Yli 60-vuotias nainen – Kokosimme vinkit: Näin pidät huolen terveydestäsi ja huollat ikääntyvää kehoasi!

Vaikka ikää kertyy vääjäämättä lisää, voit hidastaa kehosi rappeutumisen tahtia. Kun pidät kropastasi huolta, pysyt pidempään liikkuvana ja energisenä. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harkitse ryhmäliikuntaa ja joukkuelajeja, sillä hyvä liikuntaporukka ylläpitää tärkeitä sosiaalisia suhteita.

Vaikka ikää kertyy vääjäämättä lisää, voit hidastaa kehosi rappeutumisen tahtia. Kun pidät kropastasi huolta, pysyt pidempään liikkuvana ja energisenä. 
Teksti: Nina Sarell

Oletko nainen ja yli 60-vuotias? Nyt kauan kaivatut vapauden vuodet odottavat ja hyvällä huollolla vauhtia riittää kuusikymmpisellä vielä pitkälle eteenpäin.

Ravinto – Pidä huoli ruokarytmistä

Uunituoreella eläkeläisellä on ruokahaaste. Ateriakertoja jää helposti väliin, ja ruokarytmi sekoittuu. Ruokahalukin voi olla huonompi.

Eläkkeellä on aikaa käydä viinerikahvilla vaikka joka päivä, mutta toisaalta ravintoaineita tarvitaan vähintään yhtä paljon kuin nuorempana.

Päivittäinen D-vitamiinilisä ei olisi pahitteeksi. Myös proteiinin tarve on suurentunut 1,2–1,4 grammaan per painokilo. Nauti siis laadukkaita, proteiinipitoisia välipaloja: purkki kevytviiliä ja ruisleipää kinkulla ja kasviksilla. Vasta sitten kahville.

Liikunta – Etsi sporttiporukka

Alat huomata, miten valtava merkitys lihaskunnolla on suorituskyvylle.

Lihasvoimaa on treenattava. Jos kuntosali kammoksuttaa, heiluta kotona kahvakuulaa tai tee lihaskuntojumppaa.

Pidä itsesi liikkeessä. Puuhastele vähintään 2,5 tuntia viikossa: kävele töihin ja kauppaan, häärää mökillä, tee puutarhatöitä.

Lisäksi pitäisi vielä hengästyäkin, vähintään tunti ja vartti per viikko. Harkitse ryhmäliikuntaa ja joukkuelajeja, sillä hyvä liikuntaporukka ylläpitää tärkeitä sosiaalisia suhteita.

60-vuotias kaipaa hyötyliikuntaa

Yli 60-vuotias hyötyy hyötyliikunnasta. Puutarhan hoito on hyvää sekä keholle että mielelle. © istockphoto

Keho – Kuuntele itseäsi

Kehosi voi protestoida ja reistailla enemmän kuin ennen, sillä tässä iässä alkavat ilmaantua ensimmäiset merkittävät vanhenemismuutokset.

Toiminnan vastapainoksi tarvitset unta, lepoa ja stressinhallintaa. Kehon viestejä on syytä kunnioittaa. Säännölliset terveystarkastukset ovat yhä tärkeämpiä.

Mieli – Selviä muutoksesta

Työelämän loppuminen on suuri elämänmuutos, johon kannattaa valmistautua. Suunnittele siirtymävaihe hyvin, jotta edessä ei olisi äkkipysäys.

Elämykset ja ihana vapaus odottavat eläkeläistä, joka osaa ottaa uudesta elämänvaiheesta ilon irti.

Jos rientoihin lähteminen on aiemmin jäänyt kalliiden pääsylippujen vuoksi, nyt eteen aukeaa eläkeläisalennusten taivas. Kansalaisopiston, teatterien ja konserttisalien ovet aukeavat alennushintaan.

Asiantuntijoina professori, geriatri Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopisto ja ravitsemussuunnittelija ETM Taija Puranen.

Lisäksi lähteet: Heikkinen, E (2005): Ikäihmisten terveys ja toimintakyky (Aromaa, A toim: Suomalaisten terveys); Pohjolainen, P: Fysiologinen vanheneminen, Sakari Rintala, R (2003): Iäkkäiden ihmisten liikunta- ja kuntosaliharjoittelu. 

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä.

Lue myös: Oletko kuusikymppinen nainen? Näin saat lisää energiaa ja voimavuosia vaivoista huolimatta

X