Totta vai tarua: Voiko lääke lisätä tapaturman riskiä?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Näin voit välttää tapaturmia kotona
© istockphoto
Tasapainoon vaikuttava lääkitys kasvattaa kaatumisriskiä, sanoo terveyden edistämisen suunnittelija Saara Akko Suomen Punaisesta Rististä.

Kaatuminen on tavallisin kotivahinko

Totta.

Kaikkiaan 44 prosenttia kotitapaturmista johtuu kaatumisesta tai matalalta, alle metrin korkeudelta putoamisesta. Yleisimmät vahinkopaikat sijaitsevat keittiössä, parvekkeella, terassilla ja pihalla.

Usein kyse on liukastumisesta tai kompastumisesta esimerkiksi maton reunaan, sähköjohtoon tai kenkiin. Esteen huomaaminen vaikeutuu, jos valaistus on puutteellinen.

Muita tavallisia tapaturmaan vaikuttavia tekijöitä ovat kiire, väsymys, huolimattomuus sekä päihteiden ja lääkkeiden käyttö. Alkoholi lisää merkittävästi kaatumisriskiä.

Kompurointia on vaikea välttää

Tarua.

Kotia voi varustaa turvallisemmaksi asennuttamalla märkätiloihin tukikaiteita ja portaisiin ja kylpytiloihin liukuestemattoja. Apuvälineitä, kuten keppiä, rollaattoria ja ulkokenkiin asennettavia nastoja ja liukuesteitä, kannattaa käyttää tarvittaessa.

Ikäihmisen on hyvä totutella pyytämään apua siivoamiseen ja pihatöihin, kun hänestä alkaa tuntua siltä, etteivät omat voimat enää riitä, sillä sekä kaatumisriski että kaatumisen seurausten vakavuus kasvavat iän myötä.

Lisää ohjeita kodin tekemiseksi turvallisemmaksi löytyy nettiosoitteesta kotitapaturma.fi.

Oma kunto vaikuttaa vahinkoriskiin

Totta.

Tapaturmia voi ennaltaehkäistä pitämällä huolta kunnostaan. Silloin huolehtii perusterveydestään, tasapainostaan ja näkökyvystään sekä varmistaa, että on levännyt, syönyt ja juonut riittävästi. On myös hyvä tarkistaa, ettei käytössä oleva lääkitys heikennä tasapainoa.

X