Voiko rintasyövän uusiutumisen estää terveellisillä elintavoilla?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Voiko rintasyövän uusiutumisen estää terveellisillä elintavoilla?
© istockphoto
Geeneilleen tai ikääntymiselleen nainen ei voi tehdä mitään, mutta rintasyövän uusiutumisriskiä voi vähentää terveellisillä elämäntavoilla.

Perinnöllisen alttiuden lisäksi ikä on suurin rintasyöpäriskiä lisäävä taustatekijä.

Tiedetään, että estrogeenin ja keltarauhashormonin käyttäminen vaihdevuosien hormonikorvaushoidon yhteydessä lisää yli viiden vuoden käytön jälkeen hieman rintasyöpäriskiä.

Näitä hormoneja ei suositella käytettäväksi hormonipositiivisen rintasyövän hoidon jälkeen.

Oman lääkärin kanssa on hyvä keskustella paikallisestrogeenin käytöstä.

Unen puute lisää rintasyöpäriskiä

Liikunta vaikuttaa edullisesti hormonitasapainoon, sokeriaineenvaihduntaan ja elimistön puolustusjärjestelmään. Sillä on myönteisiä vaikutuksia mielialaan ja uneen.

Jo pelkällä arkiliikunnallakin saadaan myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja rintasyövän estämiseen. Unen puute lisää rintasyöpäriskiä.

Kasvisvoittoinen ja monipuolinen ruokavalio lisää terveyttä, ja on viitteitä, että sillä olisi merkitystä rintasyövän estossa. Rasvakudoksessa muodostuu elimistön omaa estrogeenia ja ylipaino aiheuttaa naishormonien ylimäärää.

Vältä päihteiden käyttöä

Syöpätutkimusten mukaan runsas alkoholin kulutus lisää rintasyöpäriskiä kaikissa ikäluokissa. Sairastumisvaara suurenee kymmenen prosenttia jokaista päivittäin nautittua alkoholiannosta kohti.

Tupakassa on runsaasti syöpää aiheuttavia aineita. Tupakoinnilla on merkitystä myös rintasyövän riskitekijänä. Tupakointi ja alkoholi yhdessä voimistavat toistensa haittavaikutuksia.

Vältä liiallista suorittamista. Älä unohda hoitaa rakkaita ihmissuhteitasi ja nauttia asioista, joista voit saada voimaa ja mielihyvää.

Asiantuntijana LT naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, seksuaalineuvoja Katja Kero.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X