Tuntuvatko jotkut ihmissuhteesi raskailta ja yksipuolisilta? Tee elämästäsi helpompaa: karsi nämä ja keskity hyviin ystäviin

Jaa kaverilleTilaa Seura
© iStock
Raskaat, yksipuoliset ja vaikeat ihmissuhteet voi karsia elämästään. Ensin kannattaa kuitenkin kokeilla keskustelua.

Istut kahvilla ystäväsi kanssa. Olet juuri aloittamassa kertomusta siitä, kuinka kuormittava sukutapaaminen vei sinusta kaikki mehut, kun ystäväsi aloittaa kovaäänisen paasauksen parisuhdeongelmistaan – saman valitusvirren, jonka olet kuullut kerta toisensa jälkeen vuosien ajan. Et saa suunvuoroa koko kahvittelun aikana.

Sinua väsyttää. Toivoit pääseväsi purkamaan huoliasi, mutta jälleen kerran sinut unohdettiin täysin. Sinun tekisi mieli sanoa tyypille, että voisi suksia kuuseen. Mutta voiko niin tehdä vai onko ihmissuhteiden konmarittaminen tarpeettoman julmaa?

”Jos tällä tarkoitetaan sitä, että ihmisen pitäisi karsia elämästään raskaat, vaikeat ihmissuhteet ja keskittyä hyviin, rikastuttaviin ihmissuhteisiin, se on oikein hyvä juttu”, toteaa psykoterapeutti Heli Vaaranen Väestöliitolta.

Ennen ihmissuhteiden konmaritusta kannattaa puhua

Ihmissuhteen katkaiseminen ei kuitenkaan välttämättä ole se ensimmäinen asia, mikä kannattaa tehdä, kun se käy raskaaksi. Ensin kannattaa kokeilla avointa ja rehellistä keskustelua.

”Meidän täytyy puhua suumme puhtaiksi ihmissuhteissa. Se ei tarkoita riitaa tai huutamista, vaan tunteenkäsittelyä. Ystävälle voi kertoa, että kahville meneminen hänen kanssaan aiheuttaa ahdistusta ja kysyä, voisiko siitä jutella”, Vaaranen selittää.

Mikäli ihmissuhde kuitenkin puhumisesta huolimatta tuntuu aiheuttavan vain ahdistusta, kannattaa sen katkaisemista harkita vakavasti.

”Voi miettiä, onko ihmissuhde hyvin puhtaasti vain kuluttava, hyväksikäyttävä tai raskas”, Vaaranen antaa esimerkin.

© iStock

Täyttääkö ihmissuhde molemminpuolisen ystävyyden tunnusmerkit?

Joskus ihmissuhde saattaa alkaa tuntua yksinkertaisesti tylsältä. Voi tuntua, ettei yhteisestä ajasta saa enää mitään, ja toista tapaa aina hammasta purren. Silloinkin asioista voi puhua.

”Voi sanoa, vaikkapa että ’Jutut kulkevat aina samaa rataa. Koen, että minun tehtäväni on vain kuunnella. Mistä on kyse?’”, Vaaranen neuvoo.

Joskus kriittisen palautteen antaminen tai ihmissuhteen katkaiseminen voi olla todella vaikeaa, etenkin jos tietää, ettei toisella ole ketään muutakaan. Loppupeleissä se voi kuitenkin olla parhaaksi toisellekin.

”Pitkittämällä tylsää ihmissuhdetta ystävä estää tylsimyksen kehittymisen. Useimmat meistä ovat ainoastaan pakon edessä valmiita murtautumaan kuorestaan, asettamaan tavoitteita ja menemään elämässä eteenpäin. Luottokaveri ja vakituinen kuuntelija, joka ei edellytä ihmissuhteen kehittyvän ja uudistuvan, voi olla todellinen kehityksen jarru – molemmille.”

Älä elättele romanttisissa suhteissa toiveita liian pitkään

Romanttisissa suhteissaan ihmiset odottelevat ja elättelevät toiveita joskus liiankin pitkään Vaarasen mukaan. Mikäli yhteiselämä kumppanin kanssa ei vain suju ja asioista on keskusteltu, voi ero olla harkitsemisen arvoinen asia. Toinen harvoin muokkautuu omien odotuksien mukaiseksi.

”Loppujen lopuksi perusluonteesta on äärimmäisen vaikea päästä eroon. On hyvin epätodennäköistä, että kumppani jotenkin muuttuisi, jos hän ei itse sitä halua”, Vaaranen toteaa.

X