Vaikeasta lihavuudesta kärsii entistä useampi – Uudet hoitovaihtoehdot tuovat apua ja tukevat elintapamuutosta

Kun kilot uhkaavat terveyttä ja takana on useita yrityksiä pudottaa painoa, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Uudet hoitovaihtoehdot tukevat elintapamuutosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lihavuusleikkauksessa mahalaukkua pienennetään. Leikkauksen jälkeen sinne ei mahdu ruokaa yhtä paljon kuin aiemmin.

Kun kilot uhkaavat terveyttä ja takana on useita yrityksiä pudottaa painoa, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Uudet hoitovaihtoehdot tukevat elintapamuutosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

1. Mistä saa apua, jos painonpudotus ei omin konstein onnistu?

Kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen ja tiedustella painonhallintaryhmiä. Terveydenhuollossa on niihin kuitenkin liian vähän resursseja, ja siksi monella paikkakunnalla apua saa paremmin yksityisestä terveydenhuollosta ja kolmannelta sektorilta, kuten potilasjärjestöiltä.

Kun tavoitteena on pysyvä painonpudotus, kannattaa olla tarkkana, kenen puoleen kääntyy. Erittäin vähäenergisten tuotteiden käyttöön perustuvat ohjelmat eivät useinkaan tuo pysyvää apua, sillä ne voivat sotkea ihmisen aineenvaihdunnan eivätkä opasta pysyviin elintapamuutoksiin.

Elintapamuutokset ovat lähes aina tärkein keino pysyvään painonpudotukseen. Tukea tarvitaan myös pudotetun painon ylläpitämiseen.

2. Milloin lihavuuteen tulisi puuttua elintapaohjausta napakammin?

Ylipaino altistaa sairauksille, kuten tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonisairauksille sekä uniapnealle, ja pahentaa niitä. Jos ylipainoisella on näitä sairauksia tai hän on vaarassa sairastua eikä pelkästään elintapaohjauksella saada aikaan riittäviä tuloksia, voidaan käyttää esimerkiksi lääkkeitä.

Jos henkilö on huomattavan ylipainoinen, lihavuusleikkaus on tehokas hoito.

3. Millaisia lääkkeitä lihavuuden hoitoon on?

Orlistaattia sisältävä lääke saa aikaan sen, että noin 30 prosenttia syödyn ruuan sisältämästä rasvasta jää imeytymättä.

Viime vuoden lopulla tuli uusi lääke, jonka vaikuttavat aineet ovat naltreksoni ja bupropioni. Lääke vaikuttaa kahdella tärkeällä, ruokahalun säätelyyn ja palkitsemisjärjestelmään osallistuvalla aivoalueella.

Toinen pian myyntiin tuleva uutuus on liraglutidinia sisältävä lääke. Se pistetään ihon alle, ja se säätelee ruokahalua lisäämällä kylläisyyden tunnetta ja vähentämällä nälkää. Sitä vielä odotetaan Suomen markkinoille.

Naltreksoni/bupropioni-lääkehoitoa saavaa potilasta seurataan. Itse tapaan potilaan uudestaan viimeistään neljän kuukauden kuluttua reseptin kirjoittamisesta. Jos painosta on tällöin lähtenyt viisi prosenttia, hoitoa voidaan jatkaa.

Lihavuuslääkkeet on tarkoitettu potilaille, joiden painoindeksi on yli 30 tai potilaille, joiden painoindeksi on yli 27 ja joilla on vähintään yksi liikapainoon liittyvä liitännäissairaus, kuten korkea verenpaine tai korkeat veren rasva-arvot.

4. Mikä on silikonipallohoito ja miten se toimii?

Orbera on ei-kirurginen hoitomuoto, jossa asetetaan suun kautta tähystimen avulla ja kevyessä nukutuksessa pehmeä silikonipallo vatsalaukkuun. Pallo täytetään steriilillä keittosuolaliuoksella ja jätetään paikoilleen kuudeksi kuukaudeksi.

Pallolla ei itsessään laihduta, mutta se täyttää vatsalaukkua ja antaa kylläisyyden tunteen sekä auttaa syömään pienempiä ruoka-annoksia. Ruoka myös viipyy mahalaukussa kauemmin, joten näläntunne on pienempi. Hoitoon kuuluu elintapahoito: tulokset ovat aina yksilöllisiä ja riippuvat motivaatiosta ja sitoutumisesta pysyvään elämäntapamuutokseen.

Lihavuus on yhä useamman ongelma arjessa.

© iStock

5. Onko lihavuusleikkaukseen vaikea päästä?

Suomessa tehdään tarpeeseen nähden vähän lihavuusleikkauksia, ja kriteerit ovat toistaiseksi korkeat. Lihavuusleikkaus kuitenkin parantaa esimerkiksi diabeteksen usein kokonaan, tai ainakin potilas pääsee eroon insuliinihoidosta.

Lihavuusleikkauksia tehdään myös yksityissektorilla, jolloin potilas maksaa hoidon itse. Leikkaus on tarkoitettu potilaille, joiden painoindeksi on yli 40 tai yli 35. Matalampi luku riittää, jos henkilöllä on jokin lihavuuden liitännäissairaus.

Ennen leikkausta potilas noudattaa joitain viikkoja erittäin niukkaenergistä dieettiä. Sen tarkoituksena on poistaa rasvaa sisäelimistä ja lisätä siten leikkauksen turvallisuutta. Laihduttaminen toimii myös osoituksena siitä, että potilas pystyy muuttamaan elintapojaan.

Lihavuusleikkaus pakottaa elintapamuutokseen: leikkauksessa mahalaukkua pienennetään, eikä sinne mahdu enää entisiä ruokamääriä.

6. Kuinka turvallisia uudet lihavuuden hoidot ovat?

Lihavuuslääkkeistä naltreksoni/bupropioni-lääkkeellä on noin kolmen vuoden kokemus Yhdysvalloista, ja lääke on Euroopassakin todettu turvalliseksi. Toisen uuden lääkkeen sisältämää liraglutidia on käytetty pitkään diabeteksen hoidossa.

Tuhannesta lihavuusleikatusta kaksi–viisi menehtyy leikkaukseen tai sen aiheuttamiin komplikaatioihin. Noin 10 prosentilla ilmenee leikkaushaavan tulehduksia, verenvuotoa ja keuhkotulehduksia. Leikkaus alentaa kuitenkin kokonaiskuolleisuutta, sillä se vähentää lihavuuteen liittyviä sairauksia.

Maailmassa on jo yli 300 000 Orbera-potilasta, ja hoito on todettu turvalliseksi. Suomessa hoitoa saa toistaiseksi yhdellä klinikalla.

7. Mitä lihavuuden hoito maksaa potilaalle?

Hinnat vaihtelevat tarjoajan ja sisällön mukaan. Yksilövastaanotoista koostuvat hoito-ohjelmat ovat luonnollisesti hintavampia kuin ryhmämuotoiset.

Lihavuusleikkaus maksaa yksityisellä puolella noin 10 000 euroa. Naltreksoni/bupropioni-lääke maksaa noin 120 euroa kuukaudessa. Orlistaattia sisältävä on sitä edullisempi. Orberan hinta on yksityisellä puolella noin 4 500 euroa.

8. Kuinka pysyviä tuloksia hoidolla saadaan?

Lihavuuskirurgian tulokset ovat suhteellisen pysyviä. Leikkaus ei kuitenkaan vaikuta vain painoon, vaan se voi vaikuttaa myös potilaan mielenterveyteen. Yleensä vaikutukset ovat myönteisiä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan lihavuusleikkauksen jälkeen vaara alkoholin liikakäytöstä kasvaa. Tämä viitannee siihen, että ellei leikkaukseen yhdistetä riittävästi psykologista tukea, osalla potilaista ylensyöminen siirtyy ylenjuomiseen.

Lääkehoito ja Orbera eivät ole elinikäisiä hoitoja, eli kaikki lihavuushoidot vaativat elintapamuutoksia.

Painoaan tarkkaileva syö terveellisesti.

© iStock

9. Voiko elintapaohjausta saada etänä?

HUS-painonhallintatalon verkkovalmennukseen saa lähetteen omalta lääkäriltä, ja monilla yksityisillä toimijoilla on kehitteillä omat vaihtoehtonsa.

Verkkovalmennus yhdistettynä yksilö- tai ryhmävalmennukseen tuottaa parempia tuloksia kuin pelkkä verkkovalmennus.

10. Tarvitaanko psykologia?

Painonnousu johtuu usein monesta osatekijästä, joiden käsittelyssä psykologista on apua. Joskus isoimpana ongelmana ovat kiireinen elämänrytmi sekä jaksamisen ja palautumisen vaikeudet ja joskus vääristyneet ja negatiiviset ajatusmallit syömisen ja oman painon suhteen.

Moni hyötyy moniammatillisesta avusta, jossa lääkärin ja psykologin lisäksi ravitsemusterapeutti auttaa muutokseen.

Asiantuntijana André Heikius, painonhallintaklinikan vastuulääkäri, Mehiläinen NEO Painonhallintaklinikka

X