Erosta toipuva Heidi Pakarinen: ”Suhde ei voinut pitkään aikaan hyvin”

En enää tiedä, mitä tapahtuu ja missä. Näin Heidi Pakarinen ajatteli loppukeväästä ja päätyi raastavaan ratkaisuun, eroon miehestään ja lastensa isästä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heidi Pakarisen mukaan pahaan oloon ei voi jäädä vellomaan, sillä elämä jatkuu.

En enää tiedä, mitä tapahtuu ja missä. Näin Heidi Pakarinen ajatteli loppukeväästä ja päätyi raastavaan ratkaisuun, eroon miehestään ja lastensa isästä.
Teksti:
Raija Vesala

Siks oon mä suruinen, kun sua mä muistelen, niin paljon meni kanssas kaunista pois…”

Heidi Pakarinen, 39, laulaa Seinäjoen Tangomarkkinoiden katulavalla kaihoista tangoa. Parin vuoden takainen tangokuningatar jaksaa hymyillä yleisölleen, vaikka laulun sanat voisivat kertoa hänen omasta elämäntilanteeseen.

Heidi ja hänen miehensä, oopperalaulaja Mika Pohjonen, 42, erosivat alkukesästä avoliitostaan lähes kahdenkymmenen vuoden yhdessäolon jälkeen. Heillä on kaksi lasta.

Tangoparin ero oli yllättävä. Kun Heidi kruunattiin tangokuningattareksi vuonna 2013, pariskunnan tulevaisuus näytti täydelliseltä. Jopa kosintaa odoteltiin.

Heidi odotti saavansa mieheltään tukea uudella urallaan, sillä vuoden 1992 tangokuninkaana Mika tunsi keikkaelämän kuviot ja sudenkuopat.

Toisin kuitenkin kävi.

”Lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon asioita, joita en olisi osannut odottaa”, Heidi kuvailee tunnelmiaan.

Kaksi eri maailmaa

Mika Pohjonen antoi pian erouutisen jälkeen tiedotteen, jonka mukaan ero oli hänelle täydellinen yllätys. Pohjonen kertoi, että Heidi jätti varoittamatta kihlasormuksensa keittiönpöydälle.

Heidin mukaan asia ei edennyt ihan tällä tavalla, vaan hän kyllä ilmoitti aikeistaan etukäteen.

”Kerroin eropäätöksestä riidan aikana, joka leimahti erään huvipuistoreissun jälkeen. Kerroin, etten voi enää elää ja olla hänen kanssaan. Hän kommentoi sanojani aika rumasti. Minä puolestani ilmoitin, että etsin asunnon tämän kesän aikana, ihan seuraavana viikonloppuna en sitä ennätä hoitaa.”

Eropäätös ei syntynyt yhden riidan perusteella, vaan suhde oli ollut kriisissä pitkään.

”Minulla on aika pitkä pinna ja sopeudun asioihin yleensä hyvin, mutta joskus tulee raja vastaan. Viime aikoina tuntui, että vaikka olimme virallisesti yhdessä, olin kuitenkin yksin lasten kanssa. Elimme kahdessa eri maailmassa. Emme keskustelleet enkä aina tiennyt, mitä tapahtuu ja missä.”

Julkisuudessa eroon on arveltu liittyvän myös kolmas pyörä, koska Mika on nähty usein viettämässä aikaa naispuolisen assistenttinsa kanssa.

Heidin ratkaisuun vaikutti myös se, että hän joutui hyvin nopeasti reagoimaan Mikan uuteen ystävään ja assistenttiin. Hän mietti myös, miten kaikki vaikuttaa lapsiin.

Vieras omassa kodissaan

Ensimmäisen kerran Heidi sai tietää Mikan assistentista loppukeväästä, kun hän oli palaamassa laivakeikalta Turusta kotiin Lahteen.

”Mika soitti ja kysyi, voiko hän lähteä Helsinkiin auttamaan erästä assistenttiystäväänsä, jota oli kohdannut kriisi. Ymmärsin aika pian, että kysymys oli vain muodollinen ja hän oli jo päättänyt lähteä. Mikakin myönsi, että oli jo lähdössä. Hän lähti heti matkaan.”

Mikan suhtautuminen oli Heidille kova pala.

”Tuli hyvin pysähtynyt olo. Suhtautumistapa hiljensi minut totaalisesti enkä pysynyt vastaamaan Mikan seuraaviin puheluihin tai viesteihin.”

”Toki on tilanteita, että ystävää pitää auttaa, mutta tässä tapauksessa tilanne tuli todella yllättäen. En tuntenut tätä uutta ystävää ja jouduin reagoimaan aika nopeasti. Tunnemylläkkä oli aikamoinen. Olin kolmen tunnin ajomatkan päässä kotoa. Onneksi Mikan vanhemmat olivat hoitamassa lapsia ja Nestori-koiraamme.”

Viikko sen jälkeen, kun Heidi oli saanut tietää Mikan uudesta ystävästä, Mika kutsui tämän myös pariskunnan yhteiseen kotiin.

”Minulla oli keikka Haminassa, ja Mika halusi lähteä lasten kanssa huvipuistoon. Lähtöpäivän aamuna kävi ilmi, että myös hänen ystävänsä oli mukana lapsensa kanssa. Tytötkään eivät tienneet etukäteen, että päivän rientoihin tulee mukaan täysin vieraita ihmisiä. Onneksi he ovat sosiaalisia lapsia, jotka sopeutuvat eri tilanteisiin.”

Heidiä asia kuitenkin suututti.

”Mikan olisi pitänyt kysyä, onko tällainen heille ok. Tytöillä oli kuitenkin ajatus, että he viettävät harvinaista, yhteistä päivää vain isin kanssa.”

Kun Heidi tuli keikalta, hän totesi saaneensa vieraita.

”Huvipuistopäivän jälkeen he tulivat meille. Tulin kotiin ja huomasin, että takapihan terassilla joi kahvia vieras nainen. Olisin todella halunnut vähän valmistautumisaikaa ennen kuin kohtaisimme. Silloin tunsin olevani vieras omassa kodissani. ”

Yhteinen aika jäi vähiin

Ennen tangokuningattaren titteliä Heidi oli kotiäiti.

”Olen kiitollinen siitä, että sain olla kotona silloin, kun lapset olivat pieniä. Keikkojen myötä arki tietenkin muuttui, mutta lapset ovat edelleen ykkösprioriteetti.”

Heidin laulu-ura vähensi puolisoiden yhteistä aikaa.

”En pystynyt enää antamaan Mikalle niin paljon huomiota kuin aikaisemmin. En päässyt enää mukaan näytöksiin ja konsertteihin. Toisaalta tuntui myös, että hän vetäytyi omiin oloihinsa silloinkin, kun olimme kaikki yhdessä kotona. Hän oli lähellä, mutta ei läsnä.”

Eron myötä Heidi on muuttamassa lasten kanssa pois Mikan ja hänen yhteisestä kodista, jossa he ovat asuneet lähes 19 vuotta.

”Löysimme kivan kodin Lahdesta ja sen pitäisi olla muuttovalmis viimeistään syyskuun alussa.”

Vaikka tunteet myllertävät vielä vuoristorataa, Heidi on kuitenkin pystynyt järjestelemään käytännön asiat.

”Jostain sitä löytää voimia järjestää muuttoa ja muita asioita, vaikka välillä tuntuu todella pahalta. Lasten takia en kuitenkaan voi jäädä vellomaan ongelmissa, elämä jatkuu.”

Lapset ja työ auttavat

Kaiken kohun keskellä Heidi on saanut lohtua lapsistaan ja työstään.

Myös yleisö on voimavara, joka kannattelee vaikeinakin aikoina.

”Tytöt ovat minulle tärkeintä elämässä ja he ovat auttaneet jaksamaan pahimman yli. Lisäksi työnteko auttaa. Kun nousee lavalle ja musiikki alkaa soimaan, omat murheet väistyvät hetkeksi taka-alalle.”

Ihmiset ovat keikkapaikoilla osoittaneet Heidille tukeaan.

”Kukaan ei ole suoraan ottanut asiaa puheeksi, vaan yleisö on ollut valtavan hienotunteista. Myötätunnon aistii katseesta ja halauksista.”

Ero on ollut Heidille kova koettelemus, mutta suurin tuska alkaa hiljalleen hellittää. Pahinta ei ole Heidin mukaan suinkaan ollut kohu tai epätietoisuus siitä, missä mennään.

”Pahinta on ollut aliarvioiminen. Se oletus, että minulle voi tehdä mitä tahansa ja suvaitsen aivan kaiken. Myöskään lapsia ei noteerattu tai kohdeltu oikeudenmukaisesti. He kuitenkin aistivat ja tuntevat vahvasti. Heidän eduistaan ja oikeudenmukaisesta kohtelustaan uskallan aina taistella – ja myös suuttua.”

Kaikella on tarkoitus

Erosta toipuminen ottaa aikansa, mutta Heidi uskoo, että kaikella on tarkoituksensa.

”Kunhan pääsen pahimmasta yli, uskon, että pystyn hengittämään vapaammin kuin ikiaikoihin. Kotona oli viime aikoina tyhjiö, eikä suhde voinut pitkään aikaan hyvin. Olotila oli jotenkin jännittynyt, en voinut olla täysin rento, paitsi tietenkin tyttöjen kanssa.”

Arki menee eron jälkeen uusiksi, mutta Heidi arvelee, että lapsia koskevista asioista pariskunta pääsee kaikesta huolimatta sopuun.

”Mikan työ oopperassa kulkee viikon periodeissa, mutta minun keikkani ovat tiedossa aika pitkälle tulevaisuuteen. Sukulaisten ja ystävien apua tarvitsen varmasti jatkossa entistä enemmän.”

Yleisön silmissä Heidi on tunnettu tangorakkauden positiivisena lähettiläänä. Ero ei ole muuttanut hänen suhdettaan rakkauteen.

”Uskon edelleen rakkauteen, se on suurin voima maailmassa. Rakkautta on monenlaista ja juuri tällä hetkellä minulle riittää rakkaus lapsiin.”

X