Voiko nenäkarvojen poistamisesta olla haittaa terveydelle?

Elimistössä lähes kaikella on tarkoitus – myös nenäkarvoilla. Niiden tehtävänä on estää mekaanisten epäpuhtauksien, kuten noen, siitepölyhiukkasten ja hienon hiekan pääsy nenän kautta keuhkoihin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Elimistössä lähes kaikella on tarkoitus – myös nenäkarvoilla. Niiden tehtävänä on estää mekaanisten epäpuhtauksien, kuten noen, siitepölyhiukkasten ja hienon hiekan pääsy nenän kautta keuhkoihin.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Nenäkarvoihin tulee kiinnitettyä huomiota lähinnä likaisessa ympäristössä työskentelyn jälkeen, jolloin nenän etuosa täytyy likaisesta, kuivasta karstasta.

Vaikka kuivuneen karstan poistaminen nenää kaivamalla voi tuntua ällöttävältä, se on elimistön kannalta tarkoituksenmukaisempaa kuin pienhiukkasten pääsy keuhkoihin.

Trimmaa huoletta nenästä ulos kasvavat karvat

Jos nenästä ulos kasvavat karvat häiritsevät, niitä voi turvallisesti lyhentää joko saksilla tai tarkoitukseen suunnitellulla trimmerillä.

Koska nenäkarvat kasvavat ainoastaan sierainaukkojen sisäpintaa verhoavalla ihoalueella, trimmeriä ei tule työntää syvälle nenään.

Tulehdusriskin takia karvoja ei saa repiä irti epilaattorityyppisellä laitteella.

Avoin karpatuppi on avoin tie bakteereille

Terveessäkin nenässä on aina bakteereita, joille avoin karvatuppi tarjoaa otollisen leviämisreitin. Koska nenästä kallon sisään kulkevissa laskimoissa ei ole bakteereita seulovia läppiä, mikä tahansa nenän alueen tulehdus voi pahimmassa tapauksessa levitä aivoihin.

Hankalien rakenteiden takia nenässä ei myöskään ole järkevää käyttää karvanpoistoaineita.

Keuhkoja on suojeltava

Jos nenäkarvat poistaa hyvin tarkkaan, epäpuhtaudet pääsevät aikaisempaa helpommin nenän sisäosiin ja sieltä keuhkoihin. Luultavasti tällä ei ole kovin suurta käytännön merkitystä.

Keuhkojen suojelemiseksi voi harkita käyttävänsä epäpuhtaassa ympäristössä hengityssuojainta. Nenän huuhtelu lämpimällä suolavedellä likaisessa ympäristössä oleskelun jälkeen puhdistaa nenän sisäosat ja raikastaa oloa, vaikka nenäkarvat olisivat tallellakin.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X