Siitepölyallergia saa toivomaan sateista kevättä

Siitepölyallergia rajoittaa keväisin Tiina Kumakarin liikkumista ulkona.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Siitepölylle allergisoitunut Tiina ei juurikaan pysty nauttimaan luonnon heräämisestä keväisin.

Siitepölyallergia rajoittaa keväisin Tiina Kumakarin liikkumista ulkona.
(Päivitetty: )
Teksti:
Sanna-Kaisa Hongisto

Tiina Kumakarin, 19, keväät seuraavat toisiaan jotakuinkin samanlaisina:

Siitepölyallergian aiheuttamat oireet yllättävät hänet ennen toukokuun puoliväliä.

Silloin hän kiiruhtaa apteekkiin ostamaan ilman reseptiä saatavia tabletteja, koska hän on unohtanut hankkia allergialääkereseptin.

Hän aloittaa lääkekuurin, joka lievittää oireita, mutta ei poista niitä kokonaan.

Seuraavien viikkojen ajan hän aivastelee, niistää ja yrittää sietää silmien kutinaa.

Hän välttää ylimääräistä ulkona liikkumista ja toivoo, että inhottava kevät olisi jo ohi.

Sadetta, kiitos

Tiina Kumakari on potenut leppä- ja koivuallergiaa siitä lähtien, kun hän oli aivan pieni taapero. Oireet kestävät yleensä noin kaksi viikkoa. Usein hän toivoo sateista kevättä, jotta oireet pysyisivät lievinä.

”Tuntuu tosi ikävältä, että juuri näteimmillä ilmoilla täytyy pysytellä sisätiloissa”, hän harmittelee.

Tiina harrastaa vapaa-ajallaan lenkkeilyä, mutta toukokuussa hän joutuu pitämään taukoa harrastuksesta. Silloin hän pitää kuntoa yllä harrastamalla sisäliikuntaa, kuten joogaa.

Koivun ja lepän kukinnan päätyttyä hän pystyy onneksi nauttimaan kesästä täysin siemauksin. Hän ei ole allerginen kesällä kukkivien heinien siitepölylle.

Syytä Tiina Kumakarin allergioiden puhkeamiseen ei tiedetä.

Usein allergian syynä ovat perintötekijät ja liian hygieeninen ympäristö. Tiinan lapsuudenperheessä muilla ei kuitenkaan ole allergioita. Hän muistaa myös leikkineensä lapsena paljon pihalla mudan ja kuran keskellä.

Kouluaikoina Tiina ei koskaan jäänyt kotiin sairastamaan allergian takia. Hän osallistui koulun ulkoilupäiviinkin, vaikka keväisin ne olivat hänelle kärsimystä.

Kouluaikoina Tiina unohti joskus ottaa aamulla allergialääkkeen. Päivän aikana oireet pääsivät pahenemaan, ja nenä vuoti solkenaan. Olo helpottui vasta iltapäivällä kotona, kun Tiina sai otettua lääkkeen.

Nyt hän pitää välivuotta opiskeluista ja työskentelee toimistoapulaisena. Sisätyössä allergiasta ei onneksi ole haittaa.

Lusikka viilentää

Yleensä Tiina yrittää selviytyä allergiakaudesta mahdollisimman vähin lääkkein. Hän ei kuitenkaan ole huomannut, että allergialääkkeistä olisi tullut hänelle sivuvaikutuksia.

Lieviä oireita kuten väsymystä olisi toisaalta vaikea havaitakaan, koska allergia-aikana olo on muutenkin tukkoinen ja uupunut.

Joskus Tiinaa nolottaa kulkea kaupungilla siitepölyaikana, koska hänen nenänaluksensa on silloin hiertynyt niistämisestä, ja silmät näyttävät itkettyneiltä.

Voimakkaimpia silmäoireita Tiina on joskus lievittänyt silmätipoilla. Kotikonstina hän käyttää kylmällä vedellä jäähdytettyä lusikkaa, jonka hän asettaa silmän päälle. Se viilentää.

Olonsa raikastamiseksi hänellä on tapana myös juoda siitepölyaikana paljon kylmää vettä.

Siedätyshoitoa hän ei ole koskaan harkinnut. Hän ei pidä allergiaa niin vakavana vaivana, että siitä täytyisi ehdottomasti päästä eroon.

”Olen tottunut allergiaan, koska se on ollut minulla koko elämäni”, Tiina sanoo.

Hän potee siitepölyallergian lisäksi myös ruoka-aine- ja eläinallergioita sekä atooppista ihottumaa. Näistä vaivoista atooppinen ihottuma on hänen mielestään kiusallisin.

Monien allergiaoireet lievittyvät aikuisiällä, mutta Tiina ei ole ainakaan vielä huomannut muutosta verrattuna lapsuuteen.

”Tuntuu aika vaikealta uskoa, että oireet poistuisivat – mutta ainahan voi toivoa.”

Seura 15/2013

Lääkitse ajoissa

A Koivu on yleisin siitepölyallergian aiheuttaja, kertoo lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm. Koivuallergiasta kärsii noin 15 prosenttia suomalaisista.

Holmin mukaan koivuallergisen tulee aloittaa tablettilääkitys, kun ulkoilma saavuttaa neljän asteen lämpötilan. Silloin luonto herää. Lääkityksen varhainen aloittaminen parantaa sen tehoa.

B Kati Holm suosittelee siedätyshoitoa. Se pienentää todennäköisyyttä sairastua astmaan.

Koivuallergian siedätys  tulee aloittaa tammikuun loppuun mennessä. Heinäallergikko ehtii aloittaa uudenlaisen tablettisiedätyksen myöhemminkin.

C Keväinen katupöly voi aiheuttaa oireita myös niille, jotka eivät pode allergiaa. Katupöly on sekoitus pienhiukkasia, kuten menneen vuoden siitepölyä. Tänä keväänä katupöly voi olla erityisen allergisoivaa, koska viime vuosi oli runsain koivun kukintavuosi kolmeenkymmeneen vuoteen.

X