Totta vai tarua: Onko kyhmy rinnassa aina merkki syövästä?

Jos löytää rinnastaan kyhmyn, on tärkeää hakeutua lääkäriin.
Jos löytää rinnastaan kyhmyn, on tärkeää hakeutua lääkäriin. © istockphoto
Onko aihetta hätään, jos rinnastaan löytää kyhmyn? Uusiutuuko rintasyöpä hanakasti? Syöpäjärjestöjen asiantuntijalääkäri Leena Vehmanen vastaa.

Onko kyhmy rinnassa aina merkki syövästä? Syöpäjärjestöjen asiantuntijalääkäri, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, LT, Leena Vehmanen HUS Syöpäkeskuksesta vastaa totta vai tarua -väittämiin rintasyövästä.

Kyhmy rinnassa merkitsee aina syöpää

Tarua.

Suuri osa rinnan löydöksistä on hyvänlaatuisia, kuten sidekudoskyhmyjä tai kystia eli nestekertymiä. Tähän ei kuitenkaan saa tuudittautua, jos löytää rinnastaan kyhmyn, vaan on tärkeää hakeutua lääkäriin.

Löydöksen laatu tutkitaan kolmella tavalla: tunnustelemalla, rintakuvauksilla eli mammografialla ja ultraäänellä sekä paksuneulanäytteellä. Jos jokin tuloksista viittaa pahanlaatuiseen kasvaimeen, potilas ohjataan jatkotutkimuksiin.

Rintasyövän hoito on Suomessa maailman parasta

Totta.

Rintasyövän hoitotulokset Suomessa ovat maailman huippua, ja yli 90 prosenttia sairastuneista on elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.

Oleellista selviytymisen kannalta on, että rintasyöpä löydetään mahdollisimman aikaisin. Tämän takia jokaisen 50−69-vuotiaan naisen kannattaa osallistua myös kuntien järjestämiin ilmaisiin mammografiaseulontoihin.

Rintasyöpä on aina hanakka uusiutumaan

Tarua.

Suurin osa sairastuneista paranee rintasyövästä pysyvästi. Lääkäri arvioi jokaisen potilaan uusiutumisriskin, johon vaikuttavat muun muassa kasvaimen koko, solutyyppi ja imusolmukelevinneisyys. Pienen ja solutyypiltään rauhallisen syövän hoidoksi voi riittää säästävä leikkaus ja sädehoito.

Jos uusimisriski on yli 10 prosenttia seuraavien 10 vuoden aikana, potilaalle harkitaan myös riskiä pienentävää lääkehoitoa, kuten sytostaatteja tai rintasyövän hormonaalista hoitoa. Hormonihoidon pituus oli pitkään tyypillisesti viisi vuotta, mutta viime vuosina on saatu uutta näyttöä, että hoitojaksoa kannattaa joissakin tilanteissa pidentää 10 vuoteen. Automaattisesti näin ei kuitenkaan tehdä, sillä moni kärsii hoidon sivuvaikutuksina erityisesti vaihdevuosioireista.

Lue myös: 10 kysymystä rintasyövästä – Rintojen koolla ei ole merkitystä sairastumisessa

Lue myös: Totta vai tarua? 5 rintasyöpään liittyvää uskomusta