Voiko korkea hemoglobiini altistaa veritulpalle?

Hemoglobiiniarvo vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisilla naisilla normaalin ylärajana pidetään arvoa 155 ja miehillä arvoa 167.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hemoglobiiniarvo vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan. Aikuisilla naisilla normaalin ylärajana pidetään arvoa 155 ja miehillä arvoa 167.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Jos kudokset eivät saa riittävästi happea, elimistö korjaa tilanteen lisäämällä hemoglobiinin määrää. Näin veri pystyy kuljettamaa happea enemmän.

Tätä käytetään huippu-urheilussa hyödyksikin harjoittelemalla korkeassa ilmanalassa, jossa ilman happipitoisuus on normaalia matalampi.

Sydänsairauksissa korkea hemoglobiinipitoisuus

Joskus veren matala happipitoisuus johtuu sydän- tai keuhkosairaudesta. Vakavimmissa sydänsairauksissa hemoglobiinipitoisuus voi nousta yli kahdensadan.

Korkean hemoglobiiniarvon syynä voi olla myös luuytimen sairaus, jossa punasoluja muodostuu tarpeettoman paljon ja hemoglobiinipitoisuus nousee.

Korkean hemoglobiiniarvon vaara riippuu sen syystä.

Urheilijalla todettu nousu ei ole haitallinen. Muusta syystä johtuvan nousun haitallisuus riippuu taustalla olevasta tilanteesta.

Veritulppavaara ja vaara verenvuodosta

Sairaudesta aiheutuvaan hemoglobiiniarvon nousuun liittyy sekä suurentunut veritulppavaara että suurentunut vaara verenvuodosta.

Jos hemoglobiinitason yläraja ylittyy toistuvasti tai jos arvo on kerrankin selvästi suurentunut (naisella yli 160 ja miehellä yli 180), tulee nousun taustalla oleva syy selvittää. Mahdollinen tarvittava hoito selviää syyn löytymisen myötä.

Kysymyksestä päättelen, että arvosi on selvästi viitealueen yläpuolella. Lääkärin pitää selvittää sen syy.

Korkeaan arvoon liittyvää suurentunutta tukos- ja verenvuotovaaraa pystytään pienentämään hyvin oikealla hoidolla.

Asiantuntijana Pasi Lehto, kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 2/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X