Kreivi Lindgren oli aikansa rattopoika ja naisten naurattaja: ”Jouduin kierteeseen, jota kutsutaan erotiikaksi – elin prostituoituna lähes 15 vuotta”

Pertti Ylermi Lindgren tunnettiin 1960–70-luvuilla kreivi Lindgreninä, joka hurmasi ja huijasi naisia kautta maan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kreivi Lindgren tutkii kihlasormuksia kultasepänliikkeessä 13. huhtikuuta 1967, joka oli hänen 31-vuotispäivänsä.

Pertti Ylermi Lindgren tunnettiin 1960–70-luvuilla kreivi Lindgreninä, joka hurmasi ja huijasi naisia kautta maan.
(Päivitetty: )
Teksti: Riikka Forsström

Hääväki odotti kirkon penkeissä, ja morsian, Anemone, valmistautui astelemaan alttarille. Kaikki oli valmiina suurta rakkauden juhlaa varten.

Vähän ennen H-hetkeä sulhanen ilmoitti vihkipapille, että hän piipahtaisi vielä hetkiseksi ulkona haukkaamassa happea.

Sen koommin häntä ei nähty.

Pakoon pötkiminen oli taito, jonka vähän yli parikymppinen Pertti Ylermi Lindgren osasi. Parantumattoman naistennaurattajan värikkään elämän taipaleelle oli jälleen jäänyt yksi petetty ja hylätty nainen.

1960-luvulla Lindgren julkaisi Jallu-lehdessä muistelmansa, joiden mehukkain paljastus oli, että hän oli ehtinyt olla kihloissa peräti 76 kertaa.

Lemmenluritusten ja kihlajaismaljojen kilistelyn lomassa huijari tyhjensi hyväuskoisten naisten pankkitilit ja vei heiltä perintökorut.

Vankilassa tämä liukasliikkeinen Casanova istui yli kolme ja puoli vuotta tuomittuna rahahuijauksista ja rikotuista avioliittolupauksista.

Mikä ajoi Lindgrenin sylistä syliin ja vaihtamaan kihloja lähes 80 naisen kanssa?

Naisten pettämä

Pertti Ylermi Lindgren syntyi huhtikuun 13. päivänä vuonna 1936 köyhään turkulaisperheeseen. Hänen syntymästään tulee ensi keskiviikkona 80 vuotta.

Lapsuudesta asti hänen elämässään sattui ja tapahtui paljon ikäviä asioita, jotka varmasti muokkasivat hänen persoonaansa.

Kun hänen isänsä kaatui sodassa, Pertti ja hänen pikkuveljensä Jorma lähetettiin sotalapsiksi Ruotsiin. Uudessa kodissa, mahtavassa Tegalundin kartanossa, Pertti oppi ruotsin kielen ja omaksui herraskaiset tavat.

Suomeen palattuaan hänet sijoitettiin sosiaaliviranomaisten ehdotuksesta lähellä Pietarsaarta sijainneeseen Östensön koulukotiin. Siellä hän joutui muita pienikokoisempana poikaporukan ja sadististen opettajien kiusanteon maalitauluksi.

Hän pakeni koulukodista ja muutti takaisin Ruotsiin. Hän oli töissä vaatetustehtaassa, ja siellä hän aloitti uransa naismaailmassa.

Hänen elämänsä ensimmäinen nainen oli hieman vanhempi Lilian, joka kuitenkin petti hänet. Saman hän koki peräjälkeen usean naisen kanssa.

Näin tapahtui myös naisen nimeltä Raija kanssa.

Lindgrenin sisällä oli alkanut kiehua valtava viha. Hän oli rakastunut Raijaan koko nuoren sydämensä palavalla hehkulla, ja petollinen nainen oli särkenyt hänen sydämensä.

Aivoissa takoi yksi ajatus, joka muodostui pian koko elämää hallitsevaksi pakkomielteeksi: halu kostaa Raijalle ja koko naissukukunnalle.

Olisiko tässä selitys Lindgrenin käytökselle naismaailmassa?

Suloista myrkkyä

Pertti Ylermi Lindgren nousi julkisuuteen kovalla kohulla 1960-luvulla Ruben Oskar Auervaaran, Suomen kaikkien aikojen legendaarisimman naistennaurattajan, manttelinperijänä.

Edeltäjänsä tavoin Lindgren oli valheiden ja roolileikkien mestari. Hän oli aina puhdas, sliipattu ja hyvin pukeutunut, ja lisäksi hauska, sosiaalinen ja kielitaitoinen.

Niinpä hän meni täydestä esiintyessään Tony Peter Axel Alexander Oscar af Oxenstiernana, lentokapteenina. Lentokapteenin virkapuvun hän varasti lentokentältä.

Italialaisena Benjamin Torrinina Lindgren huijasi rovaniemeläiseltä psykologina työskennelleeltä naiselta lähes puoli miljoonaa markkaa.

Hän esiintyi myös valepappina, Tage Melininä, ja julisti Jumalan sanaa Turun tuomiokirkossa.

Lindgren puhui ja pussasi naiset pyörryksiin. Tavallisten suomalaisten ei puhu eikä pussaa -miesten joukosta Lindgren erottuikin edukseen kuin paratiisilintu varisparvesta.

Omien sanojensa mukaan hän oli myös erittäin taitava rakastaja.

Hymy-lehden haastattelussa maaliskuussa 1968 Lindgren kuvaili, miten naisia tulisi käsitellä:

”Nainen on herkkä kuin herkin kello. Sitä täytyy tarkastaa ja rasvata säännöllisesti.”

Lindgren lumosi ja tuhosi, mutta naiset vapisivat kiihkosta. Vaikka Lindgren jätti jälkeensä pitkän jonon särkyneitä sydämiä, hän toi myös huumaavaa onnea laiminlyötyjen naisten elämään.

Samettisilmäisen hurmurin huulilta pulppuillut romanttinen liehittely puri varsinkin yksinäisiin, keski-ikäisiin naisiin, joille kukaan mies ei ollut lausunut yhtäkään kaunista sanaa ehkä vuosikausiin.

Vielä senkin jälkeen, kun kaikki oli paljastunut petokseksi, moni nainen oli valmis antamaan petkuttajalleen kaiken anteeksi ja ottamaan tämän avosylin takaisin.

Lindgren oli varsinkin Hymy-lehdessä kestojulkkis. Myöhemmin hän tunnusti, että 76 kihlausta oli ollut lehden toimituksen keksimä mainostemppu.

Kihlausten todellinen määrä jää ehkä ikuiseksi salaisuudeksi.

Käärmeen lumo

Kreivin seikkailuista naismaailmassa lukee kuin tragikoomista veijaritarinaa – mutta todellisuudessa auervaara-ilmiössä on synkkä ja tuhoisa puoli.

Naistennaurattajien viehätysvoimaa onkin kuvailtu käärmeen lumoksi. Eräs Ruben Oskar Auervaaran uhreiksi joutunut sairaanhoitaja teki itsemurhan tajuttuaan tulleensa huijatuksi.

Vantaan psykiatrisen vankisairaalan ylilääkärin Alo Jüriloon mukaan Lindgrenin ja muiden ”auervaarojen” outo käyttäytyminen selittyy psykopatian käsitteen kautta.

Psykopaattisilla henkilöillä kyky hurmata ja manipuloida on joskus niin pitkälle kehittyneitä, että toinen ihminen saadaan talutusnuoraan jo lyhyessä kontaktissa.

”Osa hyvin hurmaavista ja manipulatiivisista henkilöistä kykenee myös pidättäytymään avoimen rikollisesta toiminnasta ja menestymään hyvin politiikassa ja liike-elämässä.”

Jüriloo korostaa, että hurmaavuus ei ole sukupuoleen sidottu ominaisuus.

”Esimerkiksi venäläistä vakoojaa Anna Chapmania on kuvattu henkilöksi joka otti heti tilan haltuun ja asettui huomion keskipisteeseen, kun hän saapui paikalle.”

Jüriloon mukaan auervaara-hahmojen motiivit liittyvät valtaan, rahaan, seksiin, mutta ehkä myös peli sinänsä kiehtoo ja stimuloi.

”Jos on syntyessään saanut kyvyn hurmata, niin kuinka suuri on houkutus käyttää sitä?” Jüriloo pohtii.

Amerikkalainen psykologian professori Robert D. Hare on kuvaillut psykopaatteja itsekeskeisiksi ja tunnekylmiksi narsisteiksi sekä lipeviksi valehtelijoiksi.

He ”käyttävät hyödykseen nimenomaan ihmisiä, jotka ovat fyysisesti tai psyykkisesti heikkoja, tai niitä, joiden mielestä on pakko pysyä suhteessa riippumatta suhteen aiheuttamasta tuskasta.”

Syyllisyys ei psykopaatteja paina, eivätkä he pohdi tekojensa seurauksia. Psykopaatille oma minä on koko maailma ja muut ihmiset ovat pelkästään omien itsekkäiden pyyteiden tyydytyksen välineitä.

Katsoessaan peiliin Lindgren olisi varmasti tunnistanut psykiatrien kuvauksista oman kuvansa.

Vähitellen hän tajusi sairautensa itsekin ja päätti aloittaa uuden elämän.

Kreivi Lindgren oli kuin prostituoitu

Päästäkseen eroon menneisyydestään Lindgren vaihtoi etunimensä Peteriksi ja muutti vuonna 1976 Tukholmaan. Lindgren kouluttautui lähihoitajaksi, ja seitsemän vuotta kului dementiapotilaita hoivatessa. Iltaisin hän kiersi tanssilavoja suosittuna iskelmälaulajana.

Lindgren kuoli sydäninfarktiin vuoden 2015 alkupuolella.

Pohjolan shemeikan värikäs elämä innoitti Peter von Baghia tekemään kreivin seikkailuista vuonna 1971 valmistuneen elokuvan Kreivi.

Lindgren esitti elokuvassa itseään pilke silmäkulmassa – hän osasi nauraa paitsi puijaamilleen naisille, ennen kaikkea itselleen.

Ruotsista ”kreiveilyn” taakseen jättänyt mies löysi myös naisen, joka kykeni viimein kesyttämään naistenmiehen. Avovaimo Susanne pysyi Lindgrenin rinnalla 30 vuotta.

Lindgren on sanonut, että hänen ja Susannen välillä kemiat pelasivat saumattomasti, eikä pettäminen tullut mieleenkään.

Auervaara voi siis toipua.

Lindgren tunnusti vanhemmiten katuvansa aidosti nuoruutensa rattopoikavuosia ja sitä, että oli iskenyt monen syyttömän naisen sydämeen ikuisen trauman leikitellessään näiden tunteilla. Omaelämäkertansa alussa hän kirjoittaa:

”En voisi kehottaa ketään kulkemaan jälkiäni, niin paljon tempaukseni ovat maksaneet yksinäisyyttä, tuskaa, kyyneleitä ja unettomia öitä! Kun petkuttamisvietti voitti terveen järjen, se muuttuu sairaudeksi ja silloin ollaan lähellä skitsofreniaa…”

Kreivi muistuttaa kirjassaan olevansa kaikkien valeasujensa ja roolihahmojensa alla vain tavallinen ihminen.

”Jouduin kierteeseen, jota kutsutaan erotiikaksi, ja jossa elin prostituoituna lähes 15 vuotta.”

Lähteet: Pertti Ylermi Lindgren: Kreivi – Tasavallan Casanova (1992), Anne Lampinen: Naistenmiehiä Casanovasta Rosvo Roopeen (2007), Robert D. Hare: Ilman omaatuntoa (2004, alkuperäisteos julkaistu 1999)

Lue myös: Thaimaan kalliit naimakaupat – Näin suomalaismiehet rakennuttivat taloja – ja tulivat puolisoidensa huijaamiksi

Isä ja aviomies

Hurmurina ja naistenmiehenä esiintynyt kreivi Lindgren oli myös aviomies ja isä. 1960-luvulla hän oli naimisissa Gull-Britt Selinin kanssa, ja perheessä oli kaksi lasta Ira ja Cay. Kreivi ei halunnut piilotella perhettään, sillä perhe esiintyi yhdessä lehtijutuissa- ja kuvissa.

Siksi on mielenkiintoista, että muistelmissaan kreivi ei kirjoita mitään vaimoistaan tai lapsistaan.

Muutettuaan Ruotsiin, kreivi eli yhdessä Susanne-nimisen naisen kanssa. Aivan varmaa tietoa ei ole siitä, oliko pariskunta naimisissa vai elivätkö he avoliitossa.

X