Suomalaistutkimus: Diabetes voi aiheuttaa D-vitamiinin puutoksen

Diabetes estää D-vitamiinin varastoitumisen elimistössä.
Diabetes estää D-vitamiinin varastoitumisen elimistössä. © iStock
Tuoreen tutkimuksen mukaan diabetes vaikeuttaa elimistön kykyä hyödyntää D-vitamiinia.

D-vitamiini ei varastoidu diabetespotilaiden elimistössä normaalisti, osoittaa tuore suomalaistutkimus.

Jo aiemmin on havaittu, että diabeetikoiden veren D-vitamiinipitoisuudet ovat usein matalia. Tästä on päätelty, että veren alhainen D-vitamiinipitoisuus altistaisi diabetekselle.

Oulun yliopiston tutkimus osoittaa nyt, että matala D-vitamiinipitoisuus on todennäköisemmin diabeteksen seuraus, ei syy.

Diabetes ja paastoaminen estävät kalsidiolin muodostuminen

Terveillä ihmisillä D-vitamiini muuttuu maksassa kalsidioliksi, D-vitamiinin varastomuodoksi.

Tutkimus osoitti, että sekä 1- että 2-tyypin diabetes aktivoi mekanismin, joka hidastaa merkittävästi vitamiinin muuttumista kalsidioliksi. Se saattaa johtaa diabetespotilaalla D-vitamiinin puutteeseen.

Samassa tutkimuksessa havaittiin, että myös paastoaminen estää kalsidiolin muodostumista.

Muutoksia diabetespotilaan D-vitamiinin saantisuositukseen?

Tutkimus tehtiin hiirillä. Mikäli tulokset voidaan vahvistaa ihmisillä, se saattaa Oulun yliopiston farmakologian professorin Jukka Hakkolan mukaan antaa aihetta muuttaa D-vitamiinin saantisuosituksia diabetespotilailla.

”Sitähän ei vielä tiedetä varmasti, onko hyötyä antaa diabetespotilaille enemmän D-vitamiinia. Tätä täytyy vielä jatkotutkimuksissa selvittää”, Hakkola sanoo.

D-vitamiini on elimistölle välttämätön aine, ja sen alhainen määrä on yhdistetty lukuisiin eri sairauksiin, kuten syöpiin, luuston sairauksiin, infektioihin ja sydän- ja verisuonisairauksiin.