Testasimme virtuaalijumpat: ”Lupa huilata ja mokata”

Täti testaa, miten virtuaalijumpat kulkevat.
Täti testaa kotijumppamahdollisuudet. © Timo Aalto
Kotijumppa onnistuu korona-aikanakin. Jumppa luonnistuu hyvin ruudun edessä, ja on kivaa – melkein kuin saisi yksityistunnin.

Kun korona sulki ryhmäliikuntatilat ja kuntosalit, moni on etsinyt jumppapulaansa apua virtuaali-, live- ja kotijumpista. Kotilääkärin täti testasi erilaiset virtuaalijumpat ja kartoitti olohuonejumppien hyvät ja huonot puolet.

Ruutujumppassa saa mokailla

Alkuvaiheessa parasta lohtua tarjosi tuttu ryhmäliikuntayrittäjä Minna Pättikangas, joka avasi livekanavan Facebookiin ja alkoi tehdä suoraa lähetystä kotinsa olohuoneesta. Lisäiloa toi ohjaajan koira, joka osallistui usein loppuvenyttelyihin ja nuolaisi hiet emäntänsä naamalta suorassa lähetyksessä.

Virtuaalijumpat ovat kivoja, sillä omassa kotisalissa saa mokailla ja huilailla rauhassa, eikä tarvitse noudattaa aikatauluja. Tallenteen voi myös katkaista tai vaihtaa toiseen, jos alkaa ärsyttää.

Maalla asuvan on turha haaveilla mistään eksoottisemmasta tanssitunnista. Onkin suorastaan luksusta, kun nyt, kiitos koronan, niitäkin pääsee kokeilemaan omassa kodissa!

Aivan järkyttävän jännää on opetella vaikkapa lattariaskeleita Marko Keräsen ohjauksessa. Se on kuin yksityistunti, vain täti ja ihana Marko.

Virtuaalijumpat kotoisasti ohjaten

MyBnB Live -Facebook-ryhmästä näyttää tulleen todella suosittu jumppayhteisö: ryhmässä on lähes sata tuhatta jäsentä.

Tarjolla on jokaiselle jotakin: on juoksukoulua, pilatesta, taukojumppaa, kahvakuulaa, coretreeniä, tanssitunteja ja vaikka mitä!

Kivaa on se, että suurin osa videoista on kuvattu ohjaajien olohuoneissa, eli oikeasti kotona. Se tarkoittaa, että myös ohjaajalla voi olla vähän ahdasta sohvan ja kaapin välissä.

Tämä on se ryhmä, jossa pääsee Marko Keräsen lattaritunnille. Hän opettaakin sitten perusteellisesti ja viimeisen päälle. Ja kyllä niiden muidenkin ohjaajien seura kelpaa. MyBnB Live -tunnit ovat näkyvästi sponsoroituja ja siksi maksuttomia.

Tätiä on harmittanut se, ettei Urheiluhallien Facebook-sivuille ole enää tänä vuonna ilmestynyt uusia kotijumppia. Ohjaajat olivat niin rentoja, tavallisia ja kotoisan oloisia ja liikkeet sopivan yksinkertaisia.

Onneksi viime vuonna kuvatut kymmenet treenivideot ovat pysyneet tallenteina Facebookissa. Monipuolisessa valikoimassa on helppoa settiä kaikenkuntoisille.

Energiaa Amerikan tyyliin

Jossain vaiheessa hoksasin, että Les Mills -tuntejakin löytyy netistä. Se oli hyvä löytö, enkä empinyt ostaa 14,95 euron kuukausihintaisia tunnuksia Les Mills On Demand -palveluun. Siitä tuli pitkäaikainen ja aktiivinen suhde, joka on kukoistanut yli koko pimeän syksyn ja uuden koronakevään.

Les Millsin harjoituksia voi katsoa joko nettisivuilta tai sovelluksen kautta. Molempia on kokeiltu ja hyvin pelittävät. Välillä, jos mies ei ole kotosalla, jumppia tulee tehtyä telkkariruudun ääressä.

Tuntitarjontaa on valtavat määrät. Omia suosikkejani ovat Bodycombat, Bodypump ja tanssitreeni Sh’Bam. Tekniikan opetteluun löytyy omat tunnit.

Jos tuntuu, että kroppa kaipaa tunnin pumppia, voi valita pidemmällä kaavalla tehtävän treenin. Puolenkin tunnin harjoitus on tehokas, ja kun sen päälle vielä tanssii toisen puolituntisen, kroppa kiittää.

Sekä Bodycombatissa että Sh’Bamissa ­pysyy vanhakin perässä, kun ei joka kerta valitse eri harjoitusta.

Amerikkalaiset Les Mills -tunnit ovat vähän turhan tekopirteitä ja överienergisiä suomalaiseen makuun.

Kuvauskulmissakin olisi toivomisen ­varaa, sillä liian läheltä tai liian kaukaa kuvatut liikesarjat jäävät usein pimentoon. Musiikki ja äänentoisto sen sijaan ovat parhaasta päästä. Kiitos musiikin, näillä tunneilla pääsin ­aitoon jumppafiilikseen.

Ehkä siksi, että kyseessä on maksullinen palvelu, sitä tulee myös käytettyä säännöllisesti.

Eksoottisia tansseja

Todella eksoottisten rytmien ja tanssityylien pariin pääsee EtnoFitness -tanssistudion online-tunneilla, joille voi osallistua joko ­ilmaiseksi tai vapaaehtoista maksua vastaan.

Videotallenteilla opetetaan muun maussa twerkkauksen tekniikkaa ja tutustutaan burleskitanssin, sabarin ja bollywoodin saloihin.

Noin puolen tunnin pituiset videot ovat erittäin mukaansatempaavia, ja liikkeet käydään läpi perusteellisesti.

Sivuilla on myös lyhyempiä lämmittelyjumppia sekä jooga- ja kehonhuoltoharjoituksia.

Koska ohjaaja liikkuu peilin edessä, katsoja näkee hänet kahdesta suunnasta. Se tekee liikkeiden hahmottamisen helpoksi.

Ei kaduta, jos tanssi kiinnostaa ja näille sivuille eksyt!

Kahvakuulajumppia löytyy netistä vaikka millä mitalla, mutta monissa kotijumpissa ei tarvita mitään välineitä. © Timo Aalto

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 5/21.

Lue myös: Jumppaa alaselkä kuntoon! Vahvista lantion lihaksia ja torju SI-nivelen kipu

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti