Miehen vaihdevuodet oireilevat monin tavoin: Väsyttää, kiukuttaa, aamuerektiot vähenevät – Auttaako testosteronihoito?

Väsyttää, hikoiluttaa, kiukuttaa. Petipuuhat eivät kiinnosta. Mika, 57, miettii, onko hän tullut vanhaksi. Vai voiko miehellä olla vaihdevuodet?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liikunta kohottaa mielialaa.

Väsyttää, hikoiluttaa, kiukuttaa. Petipuuhat eivät kiinnosta. Mika, 57, miettii, onko hän tullut vanhaksi. Vai voiko miehellä olla vaihdevuodet?
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Voiko mies kärsiä vaihdevuosioireista ja kuumista aalloista? Erikoislääkäri kertoo, milloin testosteronikorvaushoito on tarpeen.

1. Tarttuvatko vaihdevuodet, vai miksi miehellä on samanlaisia oireita kuin vaihdevuosi-ikäisellä vaimolla?

Keski-ikäiselle miehelle voi tulla samanlaisia oireita kuin naisille vaihdevuosissa, mutta miehen ja naisen oireet eroavat toisistaan taustoiltaan.

Naisella sukupuolihormoni estrogeenin tuotanto alkaa laskea viisikymppisenä voimakkaasti. Miehellä testosteronin tuotanto laskee hitaasti 40 ikävuoden iästä alkaen noin prosentin vuosivauhtia, ja siten oireetkin tulevat vähitellen – jos tulevat.

Koska oireet tulevat hitaasti, mies tottuu niihin.

Valtaosalla miehistä hormonitaso ei laske niin, että siitä aiheutuisi oireita. Koska oireet tulevat hitaasti, mies tottuu niihin.

Testosteronin laskuun liittyviä, miehen elämän laatua haittaavia oireita kutsutaan muun muassa miehen vaihdevuosiksi, andropaussiksi, miehen menopaussiksi ja penopaussiksi.

2. Miten miehen vaihdevuodet oireilevat?

Yleisimmin mies tulee hakemaan lääkäriltä apua saamattomuuden tunteeseen, ärtyneisyyteen ja seksuaalisen halukkuuden laskuun.

Vaihdevuosissa voi tulla muitakin oireita, kuten keskittymisvaikeudet, nivel- ja lihaskivut, hikoilu, unihäiriöt, väsymys, masentuneisuus ja aamuerektioiden väheneminen.

Syy oireisiin voi olla testosteronin vähyydessä, mutta ylipaino ja monet sairaudet aiheuttavat samantyyppisiä oireita. Esimerkiksi sydän- ja verisuonisairaudet ja kilpirauhasen toimintahäiriöt voivat oireilla vastaavasti.

Oli oireiden aiheuttaja mikä tahansa, miehen kannattaa lähteä lääkäriin silloin, kun oireet haittaavat elämää ja parisuhdetta. Joskus aloite lääkärille lähtöön voi tulla puolisolta.

Lue myös: Näin testosteronivaje ilmenee – Samin elämänhalu palasi oikean diagnoosin ja lääkityksen avulla

3. Miten miehen vaihdevuodet diagnosoidaan?

Ensimmäiseksi lääkäri tekee miehelle ulkoisen tutkimuksen. Hän katsoo, onko miehen olemuksessa merkkejä, jotka viittaavat pidempään jatkuneeseen matalaan testosteronitasoon, kuten hidas parrankasvu, vähäinen karvoitus, hento lihaksisto ja joskus harvoin myös kivesten pieni koko.

Lääkäri kysyy oireista, mahdollisista sairauksista ja lääkityksistä. Aamuerektion puuttuminen ja jossain määrin seksuaalisen halukkuuden väheneminen viittaavat testosteronivajeeseen, erektiohäiriöt sen sijaan harvoin. Ainakin ajoittaiset erektiohäiriöt liittyvät normaaliin ikääntymiseen.

Mies saa lähetteen laboratoriotutkimuksiin ja siellä testosteronimittaukseen. Sairauksien poissulkemiseksi mieheltä otetaan myös muita verikokeita.

4. Koska ja miten miestä hoidetaan?

Keski-ikäisellä miehellä normaali kokonaistestosteronitaso on 10–30 nanomoolia litrassa. Testosteronikorvaushoitoa mietitään, kun arvo on alle 10 ja miehellä on selviä testosteronivajeeseen viittaavia oireita. Testosteronivaje voi vaikuttaa haitallisesti luustoon ja lihaksistoon.

Kun testosteroniarvo on normaalialueen alarajan tuntumassa ja miehellä on voimakkaat oireet, testosteronikorvaushoidon vaikutusta voidaan testata muutaman kuukauden ajan.

Hoidolla pyritään korvaamaan vain puuttuva hormonimäärä, sillä yliannosteltuna testosteronikorvaushoito laskee miehen omaa testosteronituotantoa. Testosteronihoito on suhteellisen harvinaista.

5. Miten testosteronikorvaushoito annostellaan?

Testosteroni annostellaan yleensä geelinä, pistoksina tai joskus tablettina. Geelillä sopivan annostuksen löytäminen käy helpoiten. Pistokset annetaan tavallisimmin kolmen kuukauden välein pakaralihakseen. Osa miehistä pistää lääkkeen itse, osa käy sairaanhoitajan vastaanotolla.

Hoidon vaikutukset näkyvät muutamassa kuukaudessa. Hoito maksaa miehelle 50–100 euroa kuukaudessa.

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

6. Miten testosteronihoidon tehoa seurataan?

Testosteronihoidon tehoa arvioidaan ensimmäisen kerran yleensä noin kuuden kuukauden kuluttua hoidon aloituksesta ja sen jälkeen vuosittain.

Seurantakäynnillä tutkitaan eturauhanen ja tarkistetaan laboratoriotulokset. Testosteroni nostaa hemoglobiinia ja voi rasittaa maksaa. PSA-arvo kohoaa eturauhasen liikakasvussa ja eturauhassyövässä.

7. Kuinka kauan testosteronikorvaushoito kestää?

Aika ajoin voidaan miettiä, voisiko mies tauottaa hoitoa ja kokeilla, tarvitseeko hän sitä edelleen. Jos mies onnistuu pudottamaan painoa, hoito voi tulla tarpeettomaksi.

Kuten naisilla vaihdevuosissa, myös miehillä hormonihoidon tarkoituksena on auttaa ihminen pahimman vaiheen yli. Testosteronivalmisteita käytetään vain tarpeeseen ja tarpeesta päätetään yhdessä lääkärin kanssa.

8. Miten mies voi itse helpottaa vaihdevuosioireitaan?

Jos miehellä on ylipainoa, siitä kannattaa koettaa päästä eroon. Rasvakudoksesta erittyy estrogeenia, joka hidastaa kivesten testosteronieritystä.

Ylipaino pahentaa hikoilua.

Liikunta ja alkoholin käytön kohtuullistaminen kohottavat mielialaa, parantavat unta ja yhdessä terveellisen ruokavalion kanssa helpottavat painonhallintaa.

Seksuaalinen halu syntyy pitkälti korvien välissä. Apua seksuaalisuuteen liittyviin ongelmiin voi hakea seksuaaliterapiasta.

Kysymyksiin vastaa professori, miesten tauteihin erityispätevyyden saanut erikoislääkäri Juha Tapanainen, Helsingin yliopisto.

Lue myös: 10 kysymystä: Miehen vaihdevuodet, tunnistatko oireet?

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X