Totta vai tarua: Onko Itämeren kaloja turvallista syödä?

Itämeren kaloilla voi huoletta herkutella silloin tällöin, kertoo tutkija Riikka Airaksinen THL:stä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Itämeren rasvaisiin kaloihin saattaa kertyä pieniä määriä ympäristömyrkkyjä. Kuva: sampo korhonen/om-arkisto

Itämeren kaloilla voi huoletta herkutella silloin tällöin, kertoo tutkija Riikka Airaksinen THL:stä.
Teksti: Hanna Vilo

Itämeren rasvaisia kaloja kannattaa välttää kokonaan

Tarua. Ikääntyneiden ei tarvitse rajoittaa kalan syöntiä mitenkään, ja he voivat syödä Itämeren rasvaisia kalojakin huoletta. On kuitenkin totta, että Itämeren rasvaisiin kaloihin saattaa kertyä pieniä määriä ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiineja ja PCB-yhdisteitä.

Niiden takia lasten, nuorten, hedelmällisessä iässä olevien ja imettävien kannattaa syödä Itämeren isoa silakkaa, villiä lohta tai taimenta korkeintaan 1–2 kertaa kuussa.

Raskaana olevien on syytä välttää hauen syöntiä

Totta. Raskaana oleville ja imettäville ei suositella hauen syöntiä ollenkaan, sillä haukeen saattaa kertyä elohopeaa. Sen tiedetään olevan haitallista sikiöille ja lapsille. Muut sen sijaan voivat nauttia haukia turvallisin mielin, mutta lasten, nuorten ja hedelmällisessä iässä olevien kannattaa rajoittaa hauen syönti rasvaisten kalojen tapaan 1–2 kertaan kuussa.

Norjan lohi on puhtaampaa kuin Itämeren kalat

Totta. Kasvatetussa Norjan lohessa on vähemmän dioksiineja ja PCB-yhdisteitä kuin Itämeren luonnonkaloissa. Se johtuu siitä, että kasvatettua kalaa ruokitaan rehulla, jonka laatua valvotaan hyvin tarkasti.

Itämeren villi lohi taas syö silakkaa, ja sitä kautta siihen kertyy ympäristömyrkkyjä. Hyödyllisiä aineita, kuten D-vitamiinia ja terveellisiä rasvoja, siinä sen sijaan voi olla enemmän kuin kasvatetussa lohessa.

Itämeren lohikanta on kuitenkin vaarantunut, minkä takia kotimaisen luonnonlohen syöntiä kannattaa ekologisista syistä välttää.

Lue myös: Itämeren kalat popsivat mikromuoveja Suomen rannikkovesissä – Eniten mikromuovia syöneitä kaloja löytyi Helsingin Kivinokan edustalta

Lue myös: Reportaasi: Suomalainen kalatarina – Näin käy silli suomalaisten lautasille

Vakuumilinjalla pakataan kokosilliä. Kone tiivistää muovin kalan ympärille, punnitsee paketin ja hinnoittelee sen. Työntekijä tarkistaa huolellisesti jokaisen kalan.

Vakuumilinjalla pakataan kokosilliä. Kone tiivistää muovin kalan ympärille, punnitsee paketin ja hinnoittelee sen. Työntekijä tarkistaa huolellisesti jokaisen kalan. Kuva: Suvi Elo

X