Yt-neuvottelut pelottavat - Sairas mies uskoo saavansa potkut ensimmäisenä

Timo kokee jääneensä yksin työpaikallaan, jossa vallitsee irtisanomisten pelko. Sairas mies uskoo saavansa potkut ensimmäisenä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työpaikan ilmapiiriä on jäytänyt jo puoli vuotta yt-pelko.

Timo kokee jääneensä yksin työpaikallaan, jossa vallitsee irtisanomisten pelko. Sairas mies uskoo saavansa potkut ensimmäisenä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Timon työpaikan ilmapiiriä on jäytänyt jo puoli vuotta yt-pelko. Toisella osastolla toteutettujen irtisanomisten pelätään iskevän pian myös Timon osastolle. Lain mukaan Timolla ei pitäisi olla sen enempää huolta kuin muillakaan. Timo tietää, ettei työnantaja saa irtisanoa häntä sairastelun takia. Silti häntä pelottaa, että selkävaivojen takia määrätyt pitkät sairauslomat kostautuvat nyt.

Työkaverit ovat alkaneet laskeskella, kuka lähtee heti ensimmäisessä irtisanomisaallossa. Pitkään työskennelleiden ja perheellisten ajatellaan olevan paremmassa turvassa kuin uusien työntekijöiden. Toisaalta ikääntyvien ja sairastelevien uskotaan joutuvan lähtevän ensin.

Timo on työskennellyt osastollaan parikymmentä vuotta, eikä hänen työnsä jäljessä ole ollut koskaan valittamista. Mutta yksi nostoliike romutti selän, eikä sairauslomakierteestä meinannut tulla loppua ollenkaan.

Nyt vanhat työkaverit tuntuvat karttavan Timoa. Työntekijät, jotka uskovat olevansa turvassa irtisanomisilta, ovat alkaneet viettää kahvitaukoja yhdessä. Timo on joutunut tästä porukasta sivuun. Se ahdistaa häntä, mutta hänellä ei ole oikein sanoja puuttua toisten käytökseen. Häntä ei vain enää kutsuta muiden kanssa samaan aikaan paussille.

Timoa ahdistavat tulevat yt:t. Mutta vielä enemmän ahdistusta aiheuttaa työkavereiden epäreilu käytös.

Timo on alkanut jo toivoa yt-kierroksen alkavan pian, jotta odotuksen ahdistus edes hälvenisi.

Mitä Timo voi tehdä parantaakseen välejään työkavereihin odotellessaan mahdollisia yt-neuvotteluja?

Avoimuus voi auttaa yt-tilanteessa

Yt-neuvottelut ja epävarmuus työpaikasta ovat monelle jokapäiväinen murhe. Työn tekeminen on kiivastempoista ja asettaa siksi työntekijät usein kilpailuasemaan keskenään.

Työkaverit saattavat olla arjen tärkein sosiaalinen kontakti. Työyhteisön ulkopuolelle joutuminen raastaa syvältä varsinkin, kun Timo on ollut talossa töissä pitkään. Pelko on ymmärrettävää.

Timon on hyvä muistuttaa itseään siitä, että koko yhteisö on samassa veneessä. Omiin poteroihin piiloutuminen ei auta ketään. Kukin yrittää toki suojata oman toimeentulonsa ja saattaa siksi käyttäytyä työtovereitaan kohtaan epäreilusti.

Tilanteen helpottamiseksi Timon kannattaisi rohkaista mielensä ja ottaa asia puheeksi yhden tai kahden luottotyökaverin kanssa. Tutuimpien työkavereiden kanssa hän voisi peilata tulkintojaan.

Toisten näkemysten kuunteleminen tuulettaa omia ajatuksia. Voihan olla, että Timo on pelkojensa takia kuvitellut asioita, jotka eivät pidä paikkaansa.

Siinä tapauksessa, että Timon tekemä tulkinta osoittautuu oikeaksi, luottotyökaverit voivat alkaa kutsua häntä takaisin yhteisiin kahvihetkiin.

Jos keskusteluyhteyden muodostaminen työkavereihin ei jostain syystä onnistu, Timonkin työpaikalla on luottamusmies, jolle omista huolista voi mennä juttelemaan. Luottamusmiehen tehtäviin kuuluu työtekijöiden kuunteleminen ja työrauhan toteutumisen valvominen.

Keskusteleminen oman lähiesimiehen kanssa saattaa sekin helpottaa tilannetta. Monesti jo asioiden jakaminen keventää henkistä taakkaa.

Tilanteen ennakointi, kuten uuden työpaikan etsiminen, on varsin kannatettava siirto. Ilmapiiri Timon työpaikalla vaikuttaa sen verran huonolta, että hänen kannattaa vakavasti miettiä, onko työpaikassa mielekästä jatkaa tulevaisuudessa.

Timon ei kannata jäädä pelon alle kyyristelemään, vaan ottaa ohjat rohkeasti omiin käsiin – tapahtui tilanteessa lopulta mitä tahansa.

Projektikoordinaattori Elina Holappa, Parempi avioliitto ry

Lue myös:

Miten toipua yt-neuvotteluista?

X