat yli 50-vuotiaita naisia, joilla on hormoniriippuvainen rintasyöpä. 80 prosenttia rintasyövistä on hormoniriippuvaisia. Tutkimus julkaistiin The New England Journal of Medicine -lehdessä kesäkuussa.

Sytostaattihoitojen haittoihin lukeutuvat muun muassa hiustenlähtö, pahoinvointi ja väsymys. Hoidon ajaksi potilaiden yleiskunto laskee yleensä siinä määrin, että työnteko ei luonnistu.

Tutkimuksissa käytetty OncotypeDX-geenitesti on maailmalla yksi tunnetuimmista ja eniten käytetyistä. Suomessa testi ei ole ollut julkisella sektorilla yleisessä käytössä. Sen sijaan yksityisellä sektorilla testiä on tarjottu potilaille, joilla sytostaattien hyödyt ovat epävarmoja.

Testi on hintava, muutamia tuhansia euroja. Samalla on syytä huomioida, että myös sytostaattihoito on kallista hoitoa kaikkine haittoineen.

Lue myös: Rintojen mikrokalkkeumat ovat mammografiassa yleinen löydös – joskus ne voivat kertoa myös syövästä, Anna.fi

Asiantuntijat: Riikka Huovinen, Syöpäjärjestöjen ylilääkäri, Tom Wiklund Docrates Syöpäsairaalan johtava ylilääkäri.

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 9/18.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X