Vaikeat naapurit loivat syyllistävän ilmapiirin ja yrittivät murtaa Niinan: ”Lähes kaikkea tekemistäni kytättiin”

Niinan, 45, perhe-elämää ovat terrorisoineet hankalat naapurit. Niina on opetellut luovimaan, jotta naapurisopu säilyisi. Ratkaisukeskeinen terapeutti Jenni Kiviniemi tukee Niinaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Naapurit onnistuivat luomaan painostavan, jopa syyllistävän ilmapiirin. Etenkin rouva tuntui nauttivan siitä, että sai jonkinlaisen henkisen yliotteen minusta", Niina kertoo.

Niinan, 45, perhe-elämää ovat terrorisoineet hankalat naapurit. Niina on opetellut luovimaan, jotta naapurisopu säilyisi. Ratkaisukeskeinen terapeutti Jenni Kiviniemi tukee Niinaa.
Teksti: Teksti

Vaikeat naapurit Niina kohtasi itäsuomalaisessa pikkukaupungissa, johon hän muutti 13 vuotta sitten.

”Olin juuri eronnut ja jäänyt neljän lapsen yksinhuolta­jaksi. Elämäntilanteeni oli ­kaoottinen. Sain kaupungilta rivitaloasunnon. Olin elänyt pitkään väkivaltaisessa parisuhteessa, ja selviydyimme lasten ­kanssa turvakodin kautta uuteen omaan kotiin”, Niina kertoo.

Vaikeat naapurit asuivat seinänaapureina. He olivat pariskunta, jolla oli kolme lasta. He olivat asuneet naapuri­huoneistossa jo yli kymmenen vuotta, kun me muutimme taloon.

”Ensikohtaamisesta alkaen ajattelin, että tuossa pariskunnassa on jotakin outoa. Pihalla törmätessämme välillä minua tervehdittiin, ­välillä ei”, Niina muistelee.

Kun vaikeat naapurit asuvat naapurissa, arki voi puuttua piinaavaksi. Näin ratkaisukeskeinen terapeutti Jenni Kiviniemi tukee Niinaa:

Naapurin rouva otti silmätikuksi – Toiset naapurit kertoivat, miten pariskunnalla on aina joku hampaissaan

Jenni: ”Olen pahoillani, että jouduit kokemaan väkivaltaa entisessä parisuhteessasi. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään lähisuhteessaan, mutta se on kuitenkin maassamme yhä valitettavan yleistä.

Vaikka olit kokenut äkillisiä kriisejä ja voimasi olivat varmasti todella koetuksella, intuitiosi osasi silti kertoa sinulle, että naapureihisi liittyen kaikki ei ollut hyvin. Huomasit pilkahduksia heidän epävakaudestaan ehkä jo ensitapaamisella.”

Niina: ”Naapurin rouva aloitti kiusaa­miseni. Olin viemässä roskia, kun nainen tuli luokseni ja ­tempaisi roskapussin kädes­täni. Hän alkoi tutkia pussin ­sisältöä.

Kun nainen huomasi, että roskien joukossa oli jugurttipurkkeja, hän rupesi kovaan ääneen saarnaamaan minulle, että purkit pitää litistää ennen roskiin laitoa. Hämmentyneenä pompin purkkien päällä ja tungin ne lopulta piharoskikseen.

Naapurit alkoivat systemaattisesti kontrolloida minua. Sitä on kestänyt kaikki nämä ­vuodet.

Toiset naapurit kertoivat, että pariskunnalla on aina joku hampaissaan. Vaikka minulle sanottiin, ettei heistä kannata välittää, sellaista kiusaamista ei voi vain ohittaa.”

Epäterve toiminta täyttää henkisen väkivallan ja vainoamisen kriteerit

Jenni: ”Ymmärrän, että tavaroiden nappaaminen käsistä on hyvin hämmentävää. Et ollut osannut varautua siihen, että naapurit alkavat kontrolloida jopa ros­kien viemistä ja niiden sisältöä. Kukapa olisikaan?

Kyse ei ole pelkästä kiusaamisesta, vaan hyvin epäterveestä toiminnasta, joka täyttää niin henkisen väkivallan kuin vainoamisenkin kriteerit.

Toisilta naapureilta saamasi neuvot ovat mielestäni kokemustasi vähätteleviä.

Väkivaltaiseen kohteluun ­tulee aina puuttua, eikä sitä voi tai tarvitse ohittaa, kuten ­sanoitkin.”

Niina: ”Aloin vältellä heitä. Mietin tarkkaan, milloin on paras hetki roskien vientiin. Suunnittelin, mitä reittiä kulkisin, etten vain törmäisi heihin. Sinänsä jopa naurettavasta asiasta tuli lähes jokapäiväistä piinaa.

Seuraavaksi alkoi tulla sanomista auton parkkeeraamisesta. Milloin autoni oli parkkeerattu vinoon, tai milloin muuten vain väärin.

Lähes kaikkea tekemistäni kytättiin. Myös muiden naapureiden tekemisiä kytättiin. Myös heidän roskapussejaan tongittiin roskalaatikolla. Ehkä se hieman lohdutti minua.”

Jenni: ”Vainoamiseen liittyy toistuvaa tarkkailua, kontrollointia ja kyttäämistä tavalla, joka aiheuttaa uhrissa pelkoa. Oli hyvä, että sait tietää, ettet ollut heidän ­ainoa kohteensa.

Lohtua voi nimenomaan ­tuoda tieto siitä, että en ole ­ainoa, jolle tämä tapahtuu tai on ­tapahtunut. Syy ei ole minussa, en ole virheellinen tai huono.”

Vaikeat naapurit loivat painostavan ja jopa syyllistävän ilmapiirin

Niina: ”Naapurit onnistuivat luomaan painostavan, jopa syyllistävän ilmapiirin. Etenkin rouva tuntui nauttivan siitä, että sai jonkinlaisen henkisen yliotteen minusta.

Myös lapseni joutuivat opettelemaan, miten naapureiden kanssa ollaan. Lasten kanssa meille on syntynyt jopa huumoria siitä, miten agentit lähtevät viemään roskia, jottei piha­poliisi saa kiinni.

Vaikeinta on ollut niellä se, miten minuun iskettiin silloin, kun olin kaikkein heikoimmillani. Olin eron jälkeen tosi uupunut, ja minulla oli myös masennuskausia. Ehkä he haistoivat, että olin helppo kohde.”

Jenni: ”Upea kuulla, että pystytte käyttämään huumoria selviytymisenne apuna. Siitä on varmasti ollut apua myös lapsille.

Olen pahoillani, että olet joutunut kohtaamaan epävakaita ihmisiä, joilla kuulostaa mahdollisesti olevan myös narsistisia piirteitä.

Valitettavasti on totta, että on ihmisiä, jotka voivat saada nautintoa muiden piinaamisesta.”

Niina: ”Tilanne paheni entisestään viitisen vuotta sitten, kun meille tuli koira. Naapurin rouva rupesi lähettämään minulle viestejä, että koira pitää päivisin hirmuista meteliä.

Sain myös uhkauksia eläinsuojeluilmoituksen tekemi­sestä.

Rouva ehdotti, että hän voi käydä koiraa katsomassa silloin, kun on itse kotona.

Kun yhtenä päivänä tulimme lasten kanssa kotiin, koiranpentu näytti pelokkaalta. Näin myös tietokoneen Digital Dogsitter -ohjelman kautta, miten rouva huusi pennulle ja komensi sitä.

Koirasta valittaminen jatkui, kunnes annoimme sen tuttavaperheen hoiviin.”

Jenni: ”Naapuri osasi valjastaa asiansa kauniiseen avunantoon, koirastasi huolehtimiseen. Myöhemmin kuitenkin huomasit, mitä todella tapahtui.

Hän oli hyvin rajaton, kontrolloiva, ylimielinen ja jäykkä sekä joustamaton omassa ajatusmaailmassaan ja toiminnassaan.

Kun joutuu olemaan tuollaisten tapahtumien keskellä, voi todellisuus sumentua tai vähintäänkin vääristyä. Siksi haluankin sanoa, vaikka ehkä jo tiedätkin: tapahtunut ei ollut sinun syysi.”

Lue myös: Kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen – Näistä syistä naapurit ja läheiset tekevät nimettömiä ilmoituksia

Selvitymisstrategia auttoi – ”Olen oppinut, että riitaan ei kannata vastata riidalla”

Niina: ”Kun omat voimani alkoivat ­palautua, tajusin, että naa­puri yrittää murtaa minut. Päätin kehittää itselleni selviytymisstrategian.

En näytä tunteitani enkä anna merkkiäkään siitä, että heillä olisi minuun valtaa. Olen tehnyt myös lapsille selväksi, että pariskunnalle ei kannata hermostua.

Vanhin tyttäreni on joskus kysynyt, miksi en sano vastaan. Myös naapurin rouva itse on ­ihmetellyt, miten olen aina niin hyväntuulinen enkä provosoidu mistään.

Ajatuksissani olen potkinut naapurin akkaa usein persuksille, mutta mölyt pidän mahassa. Se on tapani suojata itseäni.”

Jenni: ”Hienoa! Voimien palautumisen myötä sinusta tuli selviytyjä ja lopulta eheä ja vahva sinä, joka selkeästi tiedostaa ja ymmärtää, miten toimia mahdottomien ihmisten kanssa.

Olet ymmärtänyt ja sisäistänyt keinot, joilla pystyt olemaan etäällä heistä ja suojella niin ­itseäsi kuin myös lapsiasi.

Muistathan olla ylpeä itsestäsi.”

Niina: ”Teen ammatikseni mielenterveystyötä. Ehkä sekin on auttanut ymmärtämään naapureiden käytöstä. Jos ihminen on noin ilkeä, hänellä on taatusti paha olla itsensä kanssa.

Olen pitkäpinnainen. Minua saa härkkiä aika kauan, ­mutta jossakin vaiheessa tulee raja vastaan. Silloin ammun täysillä. Toivottavasti tässä ei käy niin.

Tällä hetkellä meillä on ­naapurisopu. Heillä ei oikeastaan ole enää mitään, mihin he voisivat tarttua. Olen oppinut, että riitaan ei kannata vastata riidalla. En enää pelkää heitä.”

Jenni: ”Olen iloinen puolestasi. Olet ­selättänyt pelon etkä ­suostu enää kontrolloitavaksi tai ­kiusattavaksi.

Uskon voimaantumisesi ­näkyvän ulospäin koko olemuksestasi, joka kertoo ihmisille ­sanattomana viestinä myös sen, ettei sinua voi, eikä saa kohdella huonosti.

Kanna ylpeydellä tuota uutta minääsi, joka on kokenut kovia, toipunut ja lopulta eheytynyt.”

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Miten rikkoutunut naapurisopu saadaan palautettua?

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X