Totta vai tarua – Pitääkö sinisistä huulista huolestua?

Siniset huulet voivat olla vaaran merkki, varsinkin jos niihin liittyy myös muita oireita, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siniset huulet voivat olla vaaran merkki, varsinkin jos niihin liittyy myös muita oireita, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Siniset huulet voivat viitata terveysongelmiin ja aiheuttaa huolta. Asiantuntija vastaa kolmeen sinertäviä huulia koskevaan väittämään. Mikä on tarua, mikä totta.

Siniset huulet voivat viestiä sydänsairaudesta

Totta.

Siniset huulet voivat olla merkki joko sydän- tai keuhkosairaudesta. Huulten sinerrystä on usein esimerkiksi ihmisillä, joilla on vaikea sydämen vajaatoiminta, synnynnäinen sydänvika tai keuhkoahtaumatauti.

Lähes aina sinerryksen lisäksi ihmisellä on kuitenkin myös muita vakavampia oireita, kuten hengenahdistusta, yleistä voimattomuutta ja suorituskyvyn laskua.

Jos huulet sinertävät, on jo kiire lääkäriin

Totta.

Jos huulten sinerrykseen liittyy jokin vakavampi oire, kuten hengenahdistus, kannattaa hakeutua nopeasti lääkäriin. Sinerrys on merkki siitä, että veren happipitoisuus on laskenut. Mitä nopeammin sinerrys ilmaantuu, sitä kiireemmin tutkimuksiin kannattaa lähteä.

Sen sijaan perusterveellä ihmisellä lievä, ohimenevä huulten sinerrys, johon ei liity muita oireita, ei yleensä ole vakavaa. Esimerkiksi pakkasella se saattaa johtua yksinkertaisesti kylmettymisestä.

Lääkkeetkin voivat aiheuttaa huulten sinerrystä

Tarua.

Esimerkiksi verenpainelääkkeille luetellaan valtava määrä erilaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joista huulten sinerrys voi olla yksi. Käytännössä huulten sinerrys ei kuitenkaan liity lääkkeisiin.

On hyvin tavallista, että verenpainelääkkeitä käytetään liian vähän erilaisten haittavaikutusten pelossa, jolloin ihmisellä voi vähitellen kehittyä esimerkiksi sydämen vajaatoiminta. Silloin siniset huulet liittyvät vajaatoimintaan, eikä lääkkeeseen.

Artikkelia on muokattu 20.11.2023 klo 10:37

Lue myös Anna.fi: Keuhkoahtaumatauti on syvästi stigmatisoitu – ”sauhuttelijoiden sairaus” ei ole koko totuus

X