Tiesitkö, että ruoka voi estää lääkkeen imeytymisen tai voimistaa sen tehon? – Varo erityisesti näitä!

Miksi antibioottia ja kalkkitablettia ei saa syödä samaan aikaan? Miksi liha on huono kaveri Parkinson-lääkkeelle? Lääkkeiden ja ruoan yhteispeli ei aina ole aivan mutkatonta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miksi antibioottia ja kalkkitablettia ei saa syödä samaan aikaan? Miksi liha on huono kaveri Parkinson-lääkkeelle? Lääkkeiden ja ruoan yhteispeli ei aina ole aivan mutkatonta.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Kun lääkkeitä on hankalaa niellä, tyypillinen ratkaisu on nauttia ne jogurtin tai viilin kanssa. Ei ehkä kannattaisi, sillä maidon sisältämä kalkki voi heikentää lääkeaineiden imeytymistä. Esimerkiksi monet antibiootit menettävät tehoaan, jos ne nautitaan samaan aikaan maidon tai maitotuotteiden kanssa. Ongelmia koituu monista muistakin ruoka-aineista.

Greippi

Ihana aamiaishedelmä on lääkehoidon kannalta varsinainen ongelmatapaus. Greipissä on furanokumariini-nimisiä flavonoideja, jotka estävät monien lääkkeiden imeytymisen ja aineenvaihdunnan kannalta olennaisen entsyymin toiminnan. Tästä johtuen lasillinen greippimehua voi nostaa vaikkapa yleisen verenpainelääke felodipiinin pitoisuuden elimistössä moninkertaiseksi. Näin käy myös monille allergialääkkeille, syöpälääkkeille sekä sieni-infektioiden hoidossa käytetyille lääkevalmisteille.

Eikä lista lopu tähän: greippi voi muuttaa varfariinin (Marevan), rauhoittavien bentsodiatsepiinien tai siklosporiinin tehoa, ja sillä voi olla yhteisvaikutuksia masennuslääkkeiden kanssa.

Liiallinen lääkeainepitoisuus voi vaikuttaa sydämen, maksan tai keskushermoston toimintaan, mikä voi olla hyvin vaarallista. Greippi on viisainta nauttia visusti lääkkeistä erillään. Mitään lääkkeitä ei koskaan eikä missään olosuhteissa kannata huuhtoa alas greippimehulla.

Sitrushedelmät ja lääkkeet

SEPPO SAARENTOLA / Kuvaryhmä / SKOY

Hedelmämehu

Tavallinen omena- tai appelsiinimehu voi heikentää esimerkiksi astmalääkkeenä käytetyn montelukastin imeytymistä. Viimeistään tässä vaiheessa käy jo selväksi, että paras kyytipoika lääkkeelle kuin lääkkeelle on vesijohtovesi – yhdellä poikkeuksella: hedelmämehujen sisältämä c-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä, ja siksi rautatabletin voi ottaa vaikkapa appelsiinimehun kanssa.

Vihreät kasvikset

Yhtäkkinen vihersmoothie-villitys ei sovi varfariinia käyttävälle. Sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisyssä käytetty varfariini on hivenen herkkähipiäinen lääke, jonka vaikutus voi tehostua tai heiketä ruokavalion seurauksena. Hoito onnistuu parhaiten, kun ruokavalio on vakaa eikä heittele äkillisesti.

Vihreitä lehtiä ja muita kasviksia on sallittua ja suotavaakin syödä päivittäin, kunhan annokset pysyvät kutakuinkin samansuuruisina. Jos ruokavalion K-vitamiinipitoisuus muuttuu äkillisesti vaikkapa kasvisruokailuun siirtymisen vuoksi, se voi vaikuttaa suurestikin lääkkeen annostukseen.

Vihreä salaatti

SEPPO SAARENTOLA / Kuvaryhmä / SKOY

Liha

Parkinsonin taudin hoidossa käytetty levodopa on kemialliselta koostumukseltaan pitkäketjuinen aminohappo. Jos lääke nautitaan proteiinia sisältävän aterian yhteydessä, ruoan pilkkoutuessa syntyvät aminohapot kilpailevat levodopan kanssa imeytymisestä, jolloin lääkkeen vaikutus jää huonoksi ja oireet voivat lisääntyä hyvinkin dramaattisesti. Siksi levodopaa sisältävät lääkkeet nautitaan aina aterioiden välissä.

Sisäelimet ja täysjyvävilja

Parkinson-lääke entakaponin imeytyminen häiriintyy raudasta. Rautaa on runsaasti paitsi punaisessa lihassa, myös sisäelimissä, veriruoissa ja täysjyväviljatuotteissa.

Täysjyvävilja

Ari Heinonen / Kuvaryhmä / SKOY

Alkoholi

Minkään lääkehoidon aikana ei kannata nauttia runsaasti alkoholia, mutta tietyt lääkeet muodostavat alkoholin kanssa erityisen suuria riskejä. Alkoholin ja lääkkeen yhdistelmä on pahimmillaan tappava. Runsas alkoholinkäyttö on este esimerkiksi varfariini-hoidolle, koska se kasvattaa äkillisen verenvuodon riskiä.

Alkoholi lisää myös keskushermostoon vaikuttavien ”kolmiolääkkeiden”, kuten rauhoittavien tai voimakkaiden kipulääkkeiden vaikutusta ennakoimattomasti; se lisää jopa äkkikuoleman vaaraa.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X