Ralf Gothóni nuoresta vaimostaan: ”Tässä iässä ei ole aikaa hukattavaksi”

Seitsemän vuotta sitten Ralf Gothóni sai oppilaakseen egyptiläisen Suzan Saberin. Nyt he ovat aviopari. Yhteinen onni löytyi monen mutkan kautta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ralf Gothonilla ja Suzan Saberilla ei ole vielä ollut yhtään kriisiä. ”Kokemukseni mukaan kriisit tulevat 7. ja 13. avioliittovuonna, joten tässä vielä odotellaan”, Ralf virnistää.

Seitsemän vuotta sitten Ralf Gothóni sai oppilaakseen egyptiläisen Suzan Saberin. Nyt he ovat aviopari. Yhteinen onni löytyi monen mutkan kautta.
(Päivitetty: )
Teksti: Päivi Arvonen

Kairon oopperatalon marmorilaatat kimaltavat auringossa. Ralf Gothóni, 70, ja Suzan Saber, 32, kävelevät käsi kädessä holvikaarien koristamaa käytävää. Ralfilla on takanaan harjoitukset nuorten egyptiläismuusikkojen kanssa. Pariskunta tökkii ja kiusoittelee toisiaan naurunpyrskähdysten saattelemana.

”Suzanin nenästä pitää saada hyvä kuva. Olen erityisen ihastunut hänen nenäänsä!” Ralf sanoo ja koskettaa vaimonsa nenää leveästi hymyillen.

”Ralfilla on myös erityisen hieno nenä”, Suzan nauraa.

Neniin liittyy selvästikin salainen ja hauska yhteinen juttu. Avioparin kolmen vuoden taipaleella on niitä paljon, samoin onnellisia yhteensattumia.

Tapaaminen

Yksi pariskuntaa yhdistävä asia on ylitse muiden: klassinen musiikki.

Ralf Gothóni on ideoinut Suomen ja Egyptin välille musiikkisillan eli mestarikurssien sarjan. Se huipentuu konsertteihin, joissa opettajat esiintyvät yhdessä oppilaittensa kanssa. Musiikkisillan yhteistyöosapuolina ovat Kairon ooppera ja Savonlinnan musiikkiakatemia, jonka taiteellisena johtajana Ralf Gothóni toimii.

Seitsemän vuotta sitten Gothónin oppilaana Kairon oopperan harjoitussalissa oli 25-vuotias alttoviulisti Suzan Saber.

”Osallistuin suomalais-egyptiläiseen musiikkisiltaan toisen muusikon tilalla, joten alun perin minun ei pitänyt olla mukana ollenkaan”, Suzan kertoo.

Gothóni oli jo aiemmin vaikuttunut nuorten egyptiläismuusikoiden avoimuudesta ja herkkyydestä oppia, oivaltaa ja hahmottaa uutta.

”Suzanissa tämä herkkyys on vielä selkeämpi. Hän on sydämellisin ihminen, jonka olen koskaan tavannut, mieleltään puhdas ja avoin”, Ralf sanoo.

Rakkaus ei kuitenkaan roihahtanut ensimmäisessä kohtaamisessa.

”Ralfin opetus oli ainutlaatuista, aivan toisenlaista kuin mihin olimme Egyptissä tottuneet. Hän todella auttoi ymmärtämään musiikkia”, Suzan muistelee ensimmäisiä kohtaamisiaan professoriksi tituleeratun opettajan kanssa.

Yhteensattumia

”Istumme berliiniläisessä kahvilassa. Meillä oli pitkään haaveena muuttaa Berliiniin, ja nyt haave on toteutunut.” ©PÄIVI ARVONEN

Musiikkisillan lahjakkaimmat opiskelijat kutsutaan kesäisin mestarikursseille Savonlinnaan. Lahjakas alttoviulisti Suzan sai kutsun Savonlinnan musiikkiakatemiaan kesällä 2009 ja 2010.

Siinä välissä hän osallistui Kairon musiikkisiltaan.

Vielä silloin Suzan suunnitteli opiskelua Yhdysvalloissa huilua soittavan siskonsa Doan kanssa.

”Meillä oli paperit valmiina, mutta emme saaneetkaan viisumia. Ralf ehdotti, että tulisimme Saksaan opiskelemaan. Pääsimmekin Karlsruhen yliopistoon, jossa Ralf opetti. Siinä vaiheessa hän oli kuin vanha ystävä, joka auttoi meitä.”

Joutuessaan vaihtamaan asuntoa Suzan ja Doa saivat tarjouksen vuokra-asunnosta, joka sattui sijaitsemaan aivan Ralfin kodin naapurissa. Tuolloin elettiin syksyä 2012.

Ralf oli loukannut konsertissa issiashermonsa ja kärsi pahoista kivuista.

”Olin todella huonossa kunnossa enkä päässyt kunnolla edes kävelemään. Suzan kävi tekemässä minulle ruokaa ja auttoi liikkumisessa. Ystävyytemme voimistui, koska meillä oli todella hauskaa yhdessä”, Ralf kertoo.

Samoihin aikoihin Ralf oli päätymässä vaimonsa Elina Vähälän kanssa avioeroon pitkän harkinnan jälkeen.

”Ero oli luonnollinen seuraus, sillä työmme vei meitä koko ajan eri suuntiin. Yhteistä aikaa oli olemattoman vähän. Eropäätös oli yhteinen. Olemme yhä hyviä ystäviä”, Ralf sanoo.

Avioero astui voimaan vuonna 2013. Sen jälkeen Ralf kosi Suzania.

”Tässä iässä ei ole enää yhtään aikaa hukattavaksi. Oli kiire”, Ralf sanoo.

Suzan vastasi heti: ”Sì Signore.”

”Asia oli ollut jotenkin takaraivossani, mutta en pitänyt sitä mitenkään mahdollisena. Toivoin, mutten uskonut tapahtuvaksi”, Suzan sanoo.

Pariskunta vihittiin maistraatissa heinäkuussa 2013. Pienet häät vietettiin Saimaan aalloilla lähimpien ystävien ja perheenjäsenten parissa.

Sielujen yhteyttä

Avioliitto on Ralfille neljäs ja Suzanille ensimmäinen.

”Kaikki vaimoni ovat olleet muusikkoja. Uskon, että muusikon on helpompi ymmärtää toista muusikkoa ja vaihtelevan työn vaatimuksia”, Ralf sanoo.

Suzan on kerran ollut kihloissa egyptiläismiehen kanssa.

”En sopinut egyptiläisiin odotuksiin. Musiikki ja oma ura ovat minulle tärkeämpiä kuin kotiin ja lapsiin keskittyminen. Onneksi perheeni on avaramielinen. Egyptissä on poikkeuksellista, että vanhemmat päästävät tyttärensä maailmalle”, Suzan kertoo.

Pari kuhertelee vastarakastuneen oloisesti ja vakuuttaa, ettei heillä ole vielä ollut parisuhteeseen liittyviä kriisejä.

”Kokemukseni mukaan kriisit tulevat 7. ja 13. avioliittovuonna, joten tässä vielä odotellaan”, Ralf virnistää.

Ikäero, 38 vuotta, ei ole pariskunnalle ongelma.

”Ikä voi olla ongelma muille, mutta ei meille. Parisuhteessa vanhempi nuortuu ja nuorempi vanhenee. 40 vuoden ikäero kutistuu ainakin 20 vuoteen”, Ralf toteaa.

”Meitä ei yhdistä vain musiikki. Välillämme on luja sielujen yhteys.”

Pariskunta keskustelee paljon musiikin ja kulttuurin lisäksi myös politiikasta ja uskonnosta.

”Euroopassa ihmisillä ei ole enää suhdetta uskonnollisuuteen. Egyptissä uskonto tai luottamus suurempaan voimaan on tärkeää. Suzan kantaa tätä sydämessään. Minusta on hienoa, että herkkyys säilyy”, Ralf sanoo.

Arjen haasteita

Arjen haasteita yhteiselämään tuo käytännön byrokratia. Se jää Saksassa Ralfin hoidettavaksi, vaikka Suzan puhuu sujuvaa saksaa. Suurempi haaste on se, että Suzanilla on toistaiseksi vain Egyptin kansalaisuus. Se aiheuttaa lisävaivaa viisumien vuoksi, ja sulkee jotkin maat yhteisten matkojen listalta.

”Haimme Suzanille Suomen kansalaisuutta. Oli pettymys, ettei sitä saatu. Nyt Suzan on saamassa Saksan kansalaisuuden, mikä helpottaa elämää.””

Kulttuurierot aiheuttavat joskus pieniä törmäyksiä arjessa.

”Minä olen nyt oppilaan roolissa. Suzan pystyy avaamaan minulle arabikulttuurin ajattelua. Vaikka ymmärrän esimerkiksi erilaisen suhtautumisen aikaan, ärsyynnyn siitä, että Egyptissä ihmisiltä puuttuu kellojen lukutaito.”

Suzan kehuu oppivansa paljon Ralfilta.

”Hän tietää käsittämättömän paljon monista asioista. Egyptin historiastakin paljon enemmän kuin minä!”

Ralf puolestaan ylistää vaimoaan siitä, miten luontevasti tämä tulee toimeen kaikkien kanssa.

”Suzan oppi hyvin nopeasti ymmärtämään minun maailmaani. Hän ystävystyi minun ystävieni kanssa.”

Parasta aikaa

Berliinissä asuvan pariskunnan rakkain paikka on Saimaan saaressa sijaitseva kesäkoti. He pyrkivät lomailemaan siellä joka vuosi kaksi kuukautta. ”Se on rauhoittumisen ja lepäämisen aikaa, josta emme luovu.” ©PÄIVI ARVONEN

Pariskunnan yhteinen koti on ollut Saksassa Karlsruhessa, mutta tänä keväänä pari muutti Berliiniin. Siellä myös Ralfin pojat Mark ja Maris asuvat. Heillä on myös lomaosake Egyptissä Punaisenmeren rannalla.

Rakkain paikka heille molemmille on kuitenkin Saimaan saaressa sijaitseva kesäkoti. Siellä he pyrkivät lomailemaan joka vuosi kaksi kuukautta.

”Savonlinnan kesä. Se on rauhoittumisen ja lepäämisen aikaa, josta emme luovu”, he sanovat yhteen ääneen.

Suzan on lumoutunut Suomen luonnosta, joka on hänestä paratiisimaisen kaunis.

”On huikeaa, että metsästä voi syödä marjoja ja kalastaa kirkasvetisessä järvessä.”

Suzan sanoo oppineensa paljon Ralfin elämänkokemuksesta. Tämä on hänestä erityisen hyvä viisaus:

”Elämä on tässä ja nyt, tulevaa ei kannata murehtia.”

X