Onko puolisosi väkivaltainen? Lue tärkeät turvaohjeet väkivaltatilanteisiin – pakkaa laukku etukäteen valmiiksi, älä pakene saunaan tai kylppäriin...

Miten toimia, jos tai kun oma kumppani tai läheinen käyttäytyy väkivaltaisesti? Lue turvaohjeet, miten varautua etukäteen uhkaaviin väkivaltatilanteisiin kotona.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mieti etukäteen, miten toimit, jos väkivalta uhkaa sinua tai lapsia. Lue kootut turvaohjeet väkivaltatilanteisiin.

Miten toimia, jos tai kun oma kumppani tai läheinen käyttäytyy väkivaltaisesti? Lue turvaohjeet, miten varautua etukäteen uhkaaviin väkivaltatilanteisiin kotona.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katri Koskinen

Onko kumppanisi tai läheisesi väkivaltainen? Jos elät väkivallan uhan alla, on suositeltavaa miettiä ja suunnitella etukäteen turvaohjeet väkivaltatilanteisiin. Turvasuunnitelman avulla voi varautua etukäteen uhkaavien tilanteiden varalle.

Muista, ettei avun hakeminen ole heikkoutta tai huonomuutta.

Turvaohjeet väkivaltatilanteisiin – varaudu, ennakoi ja pakene

Tallenna puhelimeen kaikki tärkeät numerot: esimerkiksi turvakodin numero tai ystävän numero kannattaa tallentaa salanimellä.

Turvaohjeet väkivaltatilanteisiin kannattaa miettiä etukäteen. Tallenna puhelimeesi kaikki tärkeät numerot: esimerkiksi turvakodin numero tai ystävän numero kannattaa tallentaa salanimellä.

Väkivaltaisessa suhteessa on tärkeää varautua ja turvata selustansa mahdollisimman hyvin, vaikka se kuulostaisikin karulta. Moni väkivaltaisessa suhteessa elävä osaa tunnistaa puolisonsa tai läheisensä käytöksestä väkivallan alkamisen merkit, jolloin kannattaa poistua paikalta ennen kuin tilanne kärjistyy.

Tee tämä puhelimellesi!

  • Puhelimen pikavalintaan kannattaa tallentaa hälytyskeskuksen numero 112. Muista, että uhkaavassa tilanteessa voit aina soittaa hätänumeroon.
  • Tallenna numerot salanimillä kännykkääsi tai tee aina mukana oleva lista numeroista. Salanimet voivat alkaa esimerkiksi A-kirjaimella, jotta ne ovat heti ensimmäisenä luettelossa.
  • Pidä huolta, että puhelimesi on helposti saatavissa ja aina ladattuna, ettei akku lopu.
  • Hätäkeskuksessa on myös 112-häyätekstiviestipalvelu ja –mobiilisovellus, johon pitää kirjautua etukäteen. Tekstiviestin voi jo kirjoittaa valmiiksi.

Kerro rohkeasti läheisille

  • Kerro luotettavalle läheiselle tilanteestasi ja siitä, että saatat joutua pakenemaan yllättäen kotoasi. Kysy, voisivatko he auttaa sinua tällaisessa tilanteessa.
  • Jos mahdollista, kerro naapureille tilanteestasi ja pyydä heitä soittamaan hätänumeroon tarvittaessa, jos he esimerkiksi kuulevat huutoa tai huolestuttavia ääniä kodistasi.

Keksi rutiineja ja sovi koodeja

  • Kehitä itsellesi rutiini, jonka varjolla voit käydä ulkona myös normaalioloissa. Rutiini voi olla esimerkiksi koiran ulkoiluttaminen, lumityöt, lenkkeily, tupakointi, roskien vieminen tai kaupassa käynti. Kun uskot väkivallan alkavan, poistu kotoa tähän vedoten.
  • Mieti etukäteen jokin koodi (esimerkiksi sana, lause tai merkki), jota voit käyttää merkkinä esimerkiksi sukulaisille, ystäville tai läheisille, jotta he voivat kutsua apua: esimerkiksi viesti tai sanonta ”Joudun perumaan lenkin tänään” tai ”Huomiseksi on luvattu huonoa säätä” tai ”Heips!”

Pakkaa valmiiksi!

  • Pidä piilossa pakattu laukku, jonka voit napata mukaasi, jos joudut pakenemaan nopeasti kotoa. Pakkaa mukaan vara-avaimet autoon ja kotiin, rahaa, lääkkeet, hygieniatarvikkeita, tärkeät asiakirjat tai kopiot niistä (reseptit, verkkopankkitunnukset, vakuutusasiakirjat, neuvolakortit, palkkatodistukset) ja vaihtovaatteet.
  • Voit myös säilyttää valmista, pakattua varalaukkua esimerkiksi ystäväsi luona.
  • Mikäli sinulla ei ole valmiina laukkua nopean poistumisen varalle, ota väkivaltatilannetta ennakoidessasi lompakko, avaimet, lääkkeet ja henkilöpaperit lähettyville, esimerkiksi käsilaukkuun.

Onko ilmassa väkivallan merkkejä?

Hengityksen tiheneminen, sormien puristuminen nyrkkiin, ilmeet tai eleet. Moni tunnistaa jo etukäteen väkivaltaisen käytöksen ensimerkit. Silloin kannattaa jo toimia.

  • Kun näet uhkaavia tilanteita edeltäviä merkkejä puolisossasi, pyri rauhoittamaan tilanne ja poistumaan paikalta tai lähtemään pois kotoa.
  • Väkivallan uhatessa asetu niin, että pääset poistumaan huoneesta helposti. Pyri siihen, että sinun ja väkivallan tekijän välissä on esimerkiksi jokin huonekalu.

Mikä on turvallisin huone? Mieti nämä etukäteen kotona

  • Mieti etukäteen, mikä on nopein ja turvallisin poistumistie kotoa. Voiko ikkunoista poistua? Mitä ovea on hyvä käyttää, jos ovia on useampia? Pitäisikö väliovi jättää auki, jotta ulos pääsee nopeammin?
  • Sijoita käsilaukkusi lähelle ovea. Pidä käsilaukussasi valmiina (vara)avaimet, lääkkeitä, hammasharja, rahaa ja tärkeät paperit.
  • Mikä on turvallisin huone, johon voit siirtyä ennakoidessasi väkivallan alkavan? Huoneessa ei saa olla vaarallisia välineitä tai teräaseita – tästä syystä on hyvä välttää keittiötä.
  • Jos mahdollista, valitse huone, jossa on poistumistie: älä pakene ikkunattomaan vessaan, kylppäriin tai saunaan, josta et pääse pois.

Muista, että kaikkein tärkeintä väkivallan uhatessa on oma turvallisuus

Jos kodissa on uhkaava tunnelma, väkivaltatilanteeseen kannattaa varautua etukäeen.

Jos kodissa on uhkaava tunnelma, väkivaltatilanteeseen kannattaa varautua etukäeen. Tee  tai suunnittele turvaohjeet etukäteen. © iStock

Minne mennä?

  • Mieti etukäteen, kenen luo voit mennä, jos joudut pakenemaan. Kenelle voit soittaa, kun tarvitset tukea? Puhu asiasta ystäville, sukulaisille tai naapureille. Jos läheisesi eivät tiedä tilanteestasi, he eivät voi auttaa.
  • Turvakodissa väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut saa suojan ja apua. Muista, että raha ei ole este turvakotiin hakeutumiselle: tarvittaessa saat taksimatkaan tukea turvakodista.

Jos et pääse pakoon…

  • Jos et pääse poistumaan väkivaltatilanteesta ja sinuun käydään käsiksi, suojaa käsillä päätäsi ja vatsan seutua kumartumalla ja käsillä suojaten. Huuda apua äänekkäästi!

Muista aina, ettei väkivallan kohteella ei ole mitään hävettävää!

On tärkeää, että kaikki väkivaltaisessa perheessä elävät tekevät itselleen suunnitelman siitä, miten voivat turvata itsensä ja lapset tilanteiden uhatessa kärjistyä.

Turvaohjeet väkivaltatilanteisiin On tärkeää, että kaikki väkivaltaisessa perheessä elävät tekevät itselleen suunnitelman siitä, miten voivat turvata itsensä ja lapset tilanteiden uhatessa kärjistyä. © iStock

Mikäli sinulla on lapsia, mieti myös näitä asioita:

  • Mieti etukäteen jokin koodi, kuten esimerkiksi sana tai merkki, jota sinä tai lapsesi voitte käyttää merkkinä toisillenne, sukulaisille tai ystäville, jotta he voivat kutsua apua.
  • Opeta lapset tarvittaessa soittamaan hätänumeroon 112.
  • Keskustele lasten kanssa kotona tapahtuvasta väkivallasta ja kuinka aiot hätätilanteessa turvata itsesi ja lapsesi. Kerro, että saatatte joutua lähtemään kotoa äkkiä. Kerro, miten saat heidät mukaasi turvaan. Kerro, että jos joudut pakenemaan ilman lapsia, tulet hakemaan heidät luoksesi niin pian kuin mahdollista.
  • Opeta lapsille mitä he tekevät, jos he ovat uhkaavassa tilanteessa etkä itse ole kotona tai sinä tarvitset apua. Kerro, mihin he voivat mennä turvaan.
  • Opeta lapset soittamaan hätänumeroon ja läheisille.

Pysy selvin päin. Päihtyneenä et pysty turvaamaan yhtä hyvin itseäsi ja lapsiasi.

Lähteet: Naisten LinjaNettiturvakoti.fi, Riku.fi 

Lue myös: Sanna sinnitteli väkivaltaisessa parisuhteessa vuosia

X