MS-tauti ja työkyky: 27-vuotiaana MS-tautiin sairastunut Lasse paiski töitä 34 vuotta

Lasse Eklund sairastui MS-tautiin yli 20 vuotta sitten. Liikunta, iloinen asenne ja vertaistuki auttavat jaksamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasse Eklund hoitaa itseään liikkumalla. Melonta on mieluisin kesälaji.

Lasse Eklund sairastui MS-tautiin yli 20 vuotta sitten. Liikunta, iloinen asenne ja vertaistuki auttavat jaksamaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Minna Uusivirta

Myyntityön ammattilainen Lasse Eklund, 60, sai ensimmäiset MS-taudin oireet 27-vuotiaana. Sairaus ei silti liiemmin rajoittanut hänen elämäänsä, ja hän selvisi vain pienellä lääkityksellä. Pitkät päivät ja reissutyöt vaativat ajan myötä yhä enemmän palautumista, mutta Lasse pystyi jatkamaan töissä vielä 34 vuotta.

Tähän havahduin

Olin juuri perustamassa perhettä ja elämässä oli paljon muitakin isoja asioita meneillään. Seisoin kerran parvekkeella ja katsoin, kun pieni tyttö istui pihalla keinussa. Äkkiä näinkin kaksi pientä tyttöä, ja sitten taas yhden.

Samoihin aikoihin jalat eivät enää meinanneet kantaa. Välillä en pystynyt kävelemään kuin sata metriä kerrallaan. Kun menin lääkäriin, sain nopeasti lähetteen neurologille.

Vastaanotolla

Selkäydinpunktion ja muiden kokeiden jälkeen diagnoosi tuli nopeasti. Kaksoiskuvien näkeminen ja lihasheikkous ovat selviä MS-taudin oireita. Sairautta oli myös suvussa. Diagnoosi oli aluksi sokki. En tiennyt MS-taudista juuri muuta, kuin että se voi viedä pyörätuoliin.

Lue myös: MS-tauti ei aina invalidisoi, vaikka moni niin luulee

Minulle määrättiin hoidoksi B-vitamiinia ja kortisonia, joka auttoi pahenemisvaiheeseen. Esimerkiksi sormiin ja jalkateriin jäi kuitenkin tunnottomuutta.

Sain sairaalasta tietopaketin MS-taudista ja liityin paikalliseen potilasyhdistykseen. Neurologi neuvoi minua sen aikaisella tietämyksellä välttämään fyysistä kuormitusta ja saunomista.

Päätin kuitenkin toimia toisin. Aloin hölkätä, vaikka ennen olin lähinnä käynyt diskoissa ja lavatansseissa.

Näin MS-tautia hoidettiin

MS-tautini on hitaasti etenevää tyyppiä. Vielä 1980-luvulla ei ollut saatavissa nykyisenlaista pistoshoitoa, jota sairauden alkuvaiheessa voidaan antaa.

Olen jo pitkään käynyt Neuroyhdistyksen MS-neuvolassa. Siellä hoitoni ja lääkitykseni tarkastetaan ja päivitetään tarvittaessa. Lisäksi olen käynyt MS-liiton kuntoutuksissa.

Itsehoito on tärkein keino pitää oireet kurissa ja vointi hyvänä. Fysioterapian lisäksi käytän liikuntaa lääkkeenä. Se parantaa vastustuskykyä tulehduksia vastaan ja helpottaa niistä toipumista. Liikunnassa on kyse myös itsensä voittamisesta.

MS-tauti ja työkyky: 34 työvuoden jälkeen eläkkeelle

Vasta 2000-luvun alussa kognitiiviset vaivat alkoivat haitata työntekoani: lähimuisti pätki, uupumus vaivasi eikä keskittymiskyky riittänyt. Neuropsykologisten testien jälkeen minulle suositeltiin työajan lyhentämistä. Vuonna 2005 siirryin tekemään kolmipäiväistä työviikkoa. Nyt olen kokonaan eläkkeellä.

Tarvitsen välillä keppiä kävelyn tueksi ja joskus oikeaan jalkaan nilkka- ja polvitukea. TNS-stimulaattoria käytän hermokivun hoitoon joka toinen päivä.

En pysty enää hölkkäämään, mutta sauvakävelen, keilaan ja harjoittelen kuntosalilla minulle tehdyn ohjelman mukaisesti. Kesäisin käyn melomassa, lisäksi venyttelen joka päivä.

Neuroyhdistyksen liikuntavastaavana olen päässyt kokeilemaan monia liikuntamuotoja, tarvittaessa sovellettuna versiona. Esimerkiksi kelkkajääkiekko oli todella hauskaa.

Neuroyhdistyksestä olen saanut myös paljon vertaistukea. Siellä saan olla oma itseni. MS-tauti on kohdellut minua onneksi pehmeästi. Koen olevani sinut sairauteni kanssa.

Artikkelia on muokattu 2.11.2022

Lue myös Anna.fi: MS-tautia sairastava Outi Lehtosuo on nyt paremmassa kunnossa kuin ennen diagnoosia: ”Liikunnasta on tullut minulle positiivinen asia”

 

Mystinen MS-tauti

  • MS-tauti eli multippeliskleroosi on keskushermoston sairaus, jossa hermoja suojaava myeliinikerros vaurioituu tulehduksen seurauksena. Varsinaista parannuskeinoa tautiin ei ole.
  • Jos MS-tauti etenee aaltomaisesti, sitä voidaan hoitaa keskushermoston tulehduksia helpottavalla lääkkeellä, joka vähentää pahanemisvaiheita”, kertoo Turun MS-neuvolan sairaanhoitaja Tanja Helminen.
  • Kaikilla potilailla ei ole aaltomaista vaihetta. Tällöin voidaan hoitaa ainoastaan taudin tuomia oireita, jotka voivat olla hyvin monenlaisia.
X