Vielä kerran Linnan juhlat: Tänä vuonna suomalainen mies harppasi valokeilaan koreilemaan

Huippustailaajia, mittatilauspukuja ja somisteita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juhlissa nähtiin kolme presidenttiparia: Eeva ja Martti Ahtisaari, Sauli Niinistö ja Jenni Haukio sekä Tarja Halonen ja Pentti Arajärvi.

Huippustailaajia, mittatilauspukuja ja somisteita.
Teksti: Mirva Saukkola

Kolmen sotaveteraanin esittämä Veteraanin iltahuuto -kappale sai sekä presidentti Sauli Niinistön että rouva Jenni Haukion herkistymään itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Laulussa toivotaan, ettei veljiä koskaan unohdettaisi, vaikka he kohta ovatkin poissa.

”Ei tulla unohtamaan”, lupasi presidentti laulun loputtua.

Viime vuoden tapaan presidenttipari oli huomioinut kutsulistaa laatiessaan erityisesti sotaveteraanit ja lotat. Vaikka rouva Haukion puku äänestettiin illan tyylikkäimmäksi, presidentti itse oli toista mieltä. Illan kaunein puku oli hänen mielestään lottapuku.

”Siitä ei ole epäilystään”, hän totesi kahvitellessaan lottien ja veteraanien seurassa Keltaisessa salissa.

Tyyliniekkojen kavalkadi

Tyylillisesti tämän vuoden juhlat jääneevät aikakirjoihin hetkenä, jona suomalainen mies harppasi hameväen iltapuvun helmojen takaa valokeilaan koreilemaan itse.

Viisikymppisiään loppukesästä stadionkeikalla juhlistanut Jari Sillanpää palkkasi tv:stä tutun huippustailaaja Teri Niitin kehittelemään lisäsärmää jo aiemmin samassa tilaisuudessa käyttämäänsä frakkiin. Kaksikko päätyi lisäämään asuun poronnahkasomisteet, sillä Lappi on karismakurkulle kemiläisten juurien takia tärkeä.

Huomiota herätti myös baritoni Waltteri Torikka kissakuvioisella pikkutakillaan.

”Klassisen musiikin esittäjälle frakki on duunivaate eikä kukaan halua tulla tänne työhaalareissakaan. Siksi halusin jotakin hauskempaa”, hän perusteli.

Arman Alizad puolestaan hankki mittatilauspuvun.

”Yönsininen pukuni on sama malli, jonka Daniel ”James Bond” Craig tilautti Skyfall-elokuvaa varten Tom Fordin muotitalosta. Olen tunnustautunut pikkupojasta asti niin julmetuksi Bond-faniksi, etten voinut vastustaa kiusausta valita juuri samanlaista mittatilauspukua”, yksin juhliin saapunut, ristiretkeilevä seikkailijaräätäli avautuu.

Timanttiset jumalattaret

Maria Guzenina

Maria Guzeninan puvun hankinta jäi viime tippaan.

Daamit eivät jääneet herrojen keikaroinnille kakkoseksi. Tänä vuonna moni on upottanut rutkasti rahaa kotimaiseen uniikkipukuun, sillä suomalainen käsityö ei tunnetusti ole halvimmasta päästä.

Muotitaiteilija Katri Niskanen oli tehnyt kaikkien aikojen suunnittelusavotan. Hänen käsistään Linnaan oli lähetetty peräti 20 pukua kansanedustaja Nasima Razmyarin riikinkukonsinisestä jumalatartoogasta aina Sari Sarkomaan ruusuiseen unelmaan, joka on somistettu rintasyövän vastaista taistelua tukevilla Roosa nauha -ruusukkeilla.

Yhden illan arvokkaimman uniikkitaideteoksen oli lainannut Kokoomuksen suorasuu Susanna Koski, jonka kaulalle A. Tillanderin kultaseppämestari Jouni Salo oli muotoillut kukkean jalokivikorun. Pelkkiä timantteja siinä oli yli 600, ja siniristilipun kunniaksi myös ruiskukan sävyisenä säihkyvä safiiri.

Illan odotetuinta asua kuitenkin kantoi itseoikeutetusti rouva Jenni Haukio. Syklaaminhehkuisen puvun luonnosteli jo rouva Haukion luottosuunnittelijaksi kivunnut Sari Nordström. Puvun juju oli epäsymmetrinen pitsiolkain, joka peitti ihon etiketin mukaisesti kunniamerkkien alta, mutta jätti silti sensuellisti paljastakin pintaa näkyviin.

Aina löytyy myös niitä hulda huolettomia, jotka eivät pukunsa puolesta stressaa. Suomen Leijonan komentajamerkin juuri saanut SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina marssi pari päivää ennen juhlia helsinkiläiseen huippuputiikkiin ja solahti saman tien sovittamaansa ruusuleninkiin. Siinä ohessa hän kertoi kavereille Facebookissa juhla-asun löytyneen. Aviomies Kari Mokon mukaan kuulemma viime tipassa, kuten aina.

Lunta ja jäätä

Matti ja Pia Nykänen

Matti Nykänen viihtyi Pia-vaimon kanssa hyvin juhlissa.

Kaikki kaunottaret eivät ole valinneet asuaan alleviivatakseen omaa upeuttaan. Esimerkiksi mäkikotkien kumppanit kunnioittavat valinnoillaan puolisonsa uraa.

Matti Nykäsen vaimo Pia valitsi jäänsinisenä säihkyvän kokonaisuuden, joka toi mieleen lumiset talvet. Myös Toni Niemisen puoliso Heidi Laitinen esitteli lumikuningatar-lookia valkoisen silkin ja jääkidemäisinä kimaltavien paljettien avulla.

Nykänen oli jo ennakkoon ilmoittanut, että hänellä on varmasti juhlien kaunein vaimo. Myös Toni Niemisen silmistä loisti ihailu, kun hän katseli vaimoaan. Ihan ilman jännitystä ei mäkikotkien ilta silti sujunut, sillä molempia hermostutti tanssilattia.

”Olen ollut ukkomies vasta kolmen kuukauden ajan. Tunnen kuitenkin jo sen verran hyvin vaimoni, etten ala laittamaan hanttiin, jos hän haluaa tanssilattialle”; Nieminen nauroi.

Nieminen ilmoitti myös maistavansa rohkaisuksi pari lasillista boolia, joka jäi Linnassa edellisellä kerralla, vuonna 1992, maistamatta, koska mäkikotka oli alaikäinen.

Mehulinjalla ollut Matti taas oli hakenut apua tanssin ammattilaiselta.

”Treenasimme itsenäisyyspäivän aattona Pian kanssa valssin tanssimista Aira Samulinin johdolla hänen kotonaan. Se oli ihanan lämmin hetki”, mäkikotka hehkutti.

Harjoitukset menivät valitettavasti tällä kertaa hukkaan, sillä Pia venäytti nilkkansa Linnan portaissa.

Naisten tasavalta

Elli Haloo

Elli Haloo eli Elisa Tiilikainen edusti juhlassa nuoria lahjakkuuksia.

Tänä vuonna moni kulttuurin suurmiehen syntymästä on kulunut pyöreitä vuosia ja se näkyi itsenäisyysjuhlissa. Parketilla soivat Olavi Virran tunnetuksi tekemät sävelet, maestron syntymästä tuli kuluneeksi 100 vuotta. Kahvipöydässä taas herkuteltiin Sibelius-ässillä ja -kakulla. Säveltäjän syntymästä on 150 vuotta.

Tämä ilta kuitenkin osoitti, että kulttuurin suurmiesten rinnalle on kiilannut joukko luovia naisia. Nuoret lahjakkuudet olivatkin juhlien seuratuimpia vieraita. Suomen suosituimpiin kuuluvan Haloo Helsinki -bändin solisti Elli eli Elisa Tiilikainen ihastutti mustavalkoisessa tylliunelmassaan.

Kättelyn aikana kehuja isäntäparilta Yöperhonen-uutuusromaanistaan saanut kirjailija Katja Kettu taas ilmensi punk-henkeään kierrätyspuvussaan.

Itsevarmat nuoret naiset eivät kuitenkaan olisi Suomen tavaramerkki, elleivät heidän tietään olisi viitoittaneet vapauden esitaistelijat. Yksi illan ihastuttavimmista leideistä oli Eila Simola. Maatalon emäntä ja entinen rintamalotta on kotikuntansa Vehmaan asukkaille tunnettu leskirouvana, jolla riittää vielä virtaa.

”Täytän tänään 91 vuotta, joten nämä ovat kaikkien aikojen upeimmat syntymäpäiväni”, riemuitsi jo kahden vuosikymmenen ajan kotiseudullaan joogaohjaajana toiminut, liikunnan henkiseen puoleen perehtynyt energiapilleri.

Eila Si mola hämmästeli, miten presidentin kanslia oli löytänyt hänen kaltaisensa metsäkylän tytön osoitteen kutsun lähettämistä varten. Kutsun saaminen sai tunteet pintaan, sillä hän on itse kamppaillut itsenäisyytemme puolesta.

”Työskentelin rintamalla lääkintälottana ensin Syvärin luostarissa ratkaisun vuonna 1944. Jouduimme Neuvostoliiton joukkojen edetessä vetäytymään aina Punkaharjulle asti. Vahvimpana muistikuvana mieleeni ovat jääneet sotilaiden vuolaasti vuotavat avohaavat ja vahva halu pelastaa heidät takaisin elämään.”

X