Vaarantaako maito terveyden? Laillistettu ravitsemusterapeutti vastaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Maitovalmisteet sisältävät monipuolisesti ravintoaineita.
Maitovalmisteet sisältävät monipuolisesti ravintoaineita. Kuva: istockphoto
Maidon käyttö ei lisää kuolleisuutta, sairausriskejä, luunmurtumia tai matala-asteita tulehdusta, mutta se ei myöskään vähennä niitä.

Toisin kuin monet kohu-uutiset kertovat, maito ei ole terveydelle vaarallista. Luotettavien tutkimusten mukaan maito on varsin neutraali ruoka-aine. Maidon käyttö ei lisää kuolleisuutta, sairausriskejä, luunmurtumia tai matala-asteita tulehdusta, mutta se ei myöskään vähennä niitä.

Eri asia on se, sopiiko runsas maidon käyttö jokaiselle. Tähän voisin todeta, että ei välttämättä sovi.

Ravitsemussuositukset eivät neuvo juomaan maitoa, mutta ne suosittelevat käyttämään jotain maitovalmisteita. Syynä tähän on se, että maitovalmisteet sisältävät monipuolisesti ravintoaineita. Koska ne sisältävät runsaasti kaliumia, niistä on hyötyä muun muassa verenpaineen säätelylle.

Hapanmaitovalmisteet, kuten viili, jogurtti tai piimä ovat suositeltavimpia, koska niistä on paljon hyötyä suolistomikrobistolle ja sitä kautta koko terveydelle.

Jo yksi lasillinen hapanmaitotuotetta päivässä on hyvä määrä, jos suurempi määrä ei sovi esimerkiksi vatsavaivojen, reumasairauden tai astman vuoksi. Myös juustoa kannattaa syödä pieniä määriä.

Jos haluaa korvata maitotuotteet kauratuotteilla, kuten kaurajogurtilla, kannattaa tarkastaa, että tuotteisiin on lisätty ainakin kalsiumia ja D-vitamiinia. Useimpien kauratuotteiden proteiinimäärä on vain noin 1/10–1/5 maitotuotteen proteiinimäärästä, joka on tärkeä huomioida muussa ruokailussa.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X