Tinnitus saa korvat soimaan – Onko tinnitukseen tehokasta hoitoa? Näin neuvoo erikoislääkäri

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tinnituksesta pois oppiminen ja aivojen sopeuttaminen voi tuntua työläältä.
Tinnituksesta pois oppiminen ja aivojen sopeuttaminen voi tuntua työläältä. Kuva: istockphoto
Mistä tinnitus johtuu? Syy tinnitukseen löytyy yllättävän usein korvan ja kuulojärjestelmän ulkopuolelta. Näin tinnitusta tutkitaan ja hoidetaan.

Tinnitukseen on olemassa monia tehokkaita hoitoja, mutta sama hoito ei auta kaikkia ihmisiä. Kysyimme tinnituksen syystä ja vaivan hoidosta. Näin tinnitukseen sopivista hoitomuodoista vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Mistä tinnitus johtuu?

Ennen hoitoa on selvitettävä tinnituksen syy. Yleislääkäri voi tutkia korvat ja tehdä lähetteen kuulontutkimukseen ja tarvittaessa korvalääkärille.

Useimmiten tinnituksesta kärsivän ihmisen korvat näyttävät täysin terveiltä, koska tinnituksen syy on syvemmällä kuin korvalampulla tai -mikroskoopillakaan pystyy näkemään.

Syy löytyy yllättävän usein myös korvan ja kuulojärjestelmän ulkopuolelta. Esimerkiksi purennan ja niska-hartiaseudun ongelmat voivat aiheuttaa tinnitusta, jolloin apu löytyy purentaan erikoistuneelta hammaslääkäriltä ja fysioterapeutilta.

Toisinaan verenkierron ongelmat aiheuttavat tinnitusta. Tällöin tinnitus saattaa kuulua sykkeen tahdissa, ja joskus sen voi kuulla jopa paljaalla korvalla. Koska sykkeen tahdissa kuuluvan tinnituksen syy voi olla verisuonipullistuma, potilaille tehdään usein aivoverisuonten kuvantamistutkimus.

Lue myös: Tiesitkö? Pysyvä tinnitus voi olla peräisin yhdestä rajusta melualtistuksesta

Kuulontutkimus avaa tinnituksen syitä

Tinnituspotilaan kuulontutkimus kertoo paljon. Asiantunteva audionomi eli kuulontutkija voi samalla määrittää tinnituksen ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi musiikkiterapiassa. Meluvamma näkyy kuulontutkimuksessa, samoin kuulohermon kasvaimeen liittyvä epäsymmetrinen kuulo.

Jos kuulo on heikentynyt merkittävästi, kannattaa hankkia kuulokoje myös tinnituksen kannalta. Kun kuulokoje voimistaa ympäristön ääniä, vähenee samalla myös tinnituksen häiritsevyys.

Lue myös: Kuulokoje voi siirtää muistisairauden puhkeamista – Jopa joka kymmenes suomalainen hyötyisi kojeesta

Tinnituksesta pois oppiminen

Jos tinnitukselle ei löydy elimellistä syytä, ja se on jatkunut pitkään, ei hoitokaan onnistu hetkessä. Tinnituksesta pois oppiminen ja aivojen sopeuttaminen voi tuntua työläältä, mutta helpottaa kyllä lähes kaikkien tinnitusta.

Täydellisen hiljaisuuden välttäminen onnistuu miellyttävästi etenkin erilaisilla luonnonäänillä, joita voi hankkia myös suoratoistopalveluista. Tinnitusyhdistyksestä ja Kuuloliitosta saa vertaistukea ja hyviä vinkkejä siitä, miten vähentää tinnituksen merkitystä elämässä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Lue myös: Mikä auttaa tinnitukseen? Näillä keinoilla teet elämästä tinnituksen kanssa miellyttävämpää

Lue myös: Leena hyväksyi korviensa tinnituksen: ”Tinnituksesta huolimatta elämäni on hyvää ja rikasta”

tinnitus Leena Rekola

Mukavat harrastukset, kuten kudonta ja kulttuuririennot, saavat Leena Rekolan toisinaan unohtamaan tinnituksen. © Suvi Elo

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X