Totta vai tarua: Onko bakteereilla hoitaminen jo tämän päivän lääketiedettä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
suolistobakteerit
© iStock
Moni terveysongelma ratkeaa, kun suoliston bakteeristo tunnetaan paremmin, sanoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

1. Bakteereilla hoitaminen on tämän päivän lääketiedettä

Tarua. Viime vuosina lääketiede on kiinnostunut yhä enemmän suoliston bakteeristosta. Tutkijat ovat nimittäin huomanneet, että eri ihmisillä on hyvin erilaiset bakteeristot. Sen takia on yksilöllistä, miten eri ihmiset voivat ruokkia hyviä bakteereja suolistossaan.

Tällä hetkellä tietoa yksilöllisestä bakteereilla hoitamisesta on vielä liian vähän. Varmaa sen sijaan on, että tulevaisuudessa se tulee lisääntymään. Silloin lääkärit voivat suositella esimerkiksi jokaiselle yksilöllisesti sopivaa ruokavaliota.

2. Tulevaisuudessa lääkäri voi suositella vaikka tummaa suklaata tai punaviiniä

Totta. Jo nyt on saatu tutkimusnäyttöä, että pieni määrä puhdasta kaakaota tai punaviiniä voi joillakin ihmisillä edistää monipuolista suoliston bakteeristoa.

Tällä hetkellä ei kuitenkaan vielä tiedetä, keille ne ovat hyödyllisiä ja millaisia määriä niitä pitäisi käyttää. Pelkästään suklaata tai punaviiniä lääkärit eivät tule tulevaisuudessakaan suosittelemaan, mutta ne voivat joillakin olla osana laajempaa ruokavaliosuositusta.

3. Suoliston bakteeristo vaikuttaa fyysiseen suorituskykyyn

Totta. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että maratonjuoksijoilla oli enemmän Veillonella-nimistä bakteeria kuin muilla ihmisillä. Veillonella-bakteerin tiedetään olevan yhteydessä parempaan lihasten hapenottokykyyn ja sydämen lyöntitiheyteen.

Vielä ei kuitenkaan tiedetä, onko bakteeri suolistossa jo ennen juoksuharrastuksen alkamista vai lisääntyykö se juoksuharrastuksen myötä. Kun tieto suoliston bakteeristosta lisääntyy, urheilusuorituksia voidaan tulevaisuudessa parantaa bakteerien avulla.

Lue myös: Suoliston bakteerit – Miksi suoliston kunto on terveyden avain? Lue 12 kysymystä, jotka lisäävät hyvinvointiasi

X