Yrittäjä Sikke Sumari Annassa: ”Joutuisin riitoihin, jos olisin työntekijän roolissa”
Sikke Sumari on joutunut tekemään töitä kipakan luonteensa kanssa. Anna-lehdessä hän kertoo, että vain lempeydellä saa ihmisten parhaat puolet esiin.
Yrittäjä Sikke Sumari, 66, pyörittää Virossa, Muhun saarella NamiNamaste-majataloa kesäisin. Talvisin hän muun muassa kirjottaa keittokirjoja.
Tuoreessa Anna-lehdessä hän kertoo, kuinka hankki lainan ja ryhtyi yksin majoitusyrittäjäksi viisikymppisenä. Moni tuttava ihmetteli hänen rohkeuttaan, mutta yrittäjäperheessä varttuneesta Sikestä riskin ottaminen oli luontevaa.
”Pelkään, että joutuisin riitoihin, jos olisin työntekijän roolissa. Joskus alaiseni pyörittelevät silmiään, kun asettelen aamiaispöydässä kukkamaljakkoa eri asentoon tai siirrän serviettipinoa muutaman millin. He ihmettelevät, että onko se nyt ihan noin tarkkaa. Kyllä se on. Minulle on tärkeää, että NamiNamastessa näkyy kädenjälkeni”, Sikke sanoo Annan haastattelussa.
Sikke ei enää hermostu niin herkästi
Sikke tunnustaa, että nopean ja temperamenttisen luonteensa kanssa hän on joutunut tekemään töitä.
”Enää en hermostu niin herkästi, jos asiat eivät suju haluamallani tavalla”, hän sanoo.
Sikke kertoo, että on joutunut oppimaan, ettei kaikki toimi samalla tavalla kuin hän.
”Minulla oli ennen paha tapa töksäytellä ja tiuskaista työntekijöilleni. Kokemuksen kautta opin, ettei niin voi tehdä. Esimiehen on oltava hirveän hellävarainen siinä, miten puhuttelee toista. Vain lempeydellä saa ihmisistä innostettua heidän parhaat puolensa esiin.”
Omat rajat tiedossa
Majatalon pyörittäminen on työlästä. Aamiaissämpylöiden lisäksi Sikke leipoo jälkiruoat ja hoitaa kaikki hallinnolliset työt. Työ on elämäntapa. Hän kertoo, ettei elä viikonloppuja tai lomia varten. Omat rajat hän kuitenkin tuntee.
”En halua rasittaa itseäni siihen kuntoon, etten tykkäisi enää työstäni. Olen oppinut vanhemmalla iällä delegoimaan. Minulla on töissä muun muassa kokki ja kaksi ihmistä, jotka pitävät huolta puutarhasta”, Sikke kertoo.
.