Näyttelijä Kati Outinen Kotiliedessä: “Olen varma, että sairastun Alzheimeriin”

Isänsä Alzheimer-diagnoosin jälkeen muistisairauden vaiheet ovat tulleet Kati Outiselle tutuksi. Sairastumisriskiä mittaavalle geenitestille Kati kuitenkin sanoo ei.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

"Yritän pitää elämäntapani sellaisina, että sairaus puhkeaisi mahdollisimman myöhään", näyttelijä Kati Outinen kertoo Kotilieden haastattelussa.

Isänsä Alzheimer-diagnoosin jälkeen muistisairauden vaiheet ovat tulleet Kati Outiselle tutuksi. Sairastumisriskiä mittaavalle geenitestille Kati kuitenkin sanoo ei.
(Päivitetty: )
Teksti:
Pauliina Karjalainen

Muistisairauden alkumetreillä näyttelijä Kati Outisen, 56, isän kävelylenkit alkoivat venyä, kun reitti kotiin unohtui. Myös läheisten tunnistaminen kävi vaikeaksi: isä luuli tytärtään omaksi pikkusiskokseen ja kyseli vaimoltaan, kuka tämä on. Kuusi vuotta sitten Katin isä sai Alzheimer-diagnoosin ja kolme vuotta sitten isä menehtyi.

Kati puhuu isästään ja suhteestaan Alzheimerin tautiin tuoreessa Kotiliedessä. Lehden haastattelussa Kati kertoo, että uskoo taudin olevan hänen suvussaan perinnöllinen. Isän lisäksi myös Katin isoäidillä ja tämän sisaruksilla on ollut muistisairauden oireita.

”Olen ihan varma siitä, että minäkin sairastun Alzheimeriin jonakin päivänä. Totta kai ajatus kauhistuttaa minua, mutta yritän pitää elämäntapani sellaisina, että sairaus puhkeaisi mahdollisimman myöhään”, Kati kertoo Kotiliedelle. 

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava muistisairaus, jonka puhkeamisen perimmäistä syytä ei tiedetä, eikä tautiin ole parantavaa hoitokeinoa. Geenitestin avulla perinnöllistä riskiä sairastua tautiin voisi testata, mutta Kati on päättänyt kieltäytyä testistä.

”Tähän ikään mennessä olen oppinut, että elämä ei ole kontrolloitavissa, vaan aina voi tapahtua mitä vaan. En tajua, mitä iloa siitä tiedosta minulle olisi. Mieluummin elän päivän kerrallaan.”

”Huumori tuo helpotusta”

Isän muistisairaudun alkutaipaleella Kati koki paljon turhautumista. Oli raskasta selittää samoja asioita aina vain uudelleen. Kun sairaus eteni ja kävi tutummaksi, tunne vaihtui sääliksi.

”Tuntui pahalta katsoa, kun toinen ponnistelee valtavasti muistaakseen asioita, eikä se auta”, Kati muistelee.

Alzheimerin taudin ensioireita ovat lähimuistin heikentyminen ja vaikeudet oppia uutta. Juuri puhutut asiat unohtuvat ja esimerkiksi uuden kodinkoneen käytön oppiminen ei onnistu. Kotilieden haastattelussa Kati kertoo, ettei ainakaan vielä ole huomannut itsellään vastaavia oireita.

Jotta mahdolliset oireet alkaisivat mahdollisimman myöhään, Katin elintavat mukailevat tiukasti suosituksia, joilla muistisairauksia pyritään ennaltaehkäisemään. Tavoitteena on täyttää lautanen mahdollisimman puhtaalla ja vähän säilöntäaineita sisältävällä ruualla. Paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja ja hyviä rasvoja. Töiden ja lapsenlapsen kanssa puuhastelun lisäksi kalenteri täyttyy liikuntaharrastuksista.

Koska muistisairauden kulku on Katille jo tuttu, myös itselle parhaiten sopiva selviytymiskeino sen kanssa elämiseen on löytynyt. Se on huumori.

”Kaikkein raskainta muistisairaudessa on, jos huumori ja elämänilo katoavat. Huumori tuo helpotusta. On tärkeää, että myös muistisairas osaa olla armelias ja nauraa itselleen.”

Lue myös:

Merja Tammi: Olen menettänyt äidin muistisairaudelle

X