Kaarle Kustaa ja Silvia: Melkein kuin omat kruunupäät

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaasta ja kuningatar Silviasta on sukeutunut suomalaisille likipitäen omia kuninkaallisia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onnelliset isovanhemmat koko klaaninsa ympäröiminä viime kesänä Sollidenin linnassa.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaasta ja kuningatar Silviasta on sukeutunut suomalaisille likipitäen omia kuninkaallisia.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Ruotsin Kaarle Kustaa ja Silvia ovat suomalaisille ehdottomasti läheisimpiä. Kesäkuussa 41. hääpäiväänsä viettävä pari on vieraillut maassamme lukuisia kertoja niin virallisissa kuin epämuodollisemmissakin puitteissa. Viimeksi heidät nähtiin 1.6.2017 Helsingissä juhlistamassa Suomen 100-vuotisjuhlia.

He vierailivat Suomessa myös maaliskuussa, kun urheilun ystävänä tunnettu kuningas saapui seuraamaan Lahden MM-hiihtoja. Matka tosin jäi murheellisena monarkin mieleen, sillä hän sai Lahteen suruviestin lapsuudenystävänsä, ravintoloitsija Carl Adam ”Noppe” Lewenhauptin kuolemasta.

Myös presidenttiparimme on tuttu Silvialle ja Kaarle Kustaalle: 9. toukokuuta Sauli Niinistö sai kunnian saattaa kuningatar Silvian päivällispöytään Norjan hallitsijaparin yhteisessä 80-vuotissyntymäpäiväjuhlassa.

Kekkonen oppi-isänä

Suomalaiset ovat uskollisina naapureina myötäeläneet Kaarle Kustaan, 71, elämän suruissa ja iloissa. Molempia on riittänyt.

Kaarle Kustaa menetti isänsä, perintöprinssi Kustaa Aadolfin jo lapsena, kun tämä menehtyi traagisessa lento-onnettomuudessa vuonna 1947. Kuninkaan sisar, prinsessa Birgitta kertoi elokuussa Expressen-lehdessä, että murtunut Sibylla-äiti pyrki suojelemaan pikkuprinssiä salaamalla isän kuoleman tältä kouluikään asti. Ei ihme, että nuori prinssi etsi pitkään miehen mallia.

Yhden vaihtoehdon hänelle antoi Suomen karismaattinen presidentti Urho Kekkonen, joka tutustutti nuorukaisen eräelämään. Esimerkiksi vuonna 1970 prinssi saapui pilkkimään Lappiin kokeneen valtiomiehen seurana.

Neljä vuotta myöhemmin Kaarle Kustaa matkasi Suomeen valtiovierailulle kuninkaana. Hän oli perinyt kruunun edellisenä vuonna vain 27-vuotiaana, kun hänen isoisänsä Kustaa VI Aadolf oli menehtynyt. Kylmän sodan sävyttämässä maailmanpoliittisessa tilanteessa Kekkosen suhteet Kremliin tekivät nuoreen hallitsijaan lähtemättömän vaikutuksen.

”Opin häneltä paljon ja hänestä säteili turvallisuudentunnetta. Hän vieraili perheemme eri tilaisuuksissa Ruotsissa – olivatpa ne sitten iloisia ja surullisia. Emme puhuneet hänestä presidenttinä vaan setä Kekkosena”, kuningas kertoi haastattelussa, jonka hän toukokuussa antoi SVT:n suomenkieliselle toimitukselle.

Kaikkia nuoren suojattinsa onnenhetkiä karski presidentti ei kuitenkaan voinut jakaa. Päiväkirjamerkintöjensä mukaan Kekkosen vatsatauti esti juhlimisen, kun Kaarle Kustaa ja Silvia vihittiin, joten presidentti joutui palamaan heikkokuntoisena kotiin heti seuraavana päivänä.

Kaarle Kustaa ja Silvia saavat iloa lapsenlapsista

Estelle, Oscar ja Alexandre tuovat kaikki iloa seitsemänkymppisen kuninkaan elämään.

Viime vuodet kuningaspari on paistatellut perheonnessa. Jokainen jälkeläisistä, kruununprinsessa Victoria, 39, prinssi Carl Philip, 38, ja prinsessa Madeleine, 34, on löytänyt rinnalleen puolison.

Lapsenlapsiakin on syntynyt aikamoinen katras: Estelle, 5, ja Leonore, 3, sekä yksivuotiaat pikkuprinssit Nicolas, Oscar ja Alexander. Syksyllä viisikko täydentyy uudella vauvalla, sillä prinssi Carl Philipin Sofia-vaimo on raskaana.

Kuningasparia isovanhemmuus pukee.

”Äitini tapasi sanoa, että lapsenlapset ovat elämän jälkiruoka”, tyytyväinen Silvia-mummi kommentoi jo helmikuussa 2015 Helsingin Sanomille Suomessa vieraillessaan.

Myös avio-onni näyttää taas kukoistavan. Silvia lienee antanut miehelleen anteeksi tämä hummailut ja syrjähypyt, jotka ruotsalaisen journalistikolmikon kirjoittama Det Motvillige Monarken -kohukirja paljasti vuonna 2010.

Jäätävä Silvia karttoi aviomiestään paljastusten jälkeen jonkin aikaa. Viime vuonna ongelmat oli kuitenkin jo ohitettu, sillä hääpäiväjuhlallisuuksien aikaan Silvian puheesta kuul- si jälleen kiintymys miestään kohtaan.

”Muistathan tämän sokerimassaruusun? Se koristi kakkua hääaamiaisellamme. Yksi linnan työntekijöistä laittoi sen syrjään ja istututti hopeavarteen 25-vuotishääpäivälahjaksemme”, kuningatar jutusteli hymyillen miehelleen SVT:n dokumentissa Ruotsin kuningasperheen vuosi 2016, jossa hän esitteli katsojille näyttelyä kuningashuoneen hääpuvuista.

”Totta kai muistan – miten voisinkaan unohtaa?” kuningas vastasi rakastavasti vaimolleen.

Huoli terveydestä

Silvian on kerrottu kaipaavan Lontoossa asuvan prinsessa Madeleinen lapsia Leonoraa ja Nicolasta.

Kypsä ikä on tuonut mukanaan seesteisyyttä mutta myös uusia murheita. Suurin niistä on terveys.

Varsinkin Silvian vointi on aiheuttanut huolta. Jouluna hän pelästytti koko Ruotsin joutumalla sairaalaan hui- mauksen takia. Lääkärit lähettivät kuningattaren heti tutkimuksen jälkeen kotiin, mutta huoli Silvian voinnista oli jo kylvetty kansan mieliin. 73-vuotias kuningatar ei enää ole tyttönen – mitä jos hänen terveytensä ei kestäkään vaativia edustustehtäviä ja loputonta reissaamista maasta toiseen?

Aiemmin kuningatar säikähdytti alaisensa haluamattaan vuonna 2010. Muutenkin vaativan vuoden – mahtuivathan siihen niin prinsessa Victorian häät, Madeleinen purkautunut kihlaus kuin räikeä paljastuskirja kuninkaan hummailuvuosista – viimeisteli Svensk Damtidningin nettisivustoilla bloggaavan Aftonbladetin toimittajan Jenny Alexanderssonin liikkeelle pistämä huhu. Tämä väitti kuningattaren sairastuneen Alzheimerin tautiin ja tämän terveydentilan heikentyneen nopeasti.

Bloggaajan harkitsemattomat heitot satuttivat kuningatarta. Silvian menetettyä oman äitinsä Alice Sommerlathin Alzheimerille hän on omistanut paljon aikaansa muistisairauksista kärsivien potilaiden hoidon kohentamiseen. Silviahemmet-säätiö ohjaa varoja niin hoitohenkilöstön kouluttamiseen kuin uusien asumisratkaisujen toteuttamiseen muistisairaille.

”Hämmennyin ja järkytyin blogikirjoituksesta. Mihin hän oikein sillä tähtäsi?” Silvia ihmetteli Aftonbladet-lehdelle jupakan vielä kuohuessa myrskyn silmässä.

Huhumylly valtikasta

Kaarle Kustaa ja Silvia ikääntyvät ja keskustelu kruunusta luopumisesta kiihtyy. Moni ruotsalainen on sitä mieltä, että Kaarle Kustaan pitäisi seurata Espanjan Juan Carlosin ja Hollannin Beatrixin esimerkkiä ja väistyä jälkipolven edestä eläkepäiville.

Toivetta siivittää kruununprinsessa Victorian huima kansansuosio. Eri lehtien, kuten Dagens Nyheterin tekemien kyselyiden mukaan vastuullinen ja maanläheinen prinsessa on Ruotsin suosituin kuninkaallinen. Kansalaiset haluaisivat hänen nousevan valtaistuimelle mahdollisimman pikaisesti.

Kuumimmillaan aprikointi valtikanvaihdosta kiehui kaksi vuotta sitten.

”Tunnen voivani hyvin ja pystyväni hoitamaan tehtäväni. Ei ole ruotsalaisten perinteiden tapaista, että hallitsija luopuisi velvollisuuksistaan ilman sen painavampaa syytä”, kuningas ilmoitti Expressen-lehdelle.

”Sitä paitsi kruununprinsessalle pitää suoda aikaa keskittyä perheeseen ja äitiyteen”, Silvia peesasi.

Vaikka kuninkaan halu vaalia velvoitteitaan on vahva, on kruunusta luopuminen jossakin vaiheessa vääjäämättömästi edessä. Victoriasta Ruotsi saa hyvin erilaisen hallitsijan kuin isästään.

Kaarle Kustaa kuuluu siihen sukupolveen, joka on laittanut aina valtiolliset velvoitteet yksityiselämän edelle, mutta Victorian äidinrakkautta Estelleen ja Oscariin ei ohita mikään. Kuningas on innokas jahtimies, mutta tytär omistautuu Itämeren suojeluun ja muihin ekologisiin hankkeisiin.

Siitä huolimatta Victoria on isänsä tytär.

”Olet esikuvani − rauhallisuuden, rakkauden ja turvallisuuden lähde. Hienoimpia lapsuudenmuistojani ovat kesät Öölannissa, jolloin kävimme yhdessä veneellä kokemassa verkot”, Victoria muisteli vuosi sitten puheessaan isänsä 70-vuotisjuhlilla.

On siis odotettavissa, että Kaarle Kustaan perintö hallitsijana tulee kantamaan vielä pitkään ja samoin Ruotsin kuningashuoneen kiintymys tasavaltalaiseen naapuriinsa Suomeen.

Lue myös:

Kaarle Kustaan ja Silvian pitkä liitto: rakkauttan ja anteeksiantoa

Silvian ja Kaarle Kustaan 21 tapaa pitää avioliitto koossa

X