Alexander-prinssi hurmasi hovin

Carl Philipin ja Sofian esikoinen prinssi Alexander syntyi reilu viikko ennen Ruotsin kuninkaan 70-vuotispäivää – melkein kuin synttärilahjaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Prinsessa Sofia ja prinssi Carl Philip saivat esikoisensa Alexander Erik Hubertus Bertilin 19. huhtikuuta.

Carl Philipin ja Sofian esikoinen prinssi Alexander syntyi reilu viikko ennen Ruotsin kuninkaan 70-vuotispäivää – melkein kuin synttärilahjaksi.
Teksti:
Elina Koivunen

Terve ja hyvinvoiva esikoispoika.

Sellainen syntyi Ruotsin prinssi Carl Philipille, 36, ja prinsessa Sofialle, 31, tiistaina, 19. huhtikuuta.

Tulokas oli kolmas pikku prinssi Ruotsin kuningashuoneeseen vajaan vuoden sisällä. Kruununprinsessa Victoria synnytti prinssi Oscarin seitsemän viikkoa aiemmin, ja prinsessa Madeleinen Nicolas-vauva syntyi viime kesäkuussa.

Ruotsin hovin parin sukupolven mittainen tyttövaltaisuus onkin nyt tasoittunut.

Ero poikien hyväksi on silti vielä pieni, sillä nuorimpaan sukupolveen kuuluvat myös perintöprinsessa Estelle, 4, ja prinsessa Leonore, 2.

Joka tapauksessa pikku prinssi on kuningas Kaarle XVI Kustaan ensimmäinen pojanpoika.

Ehkä kuningas jopa sai yhden 70-vuotislahjoistaan kymmenen päivää etuajassa. Kaarle XVI Kustaan merkkipäiväähän juhlitaan vapunaattona, 30. huhtikuuta.

Ainakin kuningas esiintyi syntymäuutisen jälkeen erityisen hyväntuulisena, suorastaan leppoisana.

Kaarle Kustaa intoutui jopa leikinlaskuun.

”Haikara on ahkeroinut Bernadottejen suvussa”, hän vitsaili vauvan syntymän jälkeen pidetyssä hallituksen ja kuninkaan neuvonpidossa, jossa lapsen nimi julkistettiin.

Carl Philipin ja Sofian esikoisesta tulee prinssi Alexander Erik Hubertus Bertil, Södermanlandin herttua. Kutsumanimi on Alexander.

Onnellinen prinssi

Prinssi Alexander syntyi kello 18.25 Danderydin sairaalassa.

Prinssi Carl Philip piti sairaalassa tiedotustilaisuuden kolme tuntia myöhemmin.

Vapautuneen ja onnellisen oloinen prinssi muun muassa kujeili toimittajille panttaamalla tietoa lapsen sukupuolesta mahdollisimman pitkään.

Hän oli ollut mukana synnytyksessä, joka oli sujunut hyvin.

Vauva painoi 3 595 grammaa ja oli 49 senttiä pitkä. Carl Philip kuvaili poikaansa hyväksi sekoitukseksi kummankin vanhemman piirteitä. Hän kertoi myös, että vauvalla on tumma tukka.

Perinteinen yllätys

Myös isoisä, Kaarle Kustaa, kävi tapaamassa vauvaa sairaalassa ja viipyi pojanpoikansa luona yli tunnin.

Kuningatar Silvia ei päässyt mukaan, sillä hän oli Yhdysvalloissa. Se, että Silvia oli synnytyksen hetkellä työmatkalla, todistaa, että ajankohtaa ei etukäteen osattu arvata. Silvialle lapsenlapset ovat äärettömän rakkaita.

New Yorkissa haastateltu Silvia myönsikin, että hän olisi matkustanut kotiin, jos olisi tiennyt vauvan syntyvän juuri sinä päivänä.

Myös Carl Philip syntyi aikoinaan yllättäen ennen laskettua aikaa. Kaarle Kustaa oli tuolloin sukulaisvierailulla silloisessa Länsi-Saksassa eikä ehtinyt mukaan, kun hänen ainoa poikansa syntyi. Laskettu aika olisi ollut kesäkuussa, mutta Carl Philip syntyi jo 13. toukokuuta.

Kuninkaallinen Alexander

Kuninkaallisten lasten etunimivalinnoista syntyy aina keskustelua ja niin tälläkin kertaa. Alexander-nimeä pidettiin yllätyksellisenä. Itse nimi tunnustettiin kauniiksi ja sopivaksi, mutta Sofialta ja Carl Philipiltä oli odotettu rohkeampaa valintaa.

Alexander, suomalaisittain Aleksanteri, on perinteinen kuninkaallisten nimi aina Aleksanteri Suuresta saakka.

Jälkimmäiset nimet olivat ennakoituja, erityisesti Erik ja Bertil.

Hubertus on Ruotsissa erittäin harvinainen, mutta se on kuninkaan neljäs etunimi.

Kaarle Kustaa on saanut sen enonsa, toisessa maailmansodassa kaatuneen Saksi-Coburg-Gothan prinssi Hubertuksen muistoksi. Prinssi Hubertuksella ja kuninkaan edesmenneellä äidillä, prinsessa Sibyllalla, oli vain pieni ikäero, ja nämä olivat lapsina läheisiä.

Erik-nimi, suomeksi Eerik, on komeista komein ruotsalainen kuninkaiden nimi, joskin viimeisin Eerik-kuningas eli 1500-luvulla. Erik onkin ennen muuta Sofian isän etunimi.

Expressen-lehden kuninkaallisasiantuntija Johan T. Lindwall jopa innostui kommentoimaan, miten Sofialle tarjoutui tilaisuus liittää rakas isänsä ikiajoiksi kuninkaallisten historiaan – ja hän myös teki sen.

Prinssi Bertil ei unohdu

Prinssi Alexanderin neljäs etunimi Bertil tulee Carl Philipin isosedältä, prinssi Bertililtä. Bertil on myös Carl Philipin neljäs etunimi.

Vuonna 1997 kuolleella Bertilillä ei ollut omia jälkeläisiä, ja hän testamenttasi Tukholman Djurgårdenissa sijaitsevan talonsa, Villa Solbackenin, kummipojalleen Carl Philipille.

Bertilin leski, prinsessa Lilian, toki asui siinä elämänsä loppuun asti. Lilianin kuoltua vuonna 2013 taloa alettiin hiljalleen kunnostaa Carl Philipiä varten, ja remontti on vielä kesken.

Tällä hetkellä prinssiperhe asuu tilapäisesti Drottningholmin linnassa.

Södermanlandin maakunnalla, jonka herttuaksi prinssi Alexander nimettiin, on silläkin erityinen merkitys prinssiperheelle.

Heidän vapaa-ajan asuntonsa Ökenäs sijaitsee Södermanlandissa.

Carl Philip ja Sofia ovat kuvailleet Ökenäsiä henkireiäkseen.

He tapailivat siellä salaa suhteensa alkuvaiheessa. Lisäksi he kihlautuivat siellä.

Sattumalta myös Ökenäsiin liittyy nimi Bertil. Carl Philip on saanut maapaikan perintölahjoituksena tavalliselta kansalaiselta nimeltä Bertil Jonsén. Prinssi teki tähän vaikutuksen palvellessaan laivastossa.

Ylpeät isovanhemmat

Prinsessa Sofian vanhemmille Marie ja Erik Hellqvistille prinssi Alexander on ensimmäinen lapsenlapsi.

Vauvalla on myös isomummi, Sofian isoäiti Britt Rotman.

Jotakin ihka uutta saivat myös Kaarle Kustaa ja Silvia – ainakin kielen tasolla.

Prinssi Alexander on heidän viides lapsenlapsensa, mutta ensimmäinen ”pojanlapsi”.

Ruotsin kielessä nimittäin tehdään selvä ero äidinpuoleisten ja isänpuoleisten isovanhempien välillä.

Myös Victoriasta tuli ensi kertaa ”faster” – isänpuoleinen täti. Sama pätee tietysti Madeleinen kohdalla. Kumpikin on ollut tähän saakka vain moster – siis äidin sisko.

Kuin kaksoset

Prinssi Alexander on tällä hetkellä perimyslistalla viidentenä, mutta omassa sukupolvessaan hän on numero kolme. Hänen edellään ovat vain Victorian lapset Estelle ja Oscar.

Jos Victoria synnyttää lisää lapsia, nämä toki kiilaavat edelle.

Estellen sukupolvi astuu valtaistuimelle vuosikymmenien päästä. Kukaan ei tiedä, millainen maailma silloin on ja miten monarkia on sitä ennen muuttunut.

Ei ole mahdotonta, että jonakin päivänä osa kuninkaallisiksi syntyneistä kerta kaikkiaan kieltäytyy paikastaan perimyslistalla. Asemaanhan liittyy monia rajoituksia, josko huomattavia etujakin.

Kiinnostavaa on myös prinssi Alexanderin ja prinssi Oscarin pienenpieni ikäero. Koska he ovat samaa sukupuolta, heistä voi tulla läheisiä ystäviä, kuin kaksospari.

Jos näin käy, Carl Philipin ja Sofian perhe liimautuu aiempaa tiukemmin kruununprinsessan perheeseen.

Todellinen prinsessa

Alexanderin syntymä vahvisti prinsessa Sofian asemaa roimasti.

Sofiahan on aavistuksen kiistanalainen kuninkaalliseksi miniäksi. Hänenlaistaan naista olisi tuskin vielä viisitoista vuotta sitten naitu mihinkään kuninkaalliseen perheeseen.

Sofia Hellqvististä tuli Ruotsissa B-sarjan julkkis jo vuonna 2005, kun hän oli mukana tositelevisiosarjassa Paradise Hotel – tai ”dokusaippuassa”, kuten Ruotsissa sanotaan.

Hänen ja Carl Philipin seurustelu tuli julki tammikuussa 2010. Puolitoista vuotta myöhemmin he asuivat jo yhdessä, ja kihlaus julkistettiin kesällä 2014.

Häitä juhlittiin 13. kesäkuuta 2015, jolloin Sofiasta tuli prinsessa Sofia.

Kuitenkin vasta prinssi Alexander on se, joka on toden teolla tehnyt Sofiasta kuninkaallisen.

Tapahtui tulevaisuudessa mitä tahansa, Sofia on synnyttänyt maailmaan Bernadotten, jolla on tärkeä paikka kuninkaallisessa sukupuussa.

X