Testasimme – Rentouttaako äänimalja? Näin ohjaaja Taina Kaura johdattaa kehon läpi sointujen sulon

Metallisista maljoista ja tuulikelloista lähtevät kauniit pehmeät soinnut vievät omituiselle matkalle unen ja valveen rajamaille. Äänimaljarentoutus pitää sen minkä lupaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Taina Kauran ohjauksessa pääsee rentouttavalle matkalle äänien maailmaan.

Metallisista maljoista ja tuulikelloista lähtevät kauniit pehmeät soinnut vievät omituiselle matkalle unen ja valveen rajamaille. Äänimaljarentoutus pitää sen minkä lupaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Latva-Mantila

Äänimaljarentoutus eli sointukylpy on eräänlainen äänimatka tiibetiläisten soittimien siivittämänä. Sen luvataan olevan syvärentouttava hoito niin keholle kuin mielelle. Päätimme kokeilla toimiiko hoito.

Äänimaljarentoutus testissä

Kaukaa kuuluu kauniita vaimeita sointuja, vähän kuin kirkonkellojen soittoa. Äänimalja soi. Tältäkö tuntuu kuoleman porteilla? Mitähän tässä oikein tapahtuu?

Vielä parikymmentä minuuttia sitten täti kaahasi hulluna autolla, sillä tietyöt sotkivat aikataulun matkalla Seinäjoelle, jossa oli määrä testata äänimaljarentoutusta kello 18 alkaen. Kahta minuuttia vaille täti kurvasi väärään pihaan, teki paniikissa U-käännöksen ja vielä toisenkin, kunnes löysi oikean osoitteen.

Tällaisen ihmisen rentouttamiseen tarvitaan vähintäänkin moukari, siihen eivät mitkään äänimaljat riitä. Vaan sepä olikin väärä luulo.

Mieli on rauhaton – auttaako äänimaljarentoutus?

Ohjaaja Taina Kaura ottaa myöhästelijän vastaan lempeästi ja ohjaa tunnelmalliseen saliin, jonka keskelle hän on kattanut sinisen maton päälle metallisia kulhoja. Tilaisuuteen osallistuu tällä kertaa vain kaksi henkilöä, sillä kyse on spesiaalitunnista.

Taina neuvoi ottamaan mukaan joogamaton tai jumppa-alustan sekä viltin ja mieluisan tyynyn. Kun ne on aseteltu lattialle ja kömmitty viltin sisään, rentoutuminen voi alkaa.

Tunti aloitetaan noin kymmenen minuuttia kestävällä sanallisella kehorentoutuksella, jossa koko kroppa käydään läpi varpaita, hiuksia, kudoksia ja niveliä myöten.

Kaikki päivän työ- ja muut asiat vaikeuttavat keskittymistä, eikä mieli tahdo rauhoittua. Olisi ehkä pitänyt käydä vessassakin ennen tätä.

Sitten soi ensimmäinen kello, tai siis äänimalja. Sen hempeä sointu kuuluu kauan, ja ennen kuin se vaimenee, tulee toinen, kolmas ja neljäs lyönti. Äänien voimakkuus ja kirkkaus vaihtelevat, mutta soitto kuulostaa koko ajan harmoniselta ja huumaavan pehmeältä.

Äänimaljarentoutus: Taina Kaura käyttää rentoutuksessa yhdeksää maljaa, tuulikelloa ja gongia. Maljoja ja gongia soitetaan pehmustetuilla iskimillä tai kapuloilla.
Taina Kaura käyttää rentoutuksessa yhdeksää äänimaljaa, tuulikelloa ja gongia. Maljoja ja gongia soitetaan pehmustetuilla iskimillä tai kapuloilla. © Timo Aalto

Äänimalja soi pitkään – Pää tyhjenee vähitellen

Äänillä on tainnuttava vaikutus. Vieressä makaava nuori mies alkaa tuhista siihen malliin kuin olisi jo nukahtanut.

Jollain oudolla tavalla homma on tehokasta, sillä sointu soinnulta pää tyhjenee. Gongin pehmeä ja matala murina havahduttaa tajuntaa kevyesti aina, kun on juuri saamassa unen päästä kiinni.

Täysin hiljaista hetkeä ei tule.

Ennen rentoutuksen alkua Taina kertoi äänimatkan päättyvän triangelin soittoon. Olo on niin rento ja seesteinen, että triangeli tuntuu ikävältä ajatukselta. Onneksi se ei vielä kilahda, eli horros saa jatkua.

Kunnes korviin hiipii tuulikellon helisevä ääni. Se poikkeaa maljojen soinnusta ja havahduttaa lempeästi. Heti perään kilahtaa triangeli.

Tuulikello- ja triangeliherätys onkin lopulta miellyttävä kokemus. Viltin alla saa makoilla vielä tovin silmät kiinni. Samalla herätellään jäseniä, tunnustellaan oloa ja hengitellään syvään.

Äänimaljarentoutus: Vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja jokainen kokee rentoutuksen omalla tavallaan.
Vaikutukset ovat yksilöllisiä, ja jokainen kokee rentoutuksen omalla tavallaan. © Timo Aalto

Äänimalja rentouttaa, kun sointu värähtelee kehossa

”Äänimaljarentoutus ei ikinä ole samanlainen, ja se menee joka kerta vähän omaan tahtiinsa. Soitan maljoja niin kuin se tuntuu siinä hetkessä hyvältä”, kertoo Taina Kaura, joka toimii myös joogaohjaajana.

Äänimaljojen rentouttava vaikutus perustuu hänen mukaansa sointuun, joka värähtelee kehossa ja laittaa kehon nesteet liikkeelle.

”Vaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä, ja ­jokainen kokee rentoutuksen omalla tavallaan. Aika usein ihmiset sanovat, että nukkuvat hyvin seuraavana yönä, ja juuri unen laadun paraneminen on yksi yleisimmistä kokemuksista.”

”Jotkut ovat voineet nähdä jänniä uniakin, ei painajaisia, vaan rikkaita, seikkailu-uniakin. Värähtely menee myös kehon kipupisteisiin ja voi tuoda helpotusta erilaisiin kiputiloihin, samoin esimerkiksi alaselän jumitukseen ja hampaiden kiristelyyn.”

Tainan mukaan äänimaljarentoutus voidaan tehdä myös yksilöhoitona, äänimaljahierontana, jossa maljoja soitetaan kehon päällä ja värähtelyn vaikutus on voimakkaampaa.

Taina Kaura on erikoistunut äänimaljaterapiaan.
Taina Kaura on erikoistunut äänimaljaterapiaan. © Timo Aalto

Äänimaljarentoutus jättää hyvän fiiliksen

Rentoutuksen jälkeen kannattaa kuulemma juoda vettä muutama lasillinen enemmän kuin normaalisti sekä viettää loppuilta kohtuurauhallisesti.

Nyt se ei onnistu, sillä sointutunnin jälkeen rannikolta alkoi kantautua someviestejä, joiden mukaan tuuli oli yltymässä Aila-myrskyksi. Seuraavasta yöstä tulikin sitten painajainen. Pohjoisesta puhaltanut myrskytuuli riepotteli vanhoja pihakoivuja niin kovalla kädellä, että yksi puu katkesi rytinällä talon kattoa, seinää ja ikkunoita viistäen.

Rauhallinen uni ja jännittävät äänimaljaunet vaihtuivat siis todelliseen korkeajännitykseen.

Vaikka täti suhtautuukin aina pienellä varauksella lajeihin, joissa pitää pysyä paikoillaan, äänimaljarentoutus jätti hyvän fiiliksen.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21. Artikkelia on muokattu 27.10.2023 klo 15:38

Lue myös: Kokeilimme: Näin värähtelevä tuoli rentouttaa ja johdattaa kehon meditatiiviseen tilaan

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X