Tangokuningatar Erika Vikman tarvitsi syömishäiriöönsä psykologin apua: ”En onneksi joutunut letkuihin”

Tangokuningattareksi valittu Erika Vikman oli koulussa kympin tyttö, joka halusi olla mahdollisimman hyvä myös harrastuksissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Erika Vikman lupaa tuoda uusia, nuorekkaita tuulia lavakulttuuriin. ”En silti haluaa uudistaa tangoa rumilla sävyillä.”

Tangokuningattareksi valittu Erika Vikman oli koulussa kympin tyttö, joka halusi olla mahdollisimman hyvä myös harrastuksissaan.
Teksti: Raija Vesala

Erika Vikmania, 23, olisi helppo kadehtia. Hän on nuori, kaunis ja erittäin lahjakas.

Vuonna 2008 Erika voitti tangojuniorikisan ja sai samoihin aikoihin ison roolin tv-sarjasta. Viime lauantaina hänet kruunattiin Seinäjoella vuoden 2016 tangokuningattareksi. Voitto heltisi jo toisella yrittämällä, kun monelle muulle kruunu jää ikuiseksi haaveeksi.

Nuoren Anne Pohtamon näköiseksi kehuttu Erika ei kuitenkaan ole kulkenut voitosta voittoon, vaikka siltä saattaa näyttääkin. Yksityiselämässään hän on joutunut selättämään monta vastoinkäymistä.

Piinallinen ujous, koulukiusatuksi joutuminen ja loppuun palaminen ovat kasvattaneet hänestä vahvan nuoren naisen, joka uskoo selviävänsä Tangomarkkinoiden tuomasta elämänmuutoksesta kunnialla.

Lapsuus

Olin ujo lapsi, joka ei ikinä suostunut esiintymään muiden läsnä ollessa. Pikkusiskoni oli perheen rämäpää ja minä taas se kiltti kympin tyttö, joka teki niin kuin pyydettiin.

Vaikka inhosin esiintymistä, tykkäsin laulaa. Lauloin usein salaa huoneessani, ja äiti taisi joskus salakuunnella minua, koska hän kannusti hakeutumaan musiikin pariin.

Äiti itse on keikkaillut jonkin verran ja osallistunut myös Tangomarkkinoiden laulukisaan. Parhaimmillaan hän ylsi Raision karsintoihin. Hänen kauttaan tanssimusiikki ja tangot ovat tulleet minulle tutuiksi jo lapsena.

Musiikkia enemmän minua kiinnosti kuvataide ja olin varma, että minusta tulee kuvataiteilija. Kotikaupungissani Tampereella on Sara Hildénin kuvataidekoulu, joka tarjoaa monipuolista taideopetusta. Pääsin sinne sisään ja innostuin erityisesti maalaamisesta ja keramiikasta.

Koulu oli kuitenkin sekä ala- että yläasteella ykkössijalla. Olin tyttö, joka pettyi itseensä, jos sai kymppiä huonomman numeron todistukseen.

Kun olin ala-asteen viimeisellä luokalla, muutimme Tampereelta Lempäälään. Siellä olin uusi kaupunkilaistyttö, jota ei hyväksyttykään mukaan. En päässyt esimerkiksi koulun kuoroon, vaikka olisin halunnut.

Yksinäisyys ja ulkopuolelle jättäminen satuttivat.

Oma tie

Yläasteella kaikki muuttui onneksi paremmaksi. Musiikinopettajakseni tuli Varpu Salmela, joka sai minut unohtamaan ujouteni ja houkutteli mukaan bändikerhoon. Varpu antoi luovuudelle tilaa ja osasi kannustaa oikealla tavalla.

Kun Tampereella sitten järjestettiin Tangojuniori-karsinnat, päätin lähteä mukaan. En päässyt karsinnoista suoraan jatkoon vaan minut kutsuttiin kisaan videoesityksen perusteella. Äiti oli innoissaan, hän neuvoi minua hymyilemään ja kertomaan tarinaa laulun avulla.

Finaalissa kaikki meni nappiin ja voitin kisan. Vuosi oli 2008.

Lukioaikana keikkailin erilaisten bändikokoonpanojen kanssa. Esiinnyimme monenlaisissa tapahtumissa ja juhlissa. Esitin musiikkia laidasta laitaan ja keikkakokemusta karttui.

Kävin myös koittamassa onneani Idols-kisoissa vuonna 2013.

Viime vuonna päätin lähteä mukaan Tangomarkkinoille ensimmäisen kertaa ja sijoituin toiseksi. Se jätti voittamisen nälkää ja yritin vuoden aikana kehittää taitojani mahdollisimman paljon. Se kannatti.

Varjoa

Yläasteen jälkeen pyrin Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon erityislukioon. Koska yläasteen todistukseni oli hyvä, pääsin myös sisään.

Aluksi koulu meni hyvin. Olin mukana monenlaisessa musiikkitoiminnassa ja myös teatterin puolella. Sain lisäksi ison roolin Parasta aikaa -tv-sarjasta, joka kertoi Heinosen opettajaperheestä. Mukana olivat muun muassa Tiina Lymi ja Kari Hietalahti.

Kuvausten ohella meillä oli monia musiikkiprojekteja, koska koulukavereinani oli ihan huikeita soittajanalkuja. Samaan aikaan opiskelin myös Pirkanmaan musiikkiopiston pop-jazz -linjalla.

Kaikki lähti käsistä vähän varkain. Koulu alkoi mennä huonosti, koska aika ei yksinkertaisesti enää riittänyt. Läksyt jäivät tekemättä, aloin lintsata. En halunnut mennä kouluun, koska en ollut ehtinyt tehdä läksyjä. Teatteri ja musiikki veivät kaiken ajan, ja yöunet jäivät lyhyeksi.

Koulussa poissaoloni tietenkin huomattiin, mutta väärensin lupalappuihin äidin nimikirjoituksen. Ilmaisutaidon lukiossa oli myös totuttu monenlaisiin persoonallisuuksiin, joten he katsoivat jotain asioita sormien läpi.

Samoihin aikoihin aloin kontrolloida syömistäni, vaikka olin pikemminkin hoikka kuin ylipainoinen. Koko elämä alkoi pyöriä syömisen ympärillä, ja lopulta aloin jättää aterioita väliin.

Vanhempani puolestaan alkoivat kiinnittää huomiota huonotuulisuuteeni ja laihtumiseeni. Vähitellen koko vyyhti lähti purkautumaan, ja hakeuduin koulumme psykologin juttusille.

Näin jälkeenpäin ajatellen kyseessä oli loppuun palaminen, joka olisi voinut pahimmassa tapauksessa kehittyä anoreksiaksi. Minulle oli älyttömän tärkeää, että koulussa oli apua tarjolla.

En onneksi joutunut mihinkään letkuihin vaan olin pari viikkoa seurannassa, jonka aikana ruokarytmini saatiin kuntoon.

Jälkeenpäin olen oivaltanut, että itsetuntoni ei ollut silloin kohdallaan. En arvostanut tai kunnioittanut itseäni ja koin aina olevani riittämätön. Paranemiseni lähti käyntiin, kun opin arvostamaan itseäni ja hyväksymään rajani. Sitä harrastusmäärää ja koulua ei vain voinut hallita samaan aikaan.

Uskon tunnistavani nyt merkit, jotka voivat johtaa loppuun palamiseen.

Pääsin lopulta kunnialla ylioppilaaksi, vaikka siihen meni kolmen sijaan neljä vuotta.

Valoa

Viimekesäisen menestyksen jälkeen innostuin tangosta ja lavakulttuurista valtavasti. Haluan tuoda siihen jotain sellaista, että oma ikäpolvenikin innostuu siitä. Jos uutta yleisöä ei tule, lavakulttuuri näivettyy.

Viime vuoden Tangomarkkinoiden jälkeen aloitin yhteistyön Dannyn kanssa. Hän istui silloin tuomaristossa ja antoi kisan jälkeen käyntikorttinsa ja pyysi soittamaan. Danny oli omien sanojensa mukaan vaikuttunut luonnollisuudestani ja näki minussa potentiaalia.

Danny on miellyttävä herrasmies, joka on luvannut auttaa minua rakentamaan uraa ja olla sataprosenttisesti tukenani. Yksi hyvä neuvo häneltä oli patistaa minut autokouluun. Ajoin kortin vasta hiljattain, ja sille on nyt varmasti käyttöä.

Danny on mentorini. Hänestä on tullut minulle läheinen ystävä. Sen enempää en halua kuitenkaan asiasta puhua.

Sydämellä

Tangokisan voitto oli niin iso juttu, että en ensin oikein tajunnut voittaneeni. Vaikka olin ennakkosuosikki, kruunu oli siltikin yllätys.

Myös vanhempani olivat positiivisessa mielessä sokissa heti tulosten selvittyä. Siskoni toimi koko kisan assarinani, ja iso kiitos voitosta kuuluu myös hänelle. Meillä on temperamenttinen perhe, jossa tunteet joskus leiskuvat, mutta olemme hyvin tärkeitä ihmisiä toisillemme.

Tangokuningattaren titteli on taloudellisessa mielessä iso helpotus, vaikka olen tähän saakkakin elättänyt itseni musiikilla. Nyt keikkakalenteri on täynnä puoleksi vuodeksi eteenpäin eikä enää tarvitse miettiä, mistä saa rahat vuokraan.

Tiedän, että titteli antaa vain mahdollisuuden luoda uraa tällä alalla. Loppu on itsestä kiinni, mutta aion onnistua.

Tässä ja nyt

Odotan malttamattomana, että pääsen aloittamaan keikkailun hyvän bändini kanssa. Ensimmäinen keikka on perjantaina Turun Uittamolla.

Haluan palvella tanssikansaa niin, että jokaiselle olisi tarjolla jotain. Keikkaohjelmassa tulee olemaan niin vanhoja rakastettuja tangoja kuin uudempaakin musiikkia. Haluan tuoda musiikkiin uutta energiaa ja nuorekkuutta, mutta en missään nimessä halua uudistaa vanhoja tulkintoja millään rumilla sävyillä. Yritän tehdä muutokset mahdollisimman herttaisesti.

Olen myös iloinen siitä, että kuninkaaksi valittu Marco Lundberg on paitsi hyvin sympaattinen myös kokenut näissä kuviossa. Teemme paljon yhteistyötä ja uskon, että hänen kanssaan se on helppoa.

X