Totta vai tarua – Pitääkö sinisistä huulista huolestua?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Pitääkös sinistä huulista huolestua?
© istockphoto
Siniset huulet voivat olla vaaran merkki, varsinkin jos niihin liittyy myös muita oireita, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Siniset huulet voivat viestiä sydänsairaudesta

Totta.

Huulten sinerrys voi olla merkki joko sydän- tai keuhkosairaudesta. Huulten sinerrystä on usein esimerkiksi ihmisillä, joilla on vaikea sydämen vajaatoiminta, synnynnäinen sydänvika tai keuhkoahtaumatauti.

Lähes aina sinerryksen lisäksi ihmisellä on kuitenkin myös muita vakavampia oireita, kuten hengenahdistusta, yleistä voimattomuutta ja suorituskyvyn laskua.

Jos huulet sinertävät, on jo kiire lääkäriin

Totta.

Jos huulten sinerrykseen liittyy jokin vakavampi oire, kuten hengenahdistus, kannattaa hakeutua nopeasti lääkäriin. Sinerrys on merkki siitä, että veren happipitoisuus on laskenut. Mitä nopeammin sinerrys ilmaantuu, sitä kiireemmin tutkimuksiin kannattaa lähteä.

Sen sijaan perusterveellä ihmisellä lievä, ohimenevä huulten sinerrys, johon ei liity muita oireita, ei yleensä ole vakavaa. Esimerkiksi pakkasella se saattaa johtua yksinkertaisesti kylmettymisestä.

Lääkkeetkin voivat aiheuttaa huulten sinerrystä

Tarua.

Esimerkiksi verenpainelääkkeille luetellaan valtava määrä erilaisia mahdollisia haittavaikutuksia, joista huulten sinerrys voi olla yksi. Käytännössä huulten sinerrys ei kuitenkaan liity lääkkeisiin.

On hyvin tavallista, että verenpainelääkkeitä käytetään liian vähän erilaisten haittavaikutusten pelossa, jolloin ihmisellä voi vähitellen kehittyä esimerkiksi sydämen vajaatoiminta. Silloin huulten sinerrys liittyy vajaatoimintaan, eikä lääkkeeseen.

X