Tyrni – ihon ja vatsan bestis: Oivallinen kuidun ja C-vitamiinin lähde

Tyrniöljyä käytetään paljon kosmetiikkatuotteissa, mutta jos nautit öljyn marjojen tai mehun mukana sisäisesti, siitä on paljon muutakin hyötyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tyrniöljyä käytetään paljon kosmetiikkatuotteissa, mutta jos nautit öljyn marjojen tai mehun mukana sisäisesti, siitä on paljon muutakin hyötyä.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Tyrni on ainutlaatuinen supermarja. Tyrnissä on erittäin runsaasti erilaisia antioksidantteja ja moninkertaisesti C-vitamiinia verrattuna puolukkaan, mustikkaan ja karpaloon. Se on tuontihedelmiä selvästi parempi kuidun lähde, ja siinä on merkittävä määrä soluja suojaavaa E-vitamiinia.

Tutkittua tietoa tyrnistä

Tyrnin siemenissä on tyrniöljyä, jolla on tutkitusti hyviä vaikutuksia ihon ja limakalvojen hyvinvointiin. Tyrnimarjalla on todettu CRP-arvon perusteella lievä tulehdusta hillitsevä vaikutus, ja joissakin tutkimuksissa tyrniöljyllä on saatu hyviä tuloksia maha- ja pohjukaissuolihaavan ehkäisyssä ja hoidossa.

Suomalaistutkimuksessa tyrni hillitsi joidenkin haitallisten suolistobakteerien kasvua. Tyrniöljy ja tyrnimehu saattavat myös hieman nostaa hyvää HDL-kolesterolia.

Kansanviisautta

Kansanlääkinnässä tyrnillä on tukeva jalansija etenkin sen luontaisilla kasvualueilla, Kiinassa ja Venäjällä. Tyrnillä on hoidettu muun muassa keripukkia, tulehduksia, hengitystieoireita, erilaisia vatsavaivoja ja mielipahaa.

Resepti: Tyrni-raejuustopannarit

tyrnimarjat

Tyrni on oikea supermarja. © ISTOCKPHOTO

Kokeile tehdä tyrni-raejuustopannareita! Tässä ohje:

1. Sekoita 1 purkki pehmeää raejuustoa, 3 munaa 1/4 dl vehnäjauhoja, 1/2 tl leivinjauhetta, 1/4 dl ohrajauhoja ja ripaus vanilliinisokeria taikinaksi.

2. Lisää 1 dl tuoreita tai jäisiä tyrnimarjoja.

3. Paista lettupannulla voissa tai öljyssä ja tarjoile proteiinipitoisena aamiaisena vaahterasiirapin ja tyrnimarjojen kanssa.

Asiantuntija: dosentti Riitta Törrönen, Itä-Suomen yliopisto, kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteenyksikkö.

Lue myös: Kotimaiset marjat terveellisempiä kuin ulkomaiset – Mitä pohjoisempaa poimittu, sitä enemmän suojaravinteita

Lue myös: Tyrni on ainutlaatuinen supermarja: 9 erinomaista terveysvaikutusta

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X